GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 manieren om nu al te gaan sparen voor een tussenjaar

10 manieren om nu al te gaan sparen voor een tussenjaar

Als ik iedereen één advies zou mogen geven, dan zou dat zijn: neem een tussenjaar. Reis zo vaak als je kunt, zo ver als je kunt en zo lang als je kunt. Je hoort je leven niet op één plek te leven en hoe meer van de wereld je ziet, hoe meer je eraan hebt. In het buitenland leer je niet alleen over andere culturen, maar ook over jezelf. Het is een cliché, maar het is ook waar.

Natuurlijk ben ik niet de enige met zulk advies. Omdat er zo veel mensen pro-reizen zijn, zijn er ook zo veel reisplannen en mogelijkheden ontwikkeld, zoals een tussenjaar. Voor wie het nog niet weet: een tussenjaar is geweldige ervaring voor iedereen, voor studenten en twintigers in het bijzonder. Je kunt de tijd nemen om je hoofd leeg te maken, te ontdekken wat je met je leven wilt en wat de wereld je te bieden heeft voordat je carrière gaat maken en je gaat settelen.

Tussenjaren variëren, ondanks de naam, van een paar weken tot zelfs een paar jaar. Maar het is niet goedkoop, daarom is het belangrijk om goed vooruit te plannen en vooraf zo veel mogelijk geld te sparen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geef je graag een paar tips die er hopelijk voor zorgen dat je over een tijdje echt je koffers kunt pakken.

Bepaal je doelen

Waarom wil je op een tussenjaar? Het is best een groot ding, aangezien je er zo veel tijd, geld en energie in investeert – wat je nooit terug zult zien. Bepaal daarom je doelen: waar wil je naartoe, hoe lang wil je naar het buitenland en wat wil je ervan leren? Zo kun je niet alleen je financiën op een rijtje zetten, maar ook je ouders overtuigen.

Zoek een bijbaan

Oké, deze ligt voor de hand. Maar dit is dé manier om geld bijeen te sprokkelen. Vraag je baas of je meer uren kunt werken, ook in het weekend. Als dat geen optie is, kun je er misschien nog wel een baan bij nemen. Of doe andere klussen: ga freelancen, babysitten of tuinieren. Hoe meer je werkt, hoe meer je verdient en hoe minder tijd je hebt om je zuurverdiende centen weer uit te geven. Baal je omdat iedereen van z’n vrije vrijdagavond geniet terwijl jij staat te werken? Bedenk goed dat zij nooit een week in een strandhut in Thailand zullen relaxen of voor de kust van Kaapstad met een witte haai zullen zwemmen.

Woon bij je ouders

Dit klinkt misschien heftig als je al op jezelf woont, aangezien het best een aanslag zal zijn op je gevoel van zelfstandigheid en je niet meer je eigen gang kunt gaan. Daar staat tegenover dat je drie maaltijden per dag krijgt, die waarschijnlijk bereid zijn door je moeder en dus fantastisch smaken. Je hoeft dan hopelijk minder schoon te maken en als je ziek bent, heb je een privé-verpleegster aan je zijde. (Weer) thuis wonen is dus helemaal zo slecht nog niet. Zelfs wanneer je ouders kostgeld zullen vragen, is thuis wonen goedkoper dan op jezelf. Bovendien hoef je je dan geen zorgen te maken over onderhuur of het opzeggen van je woning als je tussenjaar eenmaal begint.

Word een kluizenaar

Misschien klinkt dit wat overdreven, maar je hoeft echt niet elk weekend de beest uit te hangen. Drankjes, bioscoopkaartjes, concerten, uit eten gaan: alles bij elkaar opgeteld kost het een hoop geld. Kies daarom af en toe voor een filmavond thuis. Ga koken met vrienden of de natuur in. Een groene omgeving is goed voor je en bovendien he-le-maal gratis.

Verkoop je spullen

Heb je veel spullen die je nooit meer gebruikt? Verkoop ze! De rommel van de één is van onschatbare waarde voor de ander.

Schrijf je uitgaven op

Schrijf op hoeveel je uitgeeft aan eten en drinken, huur en vrije tijd. Bekijk vervolgens waarop je kunt besparen of welke uitgaven helemaal niet nodig zijn. Dag sigaretten, hallo snorkelen in Costa Rica!

Word EF (brand) ambassador

Wanneer je een taalreis boekt met EF kun je een ambassador worden. Dit houdt in dat je activiteiten doet om EF te promoten en in ruil hiervoor verdien je punten waarmee je kunt sparen voor gratis activiteiten tijdens je taalreis of zelfs een hele gratis taalreis. Verder leer je via het ambassador programma ook al andere studenten kennen die op taalreis gaan of alweer terug zijn. Heb je nog geen boeking bij EF, dan kun je brand ambassador worden. Door middel van je eigen unieke link promoot je EF op social media. Je verdient geld wanneer mensen informatie aanvragen of een reis boeken via jouw link.

Open een spaarrekening

Open een spaarrekening waarop je elke week wat geld kunt storten, om er vervolgens niet zo snel meer bij te kunnen. Als de verleiding toch nog te groot is, kunnen je ouders er één voor je openen zodat je het geld erop echt niet meer kunt uitgeven.

Word vegetariër

Ik vind het verschrikkelijk om dit op te moeten schrijven, maar vlees is echt heel duur. Word daarom vegetariër, of eet op z’n minst een paar keer per week geen vlees om je hand op de knip te kunnen houden. Sorry, bacon…

Vraag om geld

Het is simpel: vraag op speciale gelegenheden zoals je verjaardag en feestdagen om geld. Vertel tegen iedereen eerlijk waarom je dat wilt, misschien zijn ze dan wel iets vrijgeviger. Van reizen is nog nooit iemand slechter geworden.

Tot slot: onthoud dat gematigdheid de sleutel tot spaarsucces is. Blijf gefocust en blijf goed in de gaten houden wat je allemaal uitgeeft. Voor je het weet heb je genoeg geld voor die onvergetelijke reis vol onvergetelijke ervaringen en nieuwe vriendschappen, waarin je ook nog eens jezelf ontdekt.

Ontdek alle mogelijkheden voor een tussenjaar!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer