GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Like a local: voorkom deze fouten op je volgende reis

Like a local: voorkom deze fouten op je volgende reis

Ken je dat gevoel dat je iemand per ongeluk hebt beledigd zonder dat je precies weet wat er gebeurde? Dat kan de beste overkomen, zeker wanneer je in het buitenland bent en een nieuwe stad ontdekt zonder dat je de do’s en don’ts van de cultuur kent. Maar wanhoop niet! Lees onderstaande tips en deel ze met je reisgenoten, zodat je die ongemakkelijke momenten volgende keer hopelijk kunt voorkomen.

En vergeet niet: waar je ook vandaan komt en welke cultuur je ook ontdekt, met een oprechte glimlach en wat vriendelijke, weloverwogen lichaamstaal kom je vaak al een heel eind, zelfs als je net een fout hebt gemaakt!

In Italië…

Ken de koffiecultuur | Bestel na lunchtijd geen cappuccino meer. Cappuccino’s hoor je ’s ochtends te drinken en espresso’s na het diner. De melk in de cappuccino zou je spijsvertering aantasten, dus wees gewaarschuwd!)

Houd je aan de eet regels | Bestel nooit extra topping op je pizza, want de combinaties op de menukaart zijn weloverwogen samengesteld. En strooi nooit Parmezaanse kaas over pasta met vis: dit is een absolute no-go in dit culinaire paradijs.

In Duitsland…

Houd je aan de regels | Wacht op het groene licht voordat je oversteekt. Doe je dat niet, dan riskeer je niet alleen een boete, maar ook veel afkeurende blikken.

Kies een plek | Kies gerust zelf een plek uit aan een lege tafel in een restaurant, je hoeft niet te wachten tot de ober je een plek aanwijst. Deel de tafel met mensen die je niet kent, want Duitsers zijn heel sociale eters.

Wees vriendelijk | Praat je Duits, gebruik dan het nette ‘Sie’ in plaats van het informele ‘Du’ als je mensen benadert die je niet kent.

In Frankrijk…

Probeer het in het Frans | Begin een gesprek niet meteen in het Engels, maar probeer het eerst in het Frans. Moet je toch overschakelen op het Engels, vraag dan eerst aan je gesprekspartner of hij of zij wel Engels spreekt: “Parlez-vous anglais?”

Vergeet “well done” | Denk twee keer na voordat je je vlees “well done” bestelt. Je kunt wel vragen om “à point” (medium-rare) of je steak “bleu” (rauw) of “saignant” (halfrauw) eten: dit is hoe de Fransen het doen!

Ken de titulatuur | Wees je bewust van de titulatuur wanneer je met Fransen praat. Probeer “madame”, “mademoiselle” en “monsieur” zo veel mogelijk te gebruiken, maar natuurlijk wel bij de juiste persoon.

In Groot-Brittannië…

Goed in de rij | Ga netjes in de rij staan, of helemaal niet. De Britten nemen hun rijen heel serieus. Als jij je niet netjes volgens de regels gedraagt, zul je, nou ja, met de nek worden aangekeken.

Klets met mensen | “How are you?” is in de eerste plaats een begroeting en niet altijd een vraag waarop een antwoord wordt verwacht. Desondanks is “fine thanks, and you?” een geschikte en nette reactie.

In Spanje…

Eet pas laat | Lunchtijd begint niet voor twee uur ’s middags en het diner komt pas ’s avonds laat op tafel, vaak pas na tienen. Onthoud ook dat niemand voor twee uur ’s nachts uitgaat, dus bereid je voor op laat eten en lang opblijven!

Slaap ‘s middags | Veel winkels zijn tussen twee en vijf ’s middags gesloten zodat ondernemers (en eigenlijk iedereen) een middagdutje kunnen doen, een ‘siësta’. Daar is nog een andere, misschien nog wel belangrijkere reden voor: het is ’s middags simpelweg te warm, dus er zal geen mens in de winkelstraten te vinden zijn! Maar wil je gaan shoppen in een grote stad of in Noord-Spanje? Geen zorgen: siësta’s zijn daar lang niet zo gebruikelijk en grote kledingwinkels zoals Zara zijn er bijna altijd open!

Bekijk de leukste video'sOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden