GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Mind the gap: waarom goed is om een tussenjaar te nemen

Mind the gap: waarom goed is om een tussenjaar te nemen

De stap van de middelbare school naar je vervolgopleiding is een cruciale overgang die de rest van je leven zal bepalen. Maar het is niet altijd makkelijke stap en tot gevolg hebben dat je achteraf niet blij bent met de keuze voor je opleiding. Door een tussenjaar te nemen voordat je begint met je vervolgopleiding, kun je erachter komen wat je echt wilt van het leven en zo betere keuzes maken die van invloed zijn op jouw toekomst.

Een tussenjaar is top!

Een tussenjaar is een periode waarbij je even helemaal iets anders gaat doen. Meestal na je middelbare schooltijd of na je studie – en gebruikt om te werken, te reizen, vrijwilligerswerk te doen, of een combinatie van alle drie. Een tussenjaar hoeft niet per se een jaar te zijn, het kan variëren van twee weken tot een jaar, of zelfs langer. Probeer deze tijd goed te gebruiken door iets leuks te combineren dat je altijd al wilde doen, met iets dat je in staat stelt om een bepaalde vaardigheid te verwerven of op te bouwen. Door vrije tijd te nemen kun je je opties verkennen, terwijl je uitzoekt wat je echt wilt doen of welke richting je op wilt gaan. De voordelen van een tussenjaar wegen op tegen de risico’s als je het zorgvuldig plant en ervoor zorgt dat je er plezier, ervaringen en wat vaardigheden uithaalt.

Het loont om vrij te nemen

Er zijn veel redenen om wat tijd vrijaf te nemen. Het kan je helpen om toegang te krijgen tot die ene universiteit doordat je waardevolle ervaring opdoet waardoor je opvalt tussen de rest. Je zult beter presteren op de universiteit omdat je een beter begrip van jezelf hebt en vaardigheden hebt opgepikt die kunnen worden toegepast op zowel je studie als een toekomstige carrière. Je zult je beter realiseren wat je graag doet en je weet welk vakgebied je wilt vermijden; je krijgt op zijn minst een veel beter gevoel van wat voor jou belangrijk is en hoe dit je carrièrekeuze zou kunnen beïnvloeden. Als je weet wat je wilt in het leven, zal dat je helpen om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Dit gaat samen met tijd hebben om na te denken; je hoeft geen overhaaste beslissing te nemen die de rest van je leven zal bepalen en waar je achteraf wellicht spijt van hebt.

Doe waar je van houdt, hou van wat je doet

Weet je nog wat je als kind wilde worden? Het is in de tussentijd waarschijnlijk meerdere keren veranderd en misschien ben je er nu nog steeds niet helemaal uit. Praktische ervaringen in nieuwe omgevingen stellen je in staat om te beseffen wat je echt wilt doen. Je kunt niet van iets houden of het haten totdat je het geprobeerd hebt. Je wilt ook niet in een situatie terechtkomen waarin je begint met je studie en je realiseert dat het eigenlijk niets voor jou is. De tijd nemen om te weten wat je echt wilt doen zal je uiteindelijk tijd en geld besparen, en ervoor zorgen dat je vanaf het begin op een goed pad komt. Gemiddeld heeft slechts 30% van de universiteitsstudenten vóór het afstuderen een baan aangeboden gekregen, maar na het afronden van een stage loopt dat percentage op tot 58%. Als je bijvoorbeeld business management wilt studeren, neem dan de tijd om in dat vakgebied stage te lopen, zodat je er zeker van kunt zijn dat het is wat je echt wilt. Of, doe het tegenovergestelde: doe iets waar je misschien aan gedacht hebt, vooral als kind, maar om wat voor reden dan ook, niet mee door bent gegaan.

Niet alle mensen die dwalen zijn verloren…

Reizen en de tijd nemen om de wereld om je heen te verkennen helpt je ook om te groeien als persoon, waardoor je zelfvertrouwen en een gevoel van onafhankelijkheid krijgt. Dit is het moment om nieuwe landen, culturen en mensen te ontdekken. Reiservaringen en culturele kennis maken je ook beter inzetbaar: 91% van de werkgevers erkent de voordelen van een studie in het buitenland, en 73% van de HR-professionals is het ermee eens dat een constructief ‘gap year’ de moeite waard is. Je zult in staat zijn om buiten je comfortzone te stappen en een nieuwe kijk op het leven te krijgen. Uiteindelijk heb je een beter inzicht in jezelf en in wat je van het leven wilt.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk tijdens je tussenjaar laat je toe om iets te ontdekken waar je echt goed in bent en om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld een fondsenwervingsevenement organiseert, leer je over planning, budgettering en uitvoering. Vrijwilligerswerk door het schilderen van een muurschildering op een school in Tanzania, bijvoorbeeld, zal bijdragen aan je artistieke vaardigheden én je gevoel geven dat je iets hebt bijgedragen en is een geweldige manier om terug te geven aan een gemeenschap in nood. Je neemt deze ervaringen mee voor de rest van je leven, en je zult een diepere verbinding voelen met de gemeenschap die je helpt. En bedrijven houden van mensen die initiatief tonen. Uit een onderzoek dat TimeBank via Reed Executive heeft uitgevoerd, blijkt dat van de 200 toonaangevende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk 73% van de werkgevers een kandidaat zou werven met meer ervaring in vrijwilligerswerk dan één zonder, en 94% van de werknemers die zich als vrijwilliger hebben aangemeld om nieuwe vaardigheden te leren, heeft geprofiteerd van het feit dat ze hier hun eerste baan aangeboden hebben gekregen, hun salaris hebben verbeterd of promotie hebben gekregen.

Al met al bevordert vrijwilligerswerk het vinden van nieuwe interesses en hobby’s en geeft het een gevoel van voldoening dat goed is voor het algemene moreel.

Ontdek de ultieme tussenjaar bestemming voor jou in onze gratis brochureAanvragen
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer