GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Dit begrijp je alleen als je in Engeland hebt gewoond

Dit begrijp je alleen als je in Engeland hebt gewoond

Engeland leeft zijn eigen regenachtige, keurige leven. Heb je er zelf wel eens in dit geweldigste land ter wereld (vooruit, ik ben niet helemaal objectief) gewoond? Dan ken je al die unieke eigenaardigheden van het Engelse leven die allemaal maar al te waar zijn. Schenk daarom nog een kop thee in en denk terug aan toen met dit lijstje van 10 dingen die je alleen begrijpt als je in Engeland hebt gewoond.

1. Regen is eigenlijk best wel fijn

Geef het toe: vlak na aankomst haatte je de vele Britse regen waarschijnlijk. Maar nu zou je stiekem een moord doen om met vrienden in een Engels café te relaxen en de wereld even aan je voorbij te laten gaan terwijl de regen tegen de ramen tikt en het verderop onweert. Zodra de eerste druppels vallen, krijgt Engeland een nóg grotere aantrekkingskracht.

2. En vier seizoenen in één dag meemaken is eigenlijk hartstikke normaal

Je bent het inmiddels wel gewend geraakt: je ging ’s ochtends van huis weg terwijl de zon scheen, wachtte in een herfststorm op de bus en maakte een winterse bui mee voordat je een lenteachtige middag tegemoet ging. Dit gebeurt vrijwel dagelijks in een land met het meest besluiteloze weer ter wereld.

3. Als de zon schijnt, gaat er een wereld voor je open

Oké, Engeland staat nou niet bepaald bekend om zijn zonneschijn en hittegolven. Maar wanneer het mooie weer zich aandient, weten de Britten als geen ander hoe ze het meeste uit hun zomerdag kunnen halen. De korte broeken worden uit de kast getrokken, er wordt kwistig met zonnebrandcrème gesmeerd en de stoffige grill wordt van zolder gehaald voor die o zo belangrijke barbecue. De vrolijke Engelse liefde voor een zomerse dag laat je onmogelijk koud (zelfs als het er nog altijd 15 graden kouder is dan in je thuisland!)

4. Je hebt een zeer goed onderbouwde mening over thee

Met een slecht gezette kop thee neem je tegenwoordig geen genoegen meer. Je hebt immers geleerd dat theezetten een kunst is in Engeland en dat we dat zeer, ZEER serieus nemen. Maar over hoe je die thee het beste kunt maken, zijn de meningen verdeeld. Je kunt echter zelfs de rustigste Brit op de kast jagen door vraagtekens te zetten bij zijn theezetvaardigheden.

5. De Engelse keuken bestaat uit meer dan fish & chips

Engeland heeft misschien niet zo’n goede reputatie als het om maaltijden gaat, maar jij weet dat dat onterecht is. Elke internationale keuken waarnaar je op zoek was, heb je hier gevonden. Om nog maar te zwijgen over de vele kraampjes op straat en geweldige cafeetjes door het hele land.

6. Niet alle Britten klinken hetzelfde

Het enorme aantal Engelse accenten en typen straattaal kan in eerste instantie een beetje imposant overkomen. Maar iedereen die er een tijdje gewoond heeft, leert regionale dialecten zoals Cockney-slang en het lijzige West Country–taaltje. Zo kom je thuis met een authentieker Engels accent en een woordenschat die je in geen enkel lesboek zou kunnen hebben opgepikt.

7. De Engelsen zeggen niet altijd wat ze bedoelen

Wat een Brit zegt en wat een Brit bedoelt, zijn twee compleet verschillende dingen. Misschien duurde het even voordat je dit ging inzien, maar inmiddels weet je precies wat het betekent als een Brit ‘I’m not too bad’, ‘I might join you later’ of ‘I don’t mind’ zegt.

8. De Engelse humor moet je leren

De Engelse humor is onderdeel van de cultuur en in het begin maar lastig te begrijpen. Maar bijna onhoorbaar sarcasme, veel zelfspot en soms haast lullige commentaren zijn niet meer dan gebruikelijk in Engelse gesprekken. Toen je eenmaal had ontdekt waar je op moest letten, ging er een wereld voor je open. En het gebruik van Engelse humor bleek dé manier om de locals voor je te winnen. Bovendien opende er zo een fantastische wereld van Britse films en tv-programma’s!

9. En de Britten zijn gek van sport

Niets zet de Britten zo op hun praatstoel als sport. Het versplintert ons, verbindt ons en is een van de weinige dingen waar Engeland écht gepassioneerd over kan praten! In Groot-Brittannië kun je niet om sport heen. Kranten, tv-programma’s, radio-uitzendingen en pubs vol kletsende mensen: overal vind je discussies over alle sporten, van voetbal en rugby tot tennis en cricket.

10. Het platteland is geweldig (en kaplaarzen zijn altijd handig)

Toen je in Engeland woonde, was je altijd in de buurt van de meest spectaculaire landschappen. Je hebt waarschijnlijk unieke nationale parken ontdekt, bent over de ruigste kliffen gewandeld en hebt gerelaxt in groengebieden in de stad. En dat alles terwijl je die betrouwbare wellies (kaplaarzen) droeg of in de buurt had, zodat ze altijd van pas kwamen als het weer eens ging regenen. Niet? Als je nog nooit kaplaarzen hebt gehad, kun je überhaupt niet in Engeland hebben gewoond!

Wil jij wel in Engeland wonen?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden