GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoeveel kost het om aan een buitenlandse universiteit te studeren? Hier de feiten

Hoeveel kost het om aan een buitenlandse universiteit te studeren? Hier de feiten

In het buitenland studeren is een grote, levensveranderende ervaring die je de kans biedt om nieuwe vaardigheden op te doen en je horizon te verbreden. Het is een stap richting een meer internationale toekomst, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Maar het is ook een grote beslissing die veel research en voorbereiding van je vergt – je zult je Engels bijvoorbeeld naar een hoger plan moeten tillen – en die vaak verantwoord budgetteren vereist.

Om je te helpen bepalen welk Engelstalig land het beste bij jou en je budget past, hebben we de kosten op een rij gezet voor bacheloropleidingen in drie van de populairste landen voor internationale studenten: Australië, Amerika en Groot-Brittannië. Besef goed dat dit alleen de kosten voor de bachelor betreft en, in het geval van Groot-Brittannië, voor internationale studenten. Toen we dit blog schreven, betaalden studenten uit het Verenigd Koninkrijk en de EU nog aanzienlijk minder voor een bachelor in Groot-Brittannië. Alle bedragen staan vermeld in een schaal van Amerikaanse dollars (USD) en de precieze kosten zullen per situatie verschillen.

Australië

Geschatte studiekosten: 27.000 – 43.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 14.000 – 20.000 USD per jaar

Door z’n prestigieuze universiteiten, hoge studiekwaliteit en prachtige omgeving is Australië al sinds jaar en dag een populaire bestemming voor internationale studenten. Ook trekt het land veel studenten aan omdat het er iets goedkoper is dan in bijvoorbeeld de VS.

De Australische studiekosten verschillen per opleiding, waarbij kunstrichtingen goedkoper zijn dan wetenschapsrichtingen. De University of Melbourne hanteert bijvoorbeeld tarieven die variëren van 20.000 – 38.000 USD (waarbij de opleiding medicijnen nog aanzienlijk meer kost), terwijl je aan de University of Sydney kunt rekenen op bedragen van 28.000 tot 43.000 USD. In kleinere steden als Brisbane en Canberra is het collegegeld even hoog, maar is het levensonderhoud iets betaalbaarder.

De Australian Department of Home Affairs adviseert minstens 14.000 USD te budgetteren voor leefkosten. Dit is exclusief eventuele aanvullende uitgaven die bij een leven als internationale student daar horen, zoals je studentenvisum, de Overseas Student Health Cover en de vluchten tussen Australië en je thuisland. In grotere steden als Sydney, Melbourne en Brisbane vormt de huur het leeuwendeel van je uitgaven. Volgens onderzoek van de ICEF Monitor heeft Australië de hoogste gemiddelde huurprijzen ter wereld: in 2017 was dit ongeveer 255 USD per week.

Amerika

Geschatte studiekosten: 41.000 – 56.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 14.000 – 22.000 USD per jaar

De VS is altijd een topbestemming geweest voor internationale studenten, met dank aan de prestigieuze Ivy League-universiteiten als Harvard en Yale en het sterke en uitgebalanceerde academische onderwijs dat er wordt aangeboden. Hierdoor zijn er afgelopen decennium steeds meer buitenlandse jongeren in Amerika gaan studeren. De Verenigde Staten is absoluut de duurste van deze drie topstudiebestemmingen, maar dankzij de vele verschillende mogelijkheden kun je wellicht alsnog je ‘American dream’ laten uitkomen en die het geld waard laten zijn.

Colombia University (universiteit in New York) en de University of Pennsylvania (in Philadelphia) hebben zo ongeveer de hoogste studietarieven per jaar: respectievelijk 56.000 en 53.000 USD. Harvard University in Cambridge komt daarbij in de buurt, dat net als UCLA in Los Angeles bedragen tot 46.000 USD vraagt.

Het is goed om te weten dat zeven Amerikaanse universiteiten werken met zogeheten needs-blind admission, waaronder Harvard, Princeton en Yale, wat betekent dat ze alle financiële steun zullen bieden om jouw opleiding betaalbaar te maken, ongeacht jouw achtergrond. Als je in de VS wil studeren is een goede financiële planning essentieel en onderzoek doen naar potentiële beurzen en andere financiële ondersteuning is daar een belangrijk onderdeel van.

Wat levensonderhoud en huur betreft zijn Boston, New York en Los Angeles de drie duurste Amerikaanse woonplaatsen. In Boston is de gemiddelde huur 464 USD per week, aldus onderzoek van de ICEF Monitor. Terwijl de gemiddelde woonkosten in New York, Boston of Los Angeles jaarlijks ongeveer 20.000 tot 22.000 USD bedragen, zou je al aardig wat kunnen besparen door voor Michigan of Philadelphia te kiezen: daar kun je met gemiddeld circa 15.000 euro per jaar al uit de voeten.

Groot-Brittannië

Geschatte studiekosten: 20.000 – 41.000 USD per jaar
Geschatte kosten levensonderhoud: 8.000 – 19.000 USD per jaar

In Groot-Brittannië vind je een aantal topuniversiteiten – waaronder universiteit Londen, universiteit Oxford en Cambridge – en de rijke geschiedenis en cultuur die dit land tot zo’n aantrekkelijke bestemming maken voor internationale studenten.

Het collegegeld voor internationale bachelorstudenten ligt meestal rond de 25.000 dollar per jaar. Aan Oxford University en de University of Edinburgh varieert het van 20.000 tot 41.000 USD, afhankelijk van de studierichting (wetenschapsvakken zijn meestal duurder). De London School of Economics vraagt ongeveer 24.000 USD per jaar, ongeacht de opleiding.

Naast het feit dat de studiekosten lager zijn dan in de VS, zijn Britse opleidingen meestal korter, wat helpt om de uitgaven binnen de perken te houden. Een Amerikaanse bacheloropleiding duurt vier jaar, een Britse slechts drie. Een master duurt meestal een jaar, waardoor je in Groot-Brittannië dus in vier jaar tijd zowel je bachelor- als masterdiploma kunt halen.

Steden in het noorden van het land zijn meestal duurder dan in het zuiden, waarbij Londen de duurste stad van Groot-Brittannië is. Edinburgh en Newcastle bieden qua leefkosten een goede prijs-kwaliteitverhouding, terwijl Bristol en Oxford slechts een fractie goedkoper dan Londen zijn. Houd dat in je achterhoofd als je besluit waar je wilt studeren en welk budget je daarvoor nodig zult hebben.

Til vóór je buitenlandstudiee je Engels naar een hoger planLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden