GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Kirsten – Amazing Oxford

Ik ben Kirsten en toen ging met EF twee weken naar Oxford toen ik 18 jaar was. Dit was echt een ervaring om nooit te vergeten.
Kirsten – Amazing Oxford

Afgelopen april/mei ben ik met EF naar Oxford geweest. Best time ever! Maar… alles begint natuurlijk met het plan om dit te gaan doen. Wel, ik had mijn havodiploma gehaald en besloot er nog twee jaar middelbare school aan vast te plakken om ook mijn vwo-diploma te halen. Een tussenjaar zat er voor mij dus niet in, helaas. Ik houd heel erg van nieuwe ervaringen opdoen en mensen van allerlei culturen ontmoeten. De keuze was dus snel gemaakt: op avontuur gaan met EF!

Voorafgaand

In december 2015 ben ik begonnen met oriënteren in welke plaats ik graag een taalcursus zou willen doen. Ik heb een brochure aangevraagd waar enorm veel informatie in te vinden is over elk type cursus, de bestemmingen etc. Ik besloot te gaan voor een taalcursus Engels en waar kan je nou beter Engels leren dan in het land zelf?! Mogelijkheden genoeg in Engeland: van Manchester tot Bristol en van Cambridge tot Oxford. Hoewel ik een tijd heb getwijfeld tussen Cambridge en Oxford gaf de ervaring van een vriendin van mij die ook met EF naar Oxford was geweest de doorslag: ‘Oxford here I come!’ Aangezien ik natuurlijk nog naar de middelbare school ging was alleen de meivakantie of de zomervakantie een optie om met EF weg te gaan. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de meivakantie omdat ik mijn zomervakantie al flink volgepland had. Na mijn inschrijving voor de taalcursus in Oxford kon het wachten beginnen, en dat duurde lang….. Ik had er onwijs veel zin in en vertrok het liefst meteen. Met dit enthousiasme moet je het avontuur ook aangaan denk ik. Enige spanning is gezond, die had ik ook naarmate de datum van vertrek dichterbij kwam maar ik was vooral erg nieuwsgierig en enthousiast!

De reis

Na maanden wachten brak dan eindelijk de dag aan dat ik zou vertrekken naar Oxford: zondag 24 april 2016 ging ik het avontuur aan. Op Schiphol heb ik afscheid genomen van mijn ouders, broertje en zusje om voor twee weken naar Engeland te gaan. Zelf inchecken, de juiste gate zoeken en de bus nemen naar Oxford vanaf Londen Heathrow. Het is allemaal erg spannend om dat in je eentje te gaan doen maar het is helemaal goed gegaan. Van te voren had ik al veel gevraagd aan mijn ouders en als ik er zelf niet uitkwam, vroeg ik het aan mensen om me heen. Het viel mij op London Heathrow Airport op hoe vriendelijk de Engelsen zijn, een goede start dus van wat de geweldigste ervaring van mijn leven tot nu toe is geworden.

Rond de middag kwam ik met de bus aan in Oxford. Het was vijf minuutjes lopen vanaf de bushalte naar de campus. Wat had ik er zin in zeg, de zon scheen en ik had een glimlach op mijn gezicht die voorlopig niet verdween. Eenmaal aangekomen op de campus werd ik meteen goed ontvangen door mijn mentor. Ze heeft me een rondleiding gegeven door het hele gebouw en terrein. Hierna heeft ze me mijn kamer laten zien en maakte ik kennis met mijn twee ‘roommates’. Ik deelde een kamer met een Uruguayaans en een Frans meisje. Na één week vertrok mijn Franse roommate, haar avontuur zat erop, waarna een Deens meisje arriveerde waar ik het ook erg goed mee kon vinden. Het leuke aan buitenlandse roommates is dat je gedwongen wordt om meteen en alleen maar Engels te praten. Je kan er niet onderuit. Natuurlijk vond ik dit in het begin best wel spannend, mijn Engels was niet slecht maar ook niet perfect. Ik merkte dat het niet erg is om fouten te maken, het belangrijkste is je verstaanbaar te kunnen maken in het Engels, zodanig dat de ander begrijpt wat je bedoelt. Het heeft maar twee dagen geduurd voordat ik er helemaal aan gewend was, Engels zou voor twee weken de taal zijn waarin ik mij verstaanbaar zou maken en dat zag ik helemaal zitten. Appjes naar het thuisfront en vrienden werden geschreven in het Engels en zelfs met mijn Nederlandse vriendinnengroep, die ik inmiddels had in Oxford, werd er alleen maar in het Engels gecommuniceerd.

De lessen

Ik had twee wekenlang elke maandag tot en met vrijdag les in de Engelse taal. Iedereen had General English lessen, hier behandelde je alle onderdelen van het Engels: grammatica, lezen, spreken en schrijven. Daarnaast had je iLab lessen waarbij je zelfgekozen onderwerpen ging bestuderen. Zo had ik Medical English, Presentations, en Law als onderwerpen. Met deze drie onderwerpen ging ik twee weken aan de slag om op die gebieden me verstaanbaar te kunnen maken en te kunnen begrijpen wat men bedoelt. Naast iLab en General English kies je op de eerste lesdag ook twee andere vakken waarin je je wil verbeteren. Ik had Communication en Vocabulary als vakken gekozen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden waar je uit kan kiezen. Natuurlijk had je niet elke dag van ’s ochtend vroeg tot s’ avonds laat les, meestal had je drie à vier uur les per dag met pauzes tussendoor. Dit verschilde echter wel per dag.

Genieten van Oxford

Naast de lessen had je genoeg tijd om Oxford en de omgeving te verkennen. Of je nou een dagje lekker rustig aan deed in de student lounge of besloot al wandelend naar het centrum van Oxford te vertrekken, je had mogelijkheden genoeg! Als je even geen idee had wat je zou kunnen doen, dan was er altijd nog ‘the activity office’ waar ze elke dag weer té gekke activiteiten bedachten waar je je voor in kon schrijven. Zo heb ik twee keer deel genomen aan een salsa dansles wat echt onwijs leuk was, ben ik wezen bowlen met een leuke groep studenten, heb ik meegedaan met een avondje karaoke, wat een geslaagde avond was want wat hebben we gelachen daar, en ben ik twee keer een avond wezen voetballen met ontzettend veel mensen van de campus. Daarnaast kan je met je studentcard korting krijgen in vele shops in het centrum van Oxford en heel goedkoop de bus nemen naar Londen. Dit heb ik samen met een grote groep meiden ook gedaan, dat was super tof. We hebben een hele leuke dag gehad in Londen. Naast al deze geweldige activiteiten heb ik ook  met een aantal vriendinnen ‘May Day’ meegemaakt. Dit was een hele bijzondere ervaring. De hele nacht wordt er gefeest en wanneer de zon opkomt, staat iedereen in een feeststemming op Magdalen Bridge te luisteren naar het Magdalen College Choir die op de Magdalen Tower liederen ter gehore brengen. Dat is een traditie van meer dan 500 jaar en het was dan ook heel speciaal daarbij aanwezig te zijn.  Als je langer blijft in Oxford zal je merken dat ‘the activity office’ ook vele weekendtrips maakt naar omliggende plaatsen. Zo hebben klasgenoten en roommates van mij ook veelvuldig deelgenomen aan die weekendtrips en dat vonden ze geweldig. Genoeg dingen te doen dus! Je zal je op de campus en in (de omgeving van) Oxford zelf niet snel vervelen!

Elke dag was een belevenis, vanaf het afscheid op Schiphol tot de laatste avond in Oxford. Het klinkt cliché maar het was echt de beste tijd ooit! Ook al ben ik maar twee weken weggeweest met EF naar Oxford, het waren twee intense weken waar ik maximaal van genoten heb. Je hoeft niet altijd lang weg te gaan om een geweldige tijd te hebben.

Dus: houd jij net als ik van een avontuur, lijkt het je leuk om nieuwe mensen met allemaal verschillende achtergronden en culturen te leren kennen en wil je beter worden in het spreken van Engels? Kom dan zo snel mogelijk naar Oxford! Bezoek een informatiebijeenkomst en bestel net als ik een brochure. Het is het ongelooflijk waard. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt en zoveel geleerd over mezelf en andere culturen maar bovenal heb ik de Engelse taal beter leren spreken. Ik heb elke seconde genoten van dit avontuur en dat wens ik iedereen toe!

[

](https://mediakey1.ef.com/blog/wp-content/uploads/sites/19/2017/01/21.jpg)

Wil jij ook Engels leren in Oxford?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer