GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Carmen Ketelaar – Van San Diego naar Kerst in Nederland

Mijn naam is Carmen, ik ben 21 jaar en studeer op dit moment 6 maanden in San Diego met EF. Via mijn Instagram, Facebook pagina & Blog deel ik mijn ervaringen op het gebied van Voeding, Fitness & mijn Liefde voor het Leven!
Carmen Ketelaar – Van San Diego naar Kerst in Nederland

Kerst vieren in San Diego, of toch lekker thuis? Voor mij was dat een vraag die ik me vanaf het begin van mijn reis al aan mijzelf stelde. Uiteindelijk heb ik er tóch voor gekozen om naar huis te gaan met kerst!

De ‘laatste maand’ in San Diego was onwijs geweldig. Ik ben naar Las Vegas geweest, heb een roadtrip gedaan naar Phoenix en ik heb mijn Cambridge Examen gedaan (de uitslag krijg ik 19 januari). Ik heb er nu 3 maanden San Diego op zitten en ik moet eerlijk bekennen, ik vond het helemaal niks om naar huis te gaan voor Kerst. Je maakt vrienden, hele goede vrienden en sommigen daarvan gaan naar huis rond de Kerst, maar zij komen niet meer terug. Dit vond ik vooral heel moeilijk, je denkt namelijk elke keer bij jezelf ‘nog maar 3 weekjes met die persoon…’ – natuurlijk hou je contact, maar afscheid nemen is echt niet leuk!

Ik heb geleerd om te genieten in San Diego, vooral de laatste maand. Waar ik eerst altijd bezig was met ‘nadenken’, heb ik geleerd om het allemaal wat losser te kunnen laten en wat meer te genieten van bijvoorbeeld leuke avondjes stappen of tripjes maken! Ik denk dat als je een half jaar naar het buitenland gaat, dat dit vooral is wat je leert – genieten. Je bent er misschien maar één keer, of in ieder geval maar één keer voor zo’n lange periode en het is heerlijk om daar alles uit te kunnen halen! Amerika is een open land met vriendelijke mensen en er is zo veel te doen en zo veel te zien!

Eenmaal thuis was het dan ook een cultuurshock in reverse. Ik ben zo gaan houden van Amerika, van San Diego, dat alles in Nederland eigenlijk verschrikkelijk leek. Mijn zus is in oktober bevallen van een jongetje, Naud, en ik had hem nog nooit gezien. Dit was dan ook voornamelijk de reden dat ik naar huis wilde met kerst, dat eerste moment samen was wel echt geweldig! Toch vond ik het erg moeilijk om thuis te zijn. Opeens heb je geen kamergenootje meer, niet meer 24/7 mensen om je heen en geen gezellige Campus sfeer meer. Natuurlijk je hebt je familie, maar het is toch heel erg anders!

Uiteindelijk kon ik gelukkig de knop wel omzetten en heb ik onwijs kunnen genieten van mijn Kerst en Oud&Nieuw samen met vrienden en familie en voornamelijk met mijn ‘nieuwe’ neefje (wat een schatje is het zeg)! Toch is het gevoel van heimwee terug naar San Diego nooit echt weg gegaan, dus ik ben ook onwijs blij dat ik snel die kant weer op mag en nog 2 maanden in San Diego mag blijven! Heimwee naar Nederland had ik niet echt tijdens mijn verblijf (oké soms), maar heimwee terug naar San Diego – zeker wel!

Ik wil jullie allemaal het beste wensen voor 2017 – ik hoop dat jullie dromen uitkomen en dat jullie lekker mogen gaan reizen naar allemaal toffe plekjes over de hele wereld!

Veel liefs, Carmen

@carmenketelaar

[

](https://mediakey1.ef.com/blog/wp-content/uploads/sites/19/2017/01/Photo-11-12-2016-19-56-18.jpg)[

](https://mediakey1.ef.com/blog/wp-content/uploads/sites/19/2017/01/DSC_4181-2.jpg)[

](https://mediakey1.ef.com/blog/wp-content/uploads/sites/19/2017/01/DSC_4381-2.jpg)

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer