GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 gekke maar totaal herkenbare woorden in 10 talen

10 gekke maar totaal herkenbare woorden in 10 talen

Een deel van de magie van het leren van een nieuwe taal schuilt in het ontdekken van unieke, gekke nieuwe woorden. Ongeacht hoe ingewikkeld een situatie ook is, er bestaat waarschijnlijk wel een woord voor. Ook al vind je die dan misschien niet in je moedertaal.

In deze blogpost leer je tien nieuwe en bijzonder specifieke gekke woorden in tien verschillende talen. Strooi ermee rond op feestjes en etentjes om je vrienden te verbazen met je taalkennis.

1. Kummerspeck – Duits

Veel mensen weten uit eigen ervaring dat je een paar kilo kunt aankomen in een moeilijke of stressvolle periode. In Duitsland noemt men deze pondjes liefdevol “Kummerspeck”, wat letterlijk vertaald kan worden als “zorgenspek”. En ja, da’s inderdaad heel passend.

2. Shemomedjamo – Georgisch

Iedereen kent dat gevoel na een copieuze maaltijd: dat je je hoofd schudt, over je maag wrijft, benadrukt dat er écht geen hap meer bij kan… om vervolgens de restjes nog even aan te vallen. “Shemomedjamo” betekent in feite “ik heb per ongeluk alles opgegeten”. Hoe herkenbaar is dát?

3. Mencolek – Indonesisch

Grappenmakers van over de hele wereld kunnen met dit woord uit de voeten. De truc dat je iemand op z’n linkschouder tikt terwijl je juist aan zijn of haar rechterkant staat (of andersom) heeft in het Indonesisch een officiële naam: “Mencolek”. Dit kan letterlijk vertaald worden naar “knijpen” en de klassieke term verwijst meestal naar de eeuwenoude speeltuingrap.

4. Seigneur-terraces – Frans

Deze term lijkt wel gemáákt voor de beruchte, gierige “global nobads” en hun laptops die je in koffietentjes over de hele wereld vindt. Met “seigneur-terracces” worden cafégangers bedoeld die urenlang een tafel bezet houden maar amper geld uitgeven.

5. Tingo – Rapa Nui (de taal van Paaseiland)

Dit woord beschrijft het meenemen van spullen die je graag wilt hebben uit het huis van een vriend, door ze langzaam maar zeker allemaal te “lenen” en niet terug te geven. Hoewel dit zeker een interessante term is, raden we je aan om toch vooral om te gaan met vrienden die er geen gewoonte van maken om je spullen te stelen.

6. Badruka – Zweeds

De Zweden hebben een speciaal woord bedacht voor wanneer iemand zichzelf erg traag en met grote tegenzin in het water laat zakken. Hierbij is het goed om te weten dat veel Zweden graag ‘s winters in ijskoude meren gaan zwemmen, dus als je je gedraagt als een “badruka” word je naar alle waarschijnlijkheid in het water geduwd door ongeduldige vrienden.

7. Chingada – Spaans (Mexico)

In Mexico hebben mensen een heel specifieke bestemming voor hun vijanden. “Chingada” kun je vertalen als “een helse, imaginaire, afgelegen plek waar je iedereen naartoe stuurt aan wie je je ergert.” Dat is een tikje alarmerend misschien, maar uiteindelijk wel begrijpelijk.

8. Gattara – Italiaans

De populaire millennialterm “kattenvrouwtje” bestaat in het Italiaans al veel langer. Een “gattara” is een vaak oude en meestal ietwat eenzame vrouw die zichzelf helemaal heeft toegelegd op het verzorgen van straatkatten. Da’s eervol, maar misschien ook wel een beetje triestig.

9. Age-otori – Japans

Misschien heb je het weleens meegemaakt: na een knipbeurt in de kappersstoel staar je met grote ogen naar je nieuwe en niet-bepaald-verbeterde kapsel in de spiegel. Het Japanse woord “age-otori” vat deze traumatische ervaring samen: het kan letterlijk vertaald worden als “er slechter uitzien na een knipbeurt.”

10. Pålegg – Noorwegen

Overal ter wereld zullen sandwichliefhebbers zich verheugen op het toevoegen van dit woord aan hun vocabulaire. Dit pareltje uit Noorwegen betekent eigenlijk alles wat je tussen twee boterhammen kunt stoppen. Vleeswaren, augurken, pindakaas: zeg het maar. Als jij het op je brood wilt, is het “pålegg.”

Wil je je woordenschat vergroten en de wereld ontdekken?Studeer in het buitenland
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden