GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Wat als ik ben gezakt voor mijn eindexamen?

Wat als ik ben gezakt voor mijn eindexamen?

Allereerst is dat natuurlijk heel vervelend, maar het hoeft gelukkig niet het einde van je EF-avontuur te betekenen. In de afgelopen jaren is het voor veel studenten een bewuste keuze geweest om alsnog naar het buitenland te gaan, ook nadat ze gezakt waren voor hun examens. Vooral als je gezakt bent op maar een paar vakken of op de taal die je van plan bent te leren, is het een makkelijke beslissing: je ben tenslotte zo’n tijd en zo intensief in die taal bezig, dat je het eindexamen volgend jaar vrij makkelijk haalt. Ook als je gezakt bent op andere vakken, zijn er een aantal opties. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje, overweeg je opties goed:

– Afspraak met je school

De eerste stap na het zakken voor je examen, is een gesprek aanvragen met je mentor of decaan. Zij kunnen je namelijk advies geven wat voor jou de beste weg is als je komend schooljaar zowel naar het buitenland wil als alsnog je examen halen, in sommige gevallen krijgen leerlingen zelfs toestemming in ingeschreven te blijven staan op je huidige school en daar examen te doen.

– Staatsexamen

Ook via het staatsexamen hoef je alleen opnieuw examen te doen in de vakken die je niet gehaald hebt. De vakken die je voldoende hebt gehaald die blijven staan en krijg je deelcertificaten voor. De staatsexamens worden afgenomen op hetzelfde moment als de centrale examens; in mei en juni. Het grote verschil met een centraal examen is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de voorbereiding op het examen, veel studenten doen dit met een examencursus. De kosten van een staatsexamen zijn 113 euro per vak.

– Volwassenenonderwijs (VAVO)

Als je zakt voor je eindexamen, kun je de onvoldoende vakken alsnog halen via de VAVO, om daarna alsnog je diploma te krijgen. Dit is mogelijk voor leerlingen vanaf 16 jaar en gaat altijd in overleg met je huidige middelbare school. Je volgt de lessen namelijk wel op het VAVO (vaak een lokale MBO-school), maar je blijft ingeschreven bij je middelbare school. Zij blijven ook verantwoordelijk voor jou.

Veel scholieren die zakken voor het eindexamen zijn nog wel leerplichtig, daarom is het goed om te weten dat de programma’s van EF onder de leerplichtwet vallen, en we hier een verklaring over kunnen afgeven als dat nodig is.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Leer meer over je opties met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden