GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen waarom Lissabon op je reisbucketlist moet staan

10 redenen waarom Lissabon op je reisbucketlist moet staan

Een stad die gebouwd is op zeven heuvels, waar de rivier de Taag doorheen stroomt, en die pal aan een stuk prachtige Portugese kust ligt: niet zo gek dat Lissabon een geweldige stad is. En deze zonnige hoofdstad van Portugal heeft nog veel meer te bieden. Hier zijn onze tien belangrijkste redenen waarom je een vlucht naar Lissabon zou moeten boeken.

1. Bewonder de azulejos

De stad staat bekend om z’n ongelooflijk mooie azulejos: traditionele Portugese mozaïeken. Het maken van tegeltjes is hier tot kunst verheven en in elke wijk staan wel een paar prachtig gedecoreerde gebouwen, musea of fonteinen, variërend van eeuwenoude antieke mozaïeken uit verschillende periodes van de Portugese geschiedenis tot moderne kunstwerken.
2. Er is overal geschiedenis en cultuur
In Lissabon staan de kastelen, paleizen en oude herenhuizen gebroederlijk naast moderne musea en hippe huizen. Dankzij deze mix van architectonische stijlen vergeet de stad z’n geschiedenis niet en raken reizigers en fotografen betoverd door de eindeloze reeks barok-, neoklassieke, middeleeuwse en gotische gebouwen. Het Sao Jorge-kasteel kijkt vanaf een heuvel uit op de stad, terwijl de 25 de Abril-brug (Portugals antwoord op de Golden Gate Bridge) zich uitstrekt over de rivier. In Lissabon wordt zelfs een kort wandelingetje al een reis door de geschiedenis van deze stad.

3. Pak de tram

Houd je ervan om de geschiedenis aan den lijve te ervaren? Een van de beste manieren om je te verplaatsen in de stad is door middel van het kleurrijke, retro-tramnetwerk. Als je voor het eerst in Lissabon bent, moet je zeker een ritje maken in Tram 28. Deze rijdt langs talloze toeristische trekpleisters, waaronder de Se-kathedraal en de Sao Bento-wijk, en dat alles terwijl je een typisch stukje Lissabonse cultuur ervaart: de Remodelado-trams zijn gebouwd in de jaren 30 en nog altijd verreweg de coolste manier om de bezienswaardigheden te bekijken.

4. De stad is simpelweg prachtig

In Lissabon verbinden klinkerstraatjes de wijken vol eigenzinnige oude huizen. Vissersboten en jachten dobberen rustig in de haven, bijna een eeuw oude trams slingeren door de stad en marktkraampjes buigen bijna door onder het gewicht van vers gevangen vis. De bezoekers en de vriendelijke locals genieten van de warme Portugese zon die het hele jaar door schijnt en bewonderen de rijkelijk gedecoreerde paleizen en kastelen overal in de stad. Er valt simpelweg niet over te twisten: de hoofdstad van Portugal is bonita.

5. Alle stranden

Wat het ontdekken van de kust betreft, heb je hier eindeloos veel mogelijkheden. Lissabon en omgeving liggen bij zowel west-gerichte als zuid-gerichte stranden. De stad zelf heeft ook het kustmatige Ribeira das Naus-strand, waar het stadscentrum en de rivier elkaar kruisen.

6. Zó veel elevadors

Elevadors zijn de beroemde kabelbanen waarmee je gemakkelijk naar hoger gelegen buurten en uitzichtpunten gaat. Ze zijn niet alleen een grappige attractie en een leuke vorm van vervoer, maar serieus handig wanneer je de plek bezoekt die niet voor niets bekendstaat als ‘de stad van de zeven heuvels’.

7. Het is een hotspot voor surfers

Ben je een fanatiek surfer die in z’n vrije tijd graag op zoek gaat naar de perfecte golf, dan is Lissabon een geweldige combinatie van stadsleven en surfersparadijs voor je. Je bent zó de stad uit om een paar golven te pakken op een paar van de beste surfplekken in de regio. Daarnaast is het ook een geweldige locatie om te leren surfen: er zijn genoeg surfscholen die je graag de kneepjes van het vak bijbrengen.

8. Maar dat is niet de enige watersport…

Of je nu een zeilboot wilt huren in een van de vele havens in de buurt, wilt proberen te rivierkajakken of zeekajakken, een middag een kano wilt huren of gewoon een ouderwets stukje wilt gaan zwemmen: deze stad is DOL op zijn hechte relatie met het water.

9. Het wordt een belangrijke Europese tech-hub

Start-ups gaan massaal naar Lissabon, op de voet gevolgd door geïnteresseerde investeerders. Er is letterlijk een hausse aan kleine techbedrijven en start-ups die dure steden als Londen en Berlijn inruilen voor het goedkopere – en veel zonnigere – Lissabon. Dankzij de internationale luchthaven ben je er nog steeds op een steenworp afstand van de rest van Europa en Lissabon heeft ontelbaar veel elegante horecagelegenheden voor zakelijke meetings. Droom je ervan om ondernemer te worden? Lissabon is voor jou de place to be.

10. De fantastische taal

Waar kun je jezelf nou beter onderdompelen in de muzikale Portugese taal dan in de hoofdstad? De taal ligt goed in het gehoor, zelfs als je het niet probeert te leren – disclaimer: je zou het eigenlijk wel degelijk onder de knie moeten krijgen. Daarom hier tien redenen waarom het Portugees een fantastische taal is om te leren.

Leer een taal in het buitenland met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer