GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Wat denkt het buitenland over Nederlanders?

Wat denkt het buitenland over Nederlanders?

Wij Nederlanders staan bekend om graag onze mening te delen met de wereld, maar wat denkt het buitenland over Nederlanders? We vroegen onze collega’s op onze eigen EF scholen in Oost-Amerika waaraan ze meteen moeten denken als we het hebben over “typisch Nederlands”. Het resultaat? 10 vooroordelen die Amerikanen over Nederlanders hebben. Zijn ze allemaal waar denk je?

1. Fietsen, overal fietsen

Nederland staat op de eerste plaats wanneer het gaat over het dagelijks gebruik van de tweewieler in Europa. Toch zijn de Denen het grootste fietsland van Europa, omdat er in Denemarken meer fietsen worden verkocht en er meer mensen lid zijn bij een fietsbond.

2. De kleur oranje natuurlijk

Oranje, de kleur die we dragen om onze nationale ploeg aan te moedigen en natuurlijk de kleur die we met z’n allen dragen op een bepaalde dag in het jaar. Maar dragen we daarnaast meer oranje dan een andere Europeaan? Niet echt toch?

3. Koningsdag

Ooit gedacht dat Koningsdag bekend zou zijn buiten onze landsgrenzen? Herinneren jullie nog de stunt van Heineken waar ze eerst enkele New Yorkers verrasten met een KLM vlucht voor Koningsdag en het jaar daarna mensen uit Oslo, Kaapstad, Shanghai, Rio De Janeiro en Los Angeles kidnapten voor een heuse KLM Orange Experience in Amsterdam? Jaarlijks reizen er ontelbare toeristen af naar Amsterdam om er samen met ons Koningsdag te vieren.Sommigen hebben echter een oud kopie van een reisgids meegenomen en komen enkele dagen te laat aan. Oeps.

4. Knappe meiden

Tsjah. Met internationale Nederlandse modellen als Doutzen Kroes en Romee Strijd kunnen we dit vooroordeel moeilijk ontkennen. Zelfs Gigi Hadid is voor een gedeelte Nederlands. Zal vast aan ons poffertjes-dieet liggen.

5. Van die houten schoenen (we denken dat ze klompen bedoelen)

We lopen graag op alle soorten schoenen rond, maar klompen horen meestal niet bij de dagelijkse selectie. Ja, er lopen wellicht nog steeds mensen op klompen, maar een gebruikelijke keuze is het niet.

6. Tulpen

De bloemen die ooit meer waard waren dan een huis op de grachten in Amsterdam, zijn nog steeds heel populair. Ook al kun je ze nu voor een tientje kopen bij de Albert Heijn, ze zijn nog steeds van de beste kwaliteit. Tulpen zijn echt onze Nederlandse trots. En je moet maar is naar het Keukenhof om te ontdekken dat de rest van de wereld daar ook zo over denkt.

7. Stroopwafels

Wat neem je mee als typisch Nederlands kleinigheidje naar het buitenland? Precies, stroopwafels! Zelf eet je het misschien niet iedere week, maar eens het pakje open is neem je al snel een tweede, derde en ook ook nog een vierde. Adele is er ook helemaal verslaafd aan sinds haar laatste concert in Nederland.

8. Hoog niveau Engels

Dit is al een hele tijd geen nieuws meer. In November 2016 en 2017 eindigde Nederland op nummer 1 als beste niet-native Engels sprekende land ter wereld. EF lanceert ieder jaar de EF EPI (English Proficency Index) waar het niveau Engels van 72 niet-native landen gemeten wordt. Lees meer over de EF EPI en ons niveau Engels via deze link.

9. Geldbewust, waarom heb je anders spreekwoorden als: “going Dutch”?

Ondertussen hebben we het vaak genoeg gehoord: “Nederlanders zijn gierig”. Going Dutch wil dan ook zeggen dat elke persoon die deelneemt aan een groepsactiviteit betaalt voor zichzelf, in plaats dat een persoon betaalt voor een ander. Het is waar dat veel Nederlanders graag de rekening willen splitsen in een restaurant, maar ben je daarom gierig? Ook hebben we niet echt een fooi-cultuur in Nederland, dus daarom behoren we ook niet tot de top landen die het meeste fooi geven.

10. Suuuuper lange mensen

Ja, we zijn lang. We hebben met z’n allen een gemiddelde lengte van 1,85 meter. Volgens verschillende bronnen zouden we het langste volk ter wereld zijn. Toch zijn er stammen in Afrika waar de gemiddelde lengte nog hoger ligt.

Wat zijn jouw vooroordelen over Amerikanen? Ontdek ze op een taalreis Amerika!

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer