GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

24 dingen die je nog niet wist over de Olympische Spelen

24 dingen die je nog niet wist over de Olympische Spelen

Zelfs voor wie sport niet zo boeiend vindt, hebben de Olympische Spelen iets magisch: sporters trainen jaren en geven alles wat ze hebben om de prestatie van hun leven neer te zetten, ook al duurt die vaak maar een paar seconden. Wij toeschouwers pinken samen met de winnaars een traantje van geluk weg, leven mee met de verliezers, schreeuwen naar de tv en geven volslagen vreemden high fives.  Elke twee jaar passen we ons aan een andere tijdzone aan, worden we even iets vaderlandslievender en ontzettend goed in het herkennen van vlaggen en volksliederen vanuit de hele wereld.

Om alvast in olympische stemming te komen, inclusief alle bijbehorende emoties, hebben we een aantal bijzonder verbazingwekkende feiten over de Olympische Spelen voor je op een rij gezet. Zo heb je iets om je mee te vermaken in afwachting van het volgende record dat verbroken wordt (of je pizza wordt bezorgd).

1. De eerste Olympische Spelen vonden plaats in de achtste eeuw voor Christus in het Griekse Olympia. Twaalf eeuwen lang vonden ze elke vier jaar plaats. Daarna, in de vierde eeuw na Christus, verbood keizer Theodosius I de Grote alle heidense festivals en waren de Spelen verleden tijd.

2. Zo’n 1500 jaar later werd de sporttraditie nieuw leven ingeblazen. De eerste moderne Olympische Spelen vonden plaats in 1896 in Griekenland.

3. Tijdens de oude Griekse Spelen maakten de atleten zich niet druk om sponsors, lichaamsbescherming of mode: ze sportten naakt.

4. Het toernooi duurde toentertijd vijf of zes maanden.

5. Sinds 1900 mogen ook vrouwen meedoen aan de Olympische Spelen.

6. Tussen 1924 en 1992 vonden de Olympische Winter- en Zomerspelen altijd in hetzelfde jaar plaats. Nu hebben ze elk een ander ritme en staat er om de twee jaar eentje op de agenda.

7. Slechts vier atleten hebben medailles gewonnen op zowel de Winter- als de Zomerspelen. En slechts een van hen, Christa Ludinger-Rothenburger, won die plakken in hetzelfde jaar.

8. Tijdens de Spelen van Londen in 2012 werden in het olympisch dorp in twee weken tijd 165.000 handdoeken gebruikt.

9. De officiële talen van het evenement zijn Engels en Frans, plus de belangrijkste taal van het gastland.

10. Ook Tarzan heeft meegedaan aan de Olympische Spelen. Johnny Weissmuller, een sporter/acteur die Tarzan speelde in twaalf films, won in de jaren 20 vijf gouden medailles in het zwembad.

11. Tussen 1912 en 1945 deden ook kunstenaars mee aan het olympisch toernooi. Schilders, beeldhouwers, architecten, schrijvers en muzikanten namen het tegen elkaar op voor medailles in hun vakgebied.

12. Tijdens de Spelen van Berlijn in 1936 behaalden twee Japanse polsstokhoogspringers een gedeelde tweede plek. Ze besloten het niet opnieuw tegen elkaar op te nemen maar sneden de zilveren en bronzen medailles in tweeën en maakten de verschillende helften weer aan elkaar vast, zodat beide sporters een half-zilveren-half-bronzen plak kregen.

13. De olympische fakkel wordt op de ouderwetse manier aangestoken, in een eeuwenoude ceremonie bij de tempel van Hera in Griekenland. Als Griekse priesteres verklede actrices maken gebruik van een parabolische spiegel en zonnestralen om de klus te klaren.

14. Vanuit Hera maakt de fakkel een tocht naar de speelstad. Hij wordt meestal gedragen door hardlopers maar is ook al per boot, vliegtuig (en de Concorde), op de rug van een paard, op een kameel, via radiosignaal, onder water en in een kano van A naar B gebracht.

15. De niet-aangestoken olympische fakkel is ook al meerdere keren in de ruimte geweest.

16. De olympische vlam wordt geacht het hele evenement te blijven branden. Mocht het vuur toch uitgaan, dan kan de fakkel alleen opnieuw aangestoken worden met een reserve-vlam, die ook in Griekenland is aangestoken. En absoluut niet met een gewone aansteker!

17. De Spelen van 2012 was het eerste olympische toernooi waarin elk deelnemende land vrouwelijke sporters liet deelnemen.

18. De volgende sporten zijn (helaas) geen olympische onderdelen meer: individueel schoonzwemmen, touwtrekken, touwklimmen, ballonvaren, pistoolschieten, tandemfietsen, hinderniszwemmen en afstandsduiken. Gelukkig was het (levende)duivenschieten slechts een eenmalige actie tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Parijs.

19. De vijf ringen die het olympische logo vormen, zijn ontworpen door Baron Pierre de Coubertin, een van de bedenkers van de moderne Olympische Spelen. Ze staan symbool voor de vijf bewoonde continenten ter wereld.

20. De zes kleuren (blauw, geel, zwart, groen, rood en de witte achtergrond) zijn uitgekozen omdat elk land er minstens één van in z’n vlag heeft.

21. De Olympische Spelen hebben al in 23 verschillende landen plaatsgevonden.

22. De eerste olympische mascotte speelde een rol op de Spelen van 1972 in München: teckel Waldi.

23. De Olympische Spelen van 2016 in Rio is het eerste olympische toernooi in Zuid-Amerika.

24. Tijdens de 17 dagen durende Zomerspelen doen dit keer 10.500 sporters uit 205 landen mee aan in totaal 306 wedstrijden op 42 verschillende onderdelen.

Ontdek de Olympische Spelen samen met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden