GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

15 redenen om naar Rusland te gaan

15 redenen om naar Rusland te gaan

Gevarieerd en gek, extreem en extravagant: Rusland is het grootste land ter wereld. Het telt 114 miljoen inwoners, 1156 jaar geschiedenis en 11 tijdzones. Je vindt hier een rijke culturele diversiteit en enorme, prachtige natuur die je nergens anders zult aantreffen.

Denk aan de husky’s die door de bitterkoude Siberische bergen rennen, aan het noorderlicht van de Aurora Borealis, aan de koepelvormige, framboos-achtige daken van de beroemde Basiliuskathedraal. Of aan de wereldberoemde kunstwerken in de Tretjakovgalerie. Er zijn eindeloos veel redenen om dit spectaculaire land te bezoeken (maar geen zorgen, ik heb deze lijst beperkt tot vijftien argumenten). Neem een duik in dit land zoals de Russen een (ijskoude) duik nemen in de zwembaden van de banja-sauna’s.

1. Laat de grootte en het aanbod van dit land goed tot je doordringen

Je kent de feiten al: 1156 jaar geschiedenis , 114 miljoen mensen en 11 tijdzones dus. Die gigantische omvang van dit land maakt het tot de ideale bestemming voor werkelijk elk type toerist.

Avontuurlijke reizigers kunnen naar de bergen en meren om te gaan hiken, skiën en te watersporten. Terwijl cultuurliefhebbers en mensen die liever met beide benen op de grond blijven een of meerdere van de 1100 steden en dorpen kunnen ontdekken. Na een bezoek aan Rusland bekruipt je na afloop altijd het gevoel dan er méér te ontdekken valt, en die gedachte omvat elke andere reden in deze lijst.

2. Leer de complexiteit van de cultuur begrijpen

De Russische cultuur telt veel verschillende lagen en hoofdstukken. Zo’n groot land gaat gepaard met een gigantische geschiedenis, contrasterende culturen en een enorm politiek verleden. Van de totstandkoming van het Byzantijnse Rijk tot de ontwikkeling van de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld. Maar denk ook aan de culturen van meer dan honderd officiële etnische minderheden in Rusland. Die elk hun eigen kledingstijl, religieuze tradities en zelfs hun eigen taal hebben.

3. Bewonder de bouwkundige hoogstandjes

In de Russische steden vind je weelderige architectuur en uniek design op elke straathoek. In Moskou, de oudste stad van Rusland, zijn zelfs de metrostations een ode aan de grandeur van de paleizen van de stad. Jozef Stalin wilde namelijk dat de metrostations werden ontworpen als ‘burgerpaleizen’.  Maak ook zeker een metroritje naar het Rode Plein. Waar je je kunt vergapen aan de beroemde extravagante architectuur van het voormalige Russische Rijk.

Overigens wordt St. Petersburg, de voormalige hoofdstad, nog altijd gezien als het epicentrum van de Russische cultuur. Tijdens een taalreis Rusland vind je er een duizelingwekkende mix van stijlen: het Elagin-paleis en Michailovski-kasteel zijn een restant van de Oudheid, gezien de neoklassieke bouwdetails. Het Sovjethuis in St. Petersburg biedt voorbijgangers een indrukwekkend kijkje in de Sovjet-architectuur en het Winterpaleis, ooit de woning van een van de tsaren, is beroemd om z’n weldadige barokstijl.

4. Slenter over het Rode Plein in Moskou

Dit onderdeel van Moskou verdient trouwens een heel eigen onderdeel op deze lijst (en niet alleen maar omdat ik dat vind). Alle grote snelwegen en straten in Moskou leiden je uiteindelijk naar dit klinkerplein met z’n adembenemende uitzicht. Nadat je je hebt vergaapt aan de bijzondere vormen van de Basiliuskathedraal en jezelf hebt afgevraagd of je niet toevallig op een filmset bent beland, kun je de bezienswaardigheden op het plein gaan bezoeken.

Zo kun je hier het Lenin-museum bezichtigen en de beroemdste mummie ter wereld aanschouwen, shoppen in het GUM-warenhuis en het prachtige uitzicht bewonderen. En een rondleiding krijgen door het Kremlin-fort (dat vijf paleizen, vier kathedralen en de symbolische rode Kremlin-torens omvat). Ik denk dat je een dag of twee nodig hebt om alles op het Rode Plein te zien.

5. Stap in de Trans-Siberië Express

Heb je wel even genoeg pracht en praal gezien? Laat de gebaande toeristenpaden even voor wat ze zijn en pak de Transsiberië Express. Deze bijzondere treinroute van Moskou naar Vladivostok is 9257 kilometer lang, gaat over de vlaktes van Siberië en stopt in de meest betoverende Russische steden. Van start tot finish ben je zes nachten onderweg.

Je rijdt bijvoorbeeld langs het ’s winters bevroren Baikal-meer. Of ziet ’s zomers het zonlicht schitteren op het eindeloos grote wateroppervlak. Aan boord is er eten en wifi, hoewel je waarschijnlijk veel te veel afgeleid bent en uit het raam kijkt om nog een Netflix-film te kunnen volgen. En Oorlog en Vrede zal je ook maar op een ander moment moeten lezen (maar verderop in dit artikel meer over de indrukwekkende, invloedrijke Russische literatuur).

6. Hike door adembenemende landschappen

Al die bijzondere landschappen voorbij zien schieten vanuit de trein is al prachtig, maar wil je ze niet van dichterbij ervaren? Het eerder genoemde Baikalmeer is het grootste meer ter wereld. En de omringende natuur is de perfecte plek voor een tussenstop, of die nou een paar uur of een paar dagen duurt.

Zoek je het liever iets hogerop, beklim dan de Elbrus-berg, een van de populairste wandelbestemmingen in Rusland. En dat is niet zo gek, vanwege het indrukwekkende uitzicht vanaf zowel de wandelpaden als de trails voor ervaren thrillseekers.

7. Ga ’s winters naar Rusland om het noorderlicht te zien

Dit is er eentje om van je bucketlist af te vinken. Trek de natuur in en zie hoe de kleuren van de Aurora Borealis  de hemel versieren. Dit bijzondere natuurfenomeen ontstaat door zonnewind. En is een geweldig cadeautje in ruil voor de eindeloos lange nachten en het bibberkoude weer ten noorden van de poolcirkel. Het Kola-schiereiland is een van de toegankelijkste plekken om het noorderlicht te zien.

8. Vergeet de tijd terwijl je de eindeloos grote kunstcollecties bezichtigt

Alle kunstliefhebbers vinden dat ze in Rusland tijd tekort komen. Ga naar de Tretjakovgalerij in Moskou voor de meer dan 180.000 Russische kunstwerken, sommige nauwelijks een enkele decennia oud, andere al bijna tien eeuwen. In St. Petersburg kun je je in de Hermitage vergapen aan meer dan drie miljoen kunstwerken en objecten. En vergeet niet om het allerberoemdste schilderij te bewonderen. Eentje met een Nederlands tintje: De terugkeer van de verloren zoon van Rembrandt.

9. Ontdek de middeleeuwse dorpen van de Gouden Ring

De Gouden Ring is een populaire toeristenroute door Rusland, die langs bekende middeleeuwse dorpen en steden gaat die nog bijna niet aangetast zijn door de industrialisatie en moderne tijd. In dit eeuwenoude Russische gebied ontdek je de spirituele geschiedenis van de orthodoxe kerk, proef je de traditionele eetcultuur en kun je genieten van eeuwenoude kunst en ambachten.

10. Ga op cruise over het doolhof van Russische rivieren

Rusland telt ongeveer 100.000 rivieren, die grote en kleinere steden doorkruisen. Een cruise over deze rivieren onder begeleiding van een gids is een van de beste manieren om het land te ontdekken. Terwijl je de bezienswaardigheden aan je voorbij ziet glijden, kun je rustig achteroverleunen en luisteren naar de geschiedenis en anekdotes die bij de omgeving horen.

11. Kom tot rust in een Russische banja (sauna)

Na al die ontdekkingen kun je lekker bijkomen zoals de locals dat doen door een (mid)dagje naar een Russische wellness te gaan. Aangezien dit een van de populairste vrijetijdsbestedingen is, vind je in elke grote stad wel een banja-spa waarin je jezelf kunt trakteren op een traditioneel stoombad of een verkwikkende Paranie-behandeling, waarbij er takjes en eucalyptus over je hele lichaam gewreven worden om je bloedcirculatie een boost te geven en de spanning te kunnen loslaten.

12. Ga zonnen in Sotsji

Als je op zonvakantie wilt, is Rusland misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar badplaats Sotsji is ’s zomers een populaire vakantiebestemming voor veel Russen. Deze stad aan de Zwarte Zee heeft een subtropisch klimaat en met palmbomen omzoomde straten. Ook hier kun je Russische musea en architectuur ontdekken, omringd door groene bossen en blinkend in het zonlicht.

13. Doe iets klassieks: bewonder het traditionele Russische ballet

Het ballet is in Rusland onderdeel van de nationale trots. Het is bovendien onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het land: ballet was eeuwenlang een belangrijke vorm van entertainment voor de Russische notabelen.

Tegenwoordig is Rusland hofleverancier van de beste balletdansers ter wereld en het land heeft een eigen, unieke stijl. En gelukkig zijn de balletvoorstellingen niet meer voorbehouden aan mensen van koninklijke bloede. Koop een kaartje voor het Bolshoi-theater voor een unieke avond.

14. Geniet van een Russisch toneelstuk

Over theater gesproken: Rusland staat wereldwijd bekend om z’n realistische toneelstukken van Anton Chekhov en het land vindt toneelopvoeringen net zo belangrijk als ballet. Moskou is een van de theaterhoofdsteden van deze planeet en hoewel de stad relatief nieuw is in de toneelgeschiedenis, vind je hier toch al meer dan zeventig theaters.

15. Lees de werken van literaire grootheden

Elke leesliefhebber zal z’n vingers aflikken tijdens een tripje naar de thuishaven van de beroemdste literaire grootheden: Leo Tolstoj (Oorlog en Vrede), Nikolaj Gogol (Dode Zielen) en Fjodor Dostojevski (Misdaad en Straf), om er maar een paar te noemen.

Ga op literaire tour door Rusland door de musea van elk van deze auteurs te bezoeken. Sommige rondleidingen door Rusland komen zelfs langs bezienswaardigheden uit Misdaad en Straf. Heb je behoefte aan een pauze, neem dan een van de poëziebundels van Aleksandr Poesjkin mee en lees Het Land van Moskou in de stad waarop dat gedicht is geïnspireerd.

Ontdek Rusland met EFVraag onze gratis brochure aan
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer