GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je Portugees zou moeten leren

Waarom je Portugees zou moeten leren

Wil je een nieuwe taal gaan leren die zowel prachtig als nuttig is? Zoek dan niet verder, maar ga aan de slag met Portugees. Moeten we je eerst nog meer overtuigen? Hier zijn tien geweldige redenen om Portugees te studeren.

1. Om in contact te kunnen komen met miljoenen native speakers

Portugal mag dan een relatief klein land zijn, maar de taal heeft het behoorlijk ver geschopt. Zó ver zelfs, dat Portugal niet eens meer de grootste thuishaven van Portugese native speakers is. In Brazilië wonen namelijk 207 miljoen mensen en de overgrote meerderheid van hen heeft Portugees als moedertaal. Spreek je een aardig mondje Portugees, dan ben je dus enorm goed voorbereid op bijvoorbeeld het wereldberoemde carnaval in Rio.

2. Om op te vallen

Hoewel steeds meer mensen één of meer extra talen spreken, kiezen maar weinig van hen voor Portugees, alhoewel dat wereldwijd zo veel gesproken wordt. Wie vloeiend Portugees spreekt, heft een bijzondere vaardigheid opgedaan waarmee je opvalt in de menigte.

3. Leer en woon in Lissabon

Portugals levendige hoofdstad heeft alles wat je zoekt: warm, zonnig weer, een historisch stadscentrum met klinkerstraatjes, een pittoresk kasteel, kleurrijke huizen, een jonge gemeenschap, heerlijke vis en schaaldieren op elk menu en een groeiende kunstwereld. Kortom: Lissabon is een fantastische stad waarin het goed toeven is als je een aantal maanden (of een jaar) de taal wilt leren.

4. Het is een geweldig excuus om naar Portugal (of Brazilië) te verhuizen

Waarom zou je op een gegeven moment weer stoppen met het leren van een taal in het buitenland? Als je eenmaal vloeiend Portugees spreekt, is het geweldig om voor onbepaalde tijd naar Portugal of Brazilië te verhuizen. Het is dan veel makkelijker om een baan te vinden en je weg te vinden in de lokale gemeenschap, aangezien je probleemloos met iedereen in je omgeving kunt communiceren. Woon bijvoorbeeld een paar jaar in de prachtige Algarve, met de koele Atlantische Oceaan en eindeloos veel surfmogelijkheden voor de deur. Of ga naar Portugal om te genieten van de bruisende lokale cultuur.

5. Het is relatief makkelijk om te leren

Een taal leren is natuurlijk altijd hard werken, maar het Portugees is eigenlijk relatief makkelijk om onder de knie te krijgen. Je hoeft bijvoorbeeld geen heel nieuw alfabet te leren, wat wel het geval zou zijn met Russisch, Japans of Arabisch. En extra makkelijk is het als je al Spaans of Frans spreekt: het Portugees heeft veel leenwoorden uit die talen. Bovendien heeft het eenzelfde zinsstructuur als het Engels.

6. Het is de toegangsweg naar een volgende nieuwe taal

Andersom zorgt het leren van Portugees ervoor dat je de andere Romaanse talen sneller zult oppikken. Ga na afloop aan de slag met Spaans, Italiaans of zelfs Roemeens en je merkt dat je andere talen die afstammen van het Latijn gemakkelijker in de vingers krijgt.

7. Het is een van de meest gebruikte talen op internet

Aangezien er steeds meer Portugese internetters en in het Portugees geschreven webpagina’s zijn, is Portugees inmiddels de op vier na meest gebruikte taal op internet. Aanstormende content creators die foutloos Portugees kunnen schrijven, kunnen hun voordeel doen met alle nieuwe digitale mogelijkheden, inclusief het grote potentiële publiek (en alle potentiële werkgevers) voor jouw producties, met name in Brazilië.

8. Om je cv te versterken

Laat het hart van je toekomstige baas sneller kloppen door jouw cv, waarop een ongebruikelijke maar veelgesproken taal zoals Portugees op staat. Deze taal onder de knie hebben is een bewijs dat je een goede student bent, maar ook avontuurlijk. In bijna elke branche zullen werkgevers dol zijn op het feit dat jij ‘fala Português’.

9. Brazilië is een belangrijke speler op het wereldtoneel

Sinds begin jaren 90 is Brazilië een regionaal economisch powerhouse geworden. Hoewel de groei de afgelopen jaren wat is afgezwakt, blijven internationale bedrijven nog steeds kantoren openen in Brazilië. Het spreken van Portugees is dus een steeds vaker gevraagde vaardigheid. Of je nu zou willen werken op het platteland of juist interesse hebt in een baan waarin je met Braziliaanse partners en leveranciers moet communiceren: met jouw indrukwekkende Portugese skills ben je overal op voorbereid.

10. Om vrienden te maken

Wie een taal leert in het buitenland dompelt zich helemaal onder in die ervaring, dus het is een snelle manier om een fantastische nieuwe vriendengroep te krijgen. Je klasgenoten en huisgenoten – maar ook die geweldige locals met wie je gaandeweg bevriend raakt – voelen als familie terwijl je een nieuw hoofdstuk in een nieuwe stad begint. Je leert overdag samen, oefent ’s avonds samen en besteedt je vrije tijd aan het ontdekken van alle prachtige dingen die dit land te bieden heeft.

Leer Portugees in LissabonLaunching soon
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden