GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 tips om met een gastgezin te wonen

12 tips om met een gastgezin te wonen

Het leren van een taal in het buitenland zit vol avonturen. Alles is anders en spannend, inclusief jouw nieuwe gastverblijf of gastgezin. Opeens deel je alles met mensen die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Het duurt even voordat je gewend bent en er zijn misschien wat hobbels onderweg, maar dat gebeurt altijd als mensen samen in één huis wonen. Lees onderstaande 12 tips om het maximale uit jouw tijd in jouw tijdelijke gastgezin te halen, waarvan er een paar misschien zelfs handig zijn voor gebruik in jouw echte familie.

1. Wees open en communiceer

Ben je allergisch voor pinda’s, houd je niet van vis en ben je bang voor elke hond? Vertel het meteen aan je gastgezin. Zij zouden over de belangrijkste dingen al vooraf geïnstrueerd moeten zijn, maar sommige dingen kun je niet vaak genoeg herhalen, zeker wat je gezondheid betreft. Bovendien kun je dieetwensen of culinaire voorkeuren beter vooraf vertellen, dan wanneer jullie al aan tafel zitten en iedereen je aanstaart terwijl jij maar wat zit te spelen met je eten (hoewel het wel zo eerlijk en netjes is om alles een keer te proberen voordat je zegt dat je het niet lust).

2. Neem een cadeautje mee

Cadeaus zijn altijd geweldig om te krijgen en in dit geval een fantastische manier om het ijs te breken. Je hoeft er echt geen fortuin aan uit te geven, want ook met een klein souvenir van thuis scoor je al bonuspunten. Bovendien helpt het jouw gastgezin na afloop herinneren aan wat voor een super huisgenoot jij was.

3. Eet mee met het gezin

Voedsel brengt mensen samen en werkt als een soort lijm tussen verschillende culturen. Probeer zoveel mogelijk thuis te eten met het gastgezin en help bij het dekken van de tafel of het doen van de afwas. Maaltijden zijn een ideale manier om mensen te leren kennen. Zo’n gesprek aan de eettafel is bovendien een fantastische manier om nieuwe woorden te leren en je gespreksvaardigheden te oefenen. Kun je koken, overweeg dan eens een gerecht uit je eigen land te koken en de culturele uitwisseling naar een nog hoger plan te tillen.

4. Houd je aan de regels

Hoewel je voor jouw verblijf hebt betaald, maak je nog altijd deel uit van een familie die niet de jouwe is. Houd je daarom aan hun planning en regels. Wees op tijd als er bijvoorbeeld om 7 uur ’s avonds gegeten wordt. Kun je niet bij maaltijden of activiteiten aanwezig zijn, laat het je gastgezin dan op tijd weten. Heb je je bus gemist en kom je later, geef dat dan door. Hoewel het niet je ouders zijn, zullen ze wel degelijk ongerust worden over je, dus doe dan maar alsof je moeder meekijkt.

5. Accepteer de verschillen

Waarschijnlijk zul je moeten wennen aan nieuwe gerechten, nieuwe manieren om de was op te vouwen en huisregels die niet hetzelfde zijn als thuis. Maar onthoud goed: ‘anders’, ‘nieuw’ en ‘verschillend’ betekenen niet per se ‘fout’. Over de hele wereld worden dingen op verschillende manieren gedaan en zolang die manieren werken, is dat een goed teken en een belangrijk onderdeel van de leerervaring. En eigenlijk is dit natuurlijk ook waar je je voor hebt aangemeld. Het ervaren en accepteren van cultuurverschillen is een belangrijk onderdeel van het verbreden van je horizon. Je wordt er een volwassener en meer open-minded persoon van.

6. Gedraag je

In een gastgezin woon je niet in een hotel en is je gastmoeder niet je schoonmaakster. Houd je kamer netjes, laat de afwas niet in de gootsteen staan en het lege melkpak niet in de koelkast. Help mee als de boodschappen van de auto naar de keuken getild moeten worden. Gedraag je niet als een diva: verbruik niet al het water en houd de badkamer niet van 7 tot 9 uur ’s ochtends bezet. Vertel vrienden of bezoekers niet dat ze mogen blijven logeren en neem ze alleen mee voor het avondeten als ze duidelijk zijn uitgenodigd. Slaap niet de hele zondag uit om vervolgens te klagen dat er geen ontbijt meer is. Om ene lang verhaal kort te maken: probeer je zo goed mogelijk te gedragen en zeg altijd ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’.

7. Doe mee met activiteiten

Natuurlijk kun en moet je een deel van je vrije tijd met je nieuwe vrienden van school doorbrengen, maar waarom zou je ook niet wat quality time met je gastgezin besteden? In een vreemd land kan het al superinteressant zijn om naar een vreemde supermarkt of de voetbaltraining van je gastzus te gaan. Meedoen met alledaagse activiteiten is een enorm leuke manier om elkaar beter te leren kennen, de taal sneller onder de knie te krijgen en een nieuwe cultuur te ontdekken. Bovendien ben je toch niet de halve wereld afgereisd om met je smartphone in je kamer te blijven zitten? Wie weet ontdek je zo wel een nieuwe hobby of maak je nieuwe vrienden.

8. Leer van alledaagse gesprekken

Wat de sleutel tot het leren van een nieuwe taal is? Over je angst voor het maken van fouten heen stappen. Je gastgezin is een geweldige plek om je spreekvaardigheden te oefenen. Je huisgenoten praten als ‘echte mensen’ dus je hoort veel woorden, zinnen en uitdrukkingen die je in een lesboek niet zo snel zou leren. Breng tijd door in de huiskamer of in de keuken en vraag de gezinsleden om je te helpen met je huiswerk. Zeg het eerlijk als je iets niet hebt begrepen en probeer zoveel mogelijk te praten (oké, misschien niet als iedereen net z’n favoriete tv-programma kijkt, maar wel wanneer dat wél acceptabel is).

9. Leer je gastgezin kennen

Toon interesse in waar je huisgenoten werken, wat ze het liefst eten of in hun vrije tijd doen. Stel vragen, wees nieuwsgierig en probeer iets van hen te leren. Dat is namelijk de beste manier om een andere cultuur te leren kennen en je woordenschat uit te breiden. Maar let op: respecteer ook iemands privacy en probeer geen band af te dwingen. Je kunt iemand die staat te douchen beter even niet naar z’n plannen van die dag vragen. Hoe graag je de taal ook wilt leren.

10. Onthoud dat het allemaal tijdelijk is

De kans bestaat dat je eigen moeder betere gehakt bakt en dat je liever geen vijf keer per week rijst wilt eten. Houd je niet van de radiozender die aanstaat in de auto of de tv-programma’s die iedereen kijkt, haal dan diep adem en ga niet klagen. Dit is slechts een tijdelijk gastgezin, een familie die haar eigen manieren heeft om dingen aan te pakken, zelfs wanneer daar een zeer dubieuze muzieksmaak mee gepaard gaat. Na een paar weken of maanden kun je terug naar je oude leven en heb je allerlei geweldige verhalen om met anderen te delen.

11. Wees eerlijk

Waar mensen samenwonen, bestaat er kans op onenigheid. Dat is niet leuk, maar gebeurt nou eenmaal en waait meestal wel over. Kun je niet goed met je huisgenoten overweg of is er iets anders waar je je heel erg aan stoort, praat dan eerst met het gastgezin. Lukt dat niet, praat dan met de organisatie die het gastgezin heeft geboekt. Zorg voor opbouwende kritiek en klaag niet over zaken die anders maar niet per se slecht zijn. Houd er rekening mee dat het soms even duurt voordat je aan elkaar gewend bent. Niet alleen bij jou, maar ook bij het gastgezin.

12. Houd contact

Vriendschap kun je niet afdwingen, maar hopelijk kunnen je gastgezin en jij het goed met elkaar vinden en blijven jullie zelfs na vertrek contact houden. Jullie maakten niet voor niets een tijdje deel uit van elkaars leven. En iedereen die jou ’s ochtends vroeg op een bad hairday heeft gezien, verdient een verjaardagskaart.

Waar zou jij wel in een gastgezin willen wonen?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden