GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De EF ervaring van een ouder: René Froger

De EF ervaring van een ouder: René Froger

Help, mijn kind wil studeren in het buitenland! De ervaring van een ouder: René Froger en Natasja Froger

Maxim (helemaal rechts op de foto) en Didier Froger (helemaal links op de foto), kinderen van René en Natasja Froger, zijn allebei twee keer met EF weggeweest. Maxim koos twee keer voor Nice en Didier twee keer voor Barcelona. Wij spraken René over hoe hij en zijn vrouw Natasja dit als ouders hebben ervaren.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van een taalcursus in het buitenland?
Wij, Natasja en ik, vonden dat onze kinderen na hun havo diploma allebei een “gap year” (tussenjaar) mochten nemen. Dit jaar moesten ze wel nuttig besteden. Beide jongens hebben al veel vrijwilligerswerk met ons gedaan, dus dat hoefde ze niet nog eens te doen. Wel wilden wij graag dat ze een nieuwe taal zouden leren. Zo’n avontuur is een cadeau voor het leven en goed voor hun ontwikkeling. Ook is het zo hoe jonger je een taal leert hoe makkelijker het gaat.

Waarom hebben jullie gekozen voor EF?
Ik kreeg van de website al een prettig gevoel en ik kende mensen die met EF zijn weg geweest. Zij waren heel positief over EF. Wij hebben zelf inmiddels ook andere mensen al geënthousiasmeerd met onze verhalen en raden EF zeker aan.

Hebben jullie van te voren een gesprek gehad op het kantoor van EF?
Nee, wij zijn niet langs geweest op het kantoor in Amsterdam. Telefonisch contact was voldoende. Wel zijn wij als ouders mee geweest naar Nice om even kennis te maken. We waren er toevallig al op vakantie en zijn toen meegegaan om te kijken hoe de school eruit ziet. Zo wist Maxim al een beetje wat hem te wachten stond.

Hebben Maxim en Didier last gehad van heimwee?
Nee, in de 6 maanden dat Maxim in Nice zat zijn zowel Natasja, Didier als ik bij hem langs geweest en is hij nog een keer een weekend naar huis gekomen. Dat is het voordeel van een bestemming die niet zo ver weg is. Ook Didier is nog een keer naar huis gekomen voor een familie verjaardag. Door de activiteiten die zij buiten de lessen deden met EF hebben ze ook niet echt de kans gehad om thuis te missen.

Zo’n avontuur is een cadeau voor het leven en goed voor hun ontwikkeling!

Hoe zat het eigenlijk met hun taalniveau voor ze weg gingen?
Beide hadden nog 0 kennis van de talen. Didier sprak na 6 maanden een aardig woordje Spaans. Toen hij weer terug ging naar school in Nederland merkte hij wel dat het wat wegzakte. Daarom besloot hij afgelopen zomer weer terug te gaan en spreekt hij nu vloeiend Spaans.
Maxim heeft nu op school weer Frans als vak zodat ook voor hem de taal niet wegzakt. Hij merkt wel dat hij ver boven het niveau van andere leerlingen zit en het sneller oppakt.

Was de keuze voor Spaans en Frans, omdat Maxim en Didier hier in de toekomst (bijv. vervolgopleiding) iets mee wilde doen?
Nee, het was vooral omdat ze van ons een tweede vreemde taal (ze spreken al vloeiend Engels) moesten leren.
Maxim koos voor Frans, omdat wij elke zomer naar Frankrijk gaan.Didier vond Spaans gewoon een hele leuke taal en is ontzettend fan van FC Barcelona, dus dan kon hij dat mooi combineren.

Wat vonden Maxim en Didier van het EF lesprogramma?
Heel fijn! Zowel de lessen met een docent voor de klas als de iLab lessen op de iPad vonden zij erg leuk.

Hebben Didier en Maxim ook meegedaan aan activiteiten met EF?
Ja, Didier is gaan skiën en Maxim heeft vooral veel sport activiteiten op het strand gedaan.

Hoe heeft u als ouder de begeleiding vanuit EF ervaren?
Ik kan niet anders zeggen dan heel goed. Het idee dat je kind helemaal alleen in het buitenland zit kan natuurlijk wat spannend zijn. Het was fijn om te weten dat je ook met de school kon bellen. In de residentie waar Didier verbleef, die om de hoek van school was, woonde iemand van EF. Diegene kon af en toe streng zijn maar ook een luisterend oor bieden. Dit stelde ons meer gerust.
Wat goed is om te weten voor andere ouders is dat de verschillende accommodatie mogelijkheden voor ieder kind de juiste optie bieden. Maxim (toen 19 jaar) zat namelijk de eerste twee weken in een gastgezin. Hij is uiteindelijk verhuisd naar de residentie, omdat hij graag iets meer vrijheid wilde. In het gastgezin zijn de regels net iets strenger, maar dat is voor jongere kinderen juist wel fijn.

Hebben uw zoons nog contact met mensen die ze tijdens hun tijd met EF hebben leren kennen?
Ja, zeker! Didier had toevallig laatst een reünie weekend. Vooral met de studenten waarmee hij een halfjaar in Barcelona gezeten heeft, heeft hij nog veel contact.

Wat voor bijdrage heeft hun avontuur met EF geleverd aan hun persoonlijke ontwikkeling?
Ze zijn een stuk zelfstandiger teruggekomen. Vooral de eerste weken zijn pittig als je nog niks weet en overal zelf achter moet komen. Maar dit is wel heel goed geweest voor ze.

En als laatste: Wat voor tips zou u andere ouders meegeven?
Wat wij heel fijn vonden is dat we de school en de residentie gezien hebben. Als de mogelijkheid er is om uw kind weg te brengen en even mee te gaan doe dit dan vooral. Door het met eigen ogen gezien te hebben waren wij een stuk geruster. En daarbij blijft het zoals ik al eerder zei een cadeau voor het leven.

Foto bron:Instagram

Wil jij ook zo'n reis maken als Didier en Maxim Froger?Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden