GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 plekken in Berlijn die je gezien moet hebben

8 plekken in Berlijn die je gezien moet hebben

We hebben onze studenten in Berlijn gevraagd welke plekken je in deze bruisende, verfrissende stad absoluut gezien moet hebben. Dit waren hun antwoorden (in willekeurige volgorde).

1. Het Rijksdaggebouw

Dit majestueuze gebouw was ooit het hart van het Duitse Rijk, brandde in 1933 grotendeels af en is in 1999 opnieuw gebouwd. Tegenwoordig zetelt hier het Duitse parlement. Vanuit de glazen koepel midden in het pand kun je de hele Reichstag uitgebreid bewonderen in 360-graden-perspectief, inclusief uitzicht op de belangrijkste debatzaal.

2. De Berlijnse Muur (East Side Gallery)

Hoewel de muur ooit het symbool was van een verdeeld Europa, is de graffiti erop tegenwoordig een internationaal kunstwerk dat staat voor eenheid en hoop. Dankzij de iconische afbeeldingen van sleutelfiguren uit de Koude Oorlog en veel gekke kunst zet deze fascinerende plek je op historisch, cultureel én artistiek vlak je aan het denken.

3. Checkpoint Charlie

Controlepost Checkpoint Charlie was een van de zeldzame doorgangen in de Berlijnse Muur. De grenspost was ontworpen om Oost-Duitsers aan hun kant van de stad te laten blijven en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het verdeelde Duitsland. Zo verschenen in 1961 Amerikaanse en Sovjet-tanks in de smalle straat. In 1962 werd de Sovjet-spion Frederic Pryor vrijgelaten bij een gevangenenuitruil die een inspiratiebron vormde voor de film “Bridge of Spies” en het tegenwoordig beruchte café Adler werd vroeger gebruikt door spionnen van de geallieerden om de Sovjet-soldaten in de gaten te houden. Het controleposthuisje staat er nog steeds en voor 3 euro kun je een selfie maken met twee Amerikaanse soldaten.

4. Het Holocaustmonument (officieel: Denkmal für die ermordeten Juden Europas)

Dit symbolische monument behoeft weinig uitleg. Ter nagedachtenis aan alle in Europa vermoorde joden zijn deze 2711 betonblokken op de voormalige ‘dodenstrook’ van de Berlijnse Muur geplaatst. Onder de grond bevindt zich een tentoonstellingsruime en de namen van drie miljoen joodse Holocaust-slachtoffers.

5. De Fernsehturm

Vanuit de Fernsehturm, ook wel bekend als de tv-toren en in feite het handigste referentiepunt als je verdwaalt in Berlijn, kun je heel Berlijn bekijken. Hoewel de toren in de jaren 60 door de Oost-Duitse overheid is gebouwd om haar spierballen mee te tonen, zien de Berlijners het tegenwoordig als een symbool voor de eenheid in de hoofdstad. Voor zo’n 15 tot 20 euro kun je met de lift omhoog en een kop koffie of iets anders drinken op 203 meter hoogte (en ja, het noord-oost-zuid-west-uitzicht is behoorlijk indrukwekkend).

6. De Tiergarten

Dit stadspark stamt uit de jaren 30 van de 18e eeuw, toen het nog jachtgebied van Duitse notabelen was. Tegenwoordig vind je hier het landgoed van de president, de overwinningszuil, het Bismarck-monument en 210 hectare aan bomen en prachtige wandelpaden.

7. Hofbrau Berlin

Wil je de Beierse keuken ontdekken zonder daar daadwerkelijk naartoe te gaan? In de Hofbrau, vlak bij het winkelplein en ov-punt Alexanderplatz, heb je de meeste kans van slagen. Aanraders op het menu zijn onder andere de varkensrollade en – je kunt het wel raden – het bier.

8. De hipstercafés

In de hipsterbuurten van Berlijn, met name Kreuzberg en Prenzlauer Berg, vind je een flink aantal leuke, verrassende en vooral hippe cafés, bars en restaurants (die bovendien vaak een verrassend goede prijs-kwaliteitverhouding hebben). Je kunt hier rustig de hele dag eten en drinken zonder ook maar één iemand tegen te komen die níet aan de relaxte, funky Berlijnse definitie van ‘hip’ voldoet…

Ontdek meer van Berlijn!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer