GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

9 dingen die je beseft als je in Parijs woont

9 dingen die je beseft als je in Parijs woont

Er gaat niets boven een echte connaisseur van Parijs zijn, de ins en outs van de stad en de typische manieren van de Parijzenaren kennen. Of je er nu pas naartoe bent verhuisd of de Stad van de Lichtjes al wat langer je thuis mag noemen: laten we eens kijken hoe veel van deze negen eigenaardigheden die de Parijzenaren zo charmant en uniek maken, ook in jouw leven zijn geslopen.

Parijs is (het centrum van) de wereld

Parijzenaren zijn erg gefocust op hun eigen territorium en komen daar open voor uit. De stad is opgedeeld in twintig arrondissementen die elk hun eigen identiteit hebben. Bovendien wordt de stad in tweeën gesplitst door de rivier de Seine. Rive Droite-Parijzenaren zijn de wat kunstzinniger en bohemien (bobo) inwoners en willen eigenlijk nog niet dood gevonden worden tussen de ‘gewonere mensen’ (bourgeois) op de Rive Gauche. En denk je nou echt dat de Parijzenaren gezien deze vooringenomenheid ook nog oog zouden hebben voor andere steden als Lyon, Lille of Le Havre?

Klagen is een kunst

De Fransen zijn dol op klagen en de Parijzenaren tillen deze vaardigheid naar een geheel nieuw plan. Het weer is te warm, de pain au chocolat is te zoet, Versailles is te kitch: je snapt vast wat we bedoelen. Hoewel je in het begin misschien geschokt was door dit gebrom, heb je geleerd om schaamteloos blasé te doen, met andere woorden ‘typisch Parijs’, en mee te gaan met de eindeloze stroom aan geweeklaag.

De laatste Vélib pakken? Onbetaalbaar!

Je kon je lol niet op toen je de Vélib-fietsen ontdekte. Voor een euro kun je overal in Parijs een fiets huren en die uren later in een van de vele selfservice-fietsenstallingen in de stad terugbrengen. Na gewend te zijn geraakt aan toeterende bussen, wilde taxichauffeurs en niet-bestaande fietspaden, hoor je nu ook bij de selecte groep mensen die zweert dat niets zo goed voelt als het pakken van de allerlaatste Vélib in een stalling.

Het metrosysteem leren begrijpen is het ultieme teken van gewenning

Zeg je Parijs, dan zeg je de métro en zodra je hierheen bent verhuisd besefte je dat je daar onlosmakelijk mee verbonden bent aangezien een ritje in de ondergrondse een dagelijkse must is. Er zijn 14 lijnen, meer dan 300 haltes en eindeloos veel elkaar kruisende tunnels die nogal overweldigend kunnen zijn en zelfs ervaren ov-reizigers in rondjes kunnen laten rondrijden. Desondanks is het leren begrijpen van dit doolhof een echte prestatie. Wie niet meer koortsachtig de kaart hoeft te bekijken om te zien waar je naartoe gaat, verdient eigenlijk de Sleutel tot de Stad.

Er is altijd een shortcut

Parijs draait volledig om het verlaten van de gebaande paden met een missie. Even verdwaald raken om vervolgens via een handige shortcut weer de weg terugvinden is iets wat echt hoort bij Parijs. Wie is nog nooit door overdekte passages gewandeld, heeft nog nooit museumtuinen doorkruist of geen achteringangen genomen om een paar kostbare minuten te besparen? De Passage du Grand-Cerf-winkelgalerij bijvoorbeeld, het du Commerce-Saint-André-klinkerstraatje en de Porte des Lions-entree van het Louvre zijn slechts een paar van deze geheime pareltjes die niet op de toeristenkaart staan.

De Eiffeltoren verveelt nooit

Hoe vaak je ook al langs monumenten als de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe of het Grand Palais bent gelopen, je blijft onder de indruk. Parijs is werkelijk waar fantastisch en net wanneer je denkt dat je het allemaal wel zo’n beetje gezien hebt, verrast de stad je op nieuwe grote en kleine manieren. Van een zonnestraal op de Grande Arche de la Défense tot perfect dansende regendruppels in de vijvers van Jardin du Luxembourg.

Parijs schudt je zintuigen wakker

Leren hoe laat het is door te kijken naar de fonkelende Eiffeltoren in de verte, versgebakken brood laten smelten in je mond, de onmiskenbare zoet-metalen geur van de metro herkennen of met je handen de prachtige stoffen in warenhuizen strelen: Parijs schudt je zintuigen op een heerlijke manier wakker.

Schoolboek-Frans brengt je niet ver (maar onderdompeling wel)

Parijzenaren zijn dol op hun straattaal: bref (in het kort), BG (knappe jongen of knap meisje) en bof (ik weet het niet, ach ja, zozo) zijn daar typische voorbeelden van. Als je mee wilt praten, zal je met je neus uit de schoolboeken vandaan moeten komen. De Parijzenaren spreken niet alleen snel en met verwijzingen naar dingen waar je nog nooit van hebt gehoord, maar ze slikken ook lettergrepen in en vervagen hun woorden. Gelukkig is er nog hoop voor niet-Parijzenaren. Door jezelf onder te dompelen in de popcultuur, naar de radio te luisteren of tandemlessen te volgen met een local kom je er alsnog!

Je moet altijd op je outfit letten

Fashion Week duurt in Parijs het hele jaar. Je kunt allang niet meer naar je brievenbus lopen in pyjama of even naar de supermarkt op je slippers. Nu je Parijzenaar bent kies je je accessoires zorgvuldig uit, heb je een signature-luchtje en snap je je onverbiddelijke stadsgenoten als het op mode aankomt als geen ander.

Word nu nog een Parijzenaar!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden