GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Dit is Ruth, een 81-jarige taalstudent

Dit is Ruth, een 81-jarige taalstudent

Je bent nooit te oud om te reizen en nieuwe landen te ontdekken. Dat klinkt als een motiverende poster in een huisartsenpraktijk, maar we hebben het bewijs gevonden: Ruth uit Lugano, een stad in het Italiaanse deel van Zwitserland. Ze ging voor haar tachtigste verjaardag op taalreis naar Hawaï. Drie maanden lang verbeterde ze haar Engels, bezocht ze de locaties van de tv-serie Hawaii Five-0 (de originele versie uit de jaren zestig, niet de nieuwe variant met die ene man uit Lost en die andere van Ocean’s Eleven) en maakte ze allerlei Hawaïaanse avonturen mee. Ruth is nu 81 en heeft al plannen voor haar volgende taalcursus in het buitenland. Opnieuw naar Hawaï, waar anders?

We spraken Ruth over haar band met Hawaï en waarom ze op een taalcursus aan de andere kant van de wereld wilde, in plaats van een seniorencruise over de Middellandse Zee.

1. Waarom besloot je een taalcursus op Hawaï te gaan doen?

Ik heb veel films over Hawaï gezien en ben al heel erg lang gefascineerd door deze eilandengroep. Daarom besloot ik dat ik het met eigen ogen wilde zien. Bovendien wilde ik mijn Engels verbeteren, ook al sprak ik dat al best wel goed.

2. Hoe reageerden je vrienden en familie op je besluit?

Mijn familie vond het enorm spannend! De taalcursus in het buitenland was mijn verjaardagscadeau en al mijn familieleden en vrienden hebben me gesteund en aangemoedigd.

3. Was je bezorgd over de reis?

Nee, ik had geen twijfels en maakte me nergens zorgen over.

4. Hoe was het om in een gastgezin te wonen?

Ik woonde bij een ontzettend vriendelijk, behulpzaam ouder stel. Ze woonden in een groot huis en ik was niet hun enige gast. Hun dochter en vijf andere taalstudenten woonden er ook. De gastmoeder, ver in de zeventig, vroeg op een dag of ik katholiek was. Ik zei ja en daarna gingen we vaak op zondag naar de kerk. Om me thuis te voelen heb ik er regelmatig mijn eigen brood gebakken. Ik kocht ook boter, roomkaas, Nutella en pindakaas voor het ontbijt en dat vonden ze niet erg.

5. Hoe was het om na zo veel jaar weer naar school te gaan en huiswerk te maken?

Ik volgde al een tijdje Engelse lessen in Lugano dus ik was al gewend geraakt aan weer naar school gaan. Het was niet echt moeilijk om me aan te passen. En omdat ik al jarenlang een taalcursus had gevolgd, sprak en begreep ik al best veel Engels.

6. Wat is je favoriete herinnering

De zon en de zee, die mis ik echt in Zwitserland. Ik vond de restaurants ook heel fijn. Er was een Chinees restaurant waar gasten konden zien hoe de noedels vanaf stap één gemaakt werden. Dat was hel interessant en een schaal noedelsoep kostte maar $3.50.

Ruth en haar klasgenoten aan het relaxen op Hawaï (ze is de eerste rechts van het beeld)

7. Wat was de grootste uitdaging?

Het reizen was behoorlijk vermoeiend. Mijn zoon bracht me met de auto naar Milaan, waar ik een vlucht naar Londen nam, daarna naar Los Angeles en vanaf daar eentje naar Hawaï. Bij elke overstap moest ik mijn laptop uitpakken en door security gaan. De reis terug was weer via Los Angeles, toen naar New York en vanuit daar naar Milaan. Ik denk dat zowel de heen- als terugreis in totaal 22 uur duurde.

8. Wat vond je het leukst aan Hawaï?

Ik ben dol op het landschap. Het eiland is heel groen en overal staan bloemen. De stranden van Waikiki zijn heel erg schoon, waarschijnlijk deels omdat je er niet mag roken. Heel speciaal vond ik het bezoek aan het originele politiebureau uit de serie Hawaii Five-0. Ik keek het programma vroeger vaak en was erg onder de indruk van het feit dat er op het Hawaï van de jaren zestig al wolkenkrabbers van meer dan 25 verdiepingen stonden. Op het bureau heb ik foto’s gemaakt en met een agent gepraat. Hij kende een paar leden van de originele cast, hoewel veel van hen al zijn overleden. Het hotel uit de serie zag er nog precies hetzelfde uit. Ik heb ook veel uitstapjes gemaakt: ik ben bijvoorbeeld naar Pearl Harbor geweest en heb vaak de bus gepakt. Ik heb ook een stoffenwinkel met wel kilometers stof ontdekt! Daar heb ik voor ongeveer $50 aan stoffen gekocht om blouses, shirts en allerlei andere dingen van te maken.

9. Inmiddels ben je weer thuis. Spreek je daar vaak Engels?

Niet zo heel vaak, maar als ik mensen ontmoet die alleen Engels spreken, kan ik gemakkelijk met ze praten. Ik spreek ook Frans, Italiaans en Duits. Ik kijk veel Engelse films die geen ondertiteling hebben en ook niet zijn nagesynchroniseerd. Ik zou ook graag Engelse boeken willen lezen maar heb daar niet zoveel tijd voor: ik naai vaak en heb nog een heleboel andere hobby’s.

10. Hoe was het contact met de andere studenten van de taalcursus?

De meesten waren veel jonger dan ik, maar ik heb veel geweldige mensen ontmoet. Ik heb nog steeds contact met een meneer uit Solothurn, een stad in het Duitse deel van Zwitserland, en een vrouw uit de Steiermark-regio in Oostenrijk.

11. Wat heeft je op Hawaï het meest verrast?

Het verbaasde me enorm dat Pasen niet zo veel als thuis wordt gevierd. Ik had Zwitserse chocola meegenomen om op school uit te delen. De EF-medewerkers waren er superblij mee, maar niemand vierde Pasen echt zoals we dat in Zwitserland doen.

12. Ik heb gehoord dat je nog een taalcursus in Hawaï wil gaan volgen. Wanneer vertrek je?

Ja, ik wil nog een keer naar Hawaï, dit keer voor een maand. De trip hangt natuurlijk af van mijn gezondheid. Ik denk dat november of februari goed zou uitkomen. Ik heb je collega al verteld dat ik graag een eenpersoonskamer wil.

Meer te weten komen over EF Honolulu?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden