GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Studeren in het buitenland? Zo overtuig je jouw ouders!

Studeren in het buitenland? Zo overtuig je jouw ouders!

We hebben goed nieuws voor je: studeren in het buitenland is de ultieme investering in je toekomst. Maar helaas is er ook minder goed nieuws: het is een ervaring die op een enorme afstand van je ouderlijk toezicht plaatsvindt, dus misschien is het nog niet zo makkelijk om je vader en moeder ervan te overtuigen dat je een vreemd land moet gaan ontdekken. Maar naar een ander land gaan om een taal te leren is een ervaring waar maar weinig tegenop kan. Het avontuur resulteert in studiesucces, grotere kansen op de arbeidsmarkt, volwassenheid en onafhankelijkheid. In het buitenland studeren is ‘a gift that keeps on giving’, zoals de Britten het zeggen. En dit is hoe je dat aan je ouders verkoopt:

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

Ten eerste – en meteen het allerbelangrijkste: je moet je ouders ervan zien te overtuigen dat je het hele avontuur uitermate serieus neemt en dat je alles hebt wat nodig is om in het buitenland te studeren: goede cijfers op school, op school of online alvast beginnen met leren, misschien iets koken uit het desbetreffende land, boeken lezen en films kijken. Je ouders moeten zien dat je een enorme interesse in de taal en cultuur hebt en dat je bereid bent (en in staat bent) om daar moeite voor te doen.

Presenteer het op de juiste manier

Over moeite doen gesproken: wat dacht je van enorm veel onderzoek doen naar de bestemming en de school? En het verzamelen van alle informatie in een prachtige presentatie die al jouw argumenten ondersteunt, in de hoop dat je ouders je direct gaan helpen met het inpakken van je koffer?

Benoem de persoonlijke voordelen

In het buitenland studeren en jezelf onderdompelen in een nieuwe cultuur helpt je om een completer mens te worden. Je verbreedt je horizon, wat tegenwoordig cruciaal is, en niets maakt je méér een wereldburger dan de wereld rondreizen, interculturele ervaringen opdoen en jezelf thuis voelen in vreemde landen. Leren hoe je jezelf aanpast in een nieuwe omgeving helpt ook om volwassener en onafhankelijker te worden en studeren in het buitenland is eigenlijk de snelste manier om een verantwoordelijke jongvolwassene te worden, wat eigenlijk toch al het belangrijkste doel van jouw ouders was.

Benadruk de school- en studievoordelen

In het buitenland studeren helpt je om op academisch vlak beter te presteren. Je haalt hogere cijfers en een tijdje weg zijn van huis helpt je om het nieuwe schooljaar fris en met een nieuwe focus te beginnen. En er is waarschijnlijk niemand die zal ontkennen dat met enthousiasme en goede cijfers door het schooljaar rollen een soort kers op de academische taart is.

Vertel over de professionele groei

Tegen de tijd dat je op zoek moet naar een stage of baan, geeft internationale ervaring je een enorm voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Afhankelijk van de branche kan het vloeiend spreken van een taal de sleutel tot succes zijn. Bovendien levert meertaligheid je een hoger salaris op, waarmee je meer cadeaus voor je ouders kunt kopen. Mochten ze niet warm of koud worden van dit soort opmerkingen en zelfs het vooruitzicht van een stapel cadeaus niet helpen, dan kun je altijd nog hierop wijzen: hoe eerder je een baan hebt, hoe eerder je uit huis gaat en je ouders hun huis dus weer voor zichzelf hebben.

Betaal als een baas

Niets maakt ouders trotser dan wanneer ze zien dat ze een zelfstandig en financieel verstandig kind hebben opgevoed. Laat ze zien dat je bereid bent om een extra stap te zetten en een deel van de taalreis zelf te betalen. Zoek een bijbaantje, werk in de vakanties of help in huis een handje mee om een extraatje te verdienen dat je in je toekomst kunt steken. Als je ook vertelt dat je al een budget voor de hele reis hebt opgesteld, dan pinken je ouders misschien zelfs al een traantje weg van trots. #winning

Laat zien dat je naar een veilige plek gaat

Je ouders zullen waarschijnlijk bezorgd zijn om jouw veiligheid. Laat zien dat je hun zorgen serieus neemt en doe onderzoek naar noodnummers, verzekeringen enzovoorts. Vertel ze indien mogelijk ook over alle maatregelen die de school neemt voor jouw veiligheid, zoals luchthaventransfers en begeleiding.

Beloof contact te houden

Het volgende is niet alleen van toepassing op jouw ouders, maar op al je naasten: je zult tijdens jouw weken of maanden in het buitenland zoveel meemaken, dat de achterblijvers zich waarschijnlijk een beetje achtergesteld zullen voelen. Beloof te bellen en te mailen of beter nog: houd contact met je vrienden en familie via social media.

Hint subtiel dat ze extra vrije tijd zullen krijgen

Je zoon of dochter in het buitenland laten studeren heeft een klein maar belangrijk ouderlijk voordeel. Je moeder en vader krijgen er niet alleen een ontwikkeld kind voor terug met indrukwekkende taalvaardigheden en een glanzende toekomst in het verschiet, maar in de periode dat jij weg bent krijgen ze er ook wat vrije tijd voor terug. Het ouderschap is natuurlijk een baan voor het leven, maar iedereen verdient toch af en toe een vakantie? Jou in het buitenland laten studeren is de ultieme win-winsituatie voor de hele familie.

Let op het zeuren

Afhankelijk van jouw vastberadenheid en de weerstand van jouw ouders kan het even duren voordat je je punt hebt gemaakt. Een periode waarin frictie en frustratie kan ontstaan. Het is waarschijnlijk niet het belangrijkste argument, maar misschien kun je het een keer subtiel benoemen: hoe eerder jouw ouders beseffen wat voor een geweldig idee het is om jou in het buitenland te laten studeren, hoe eerder ze hun vrolijke en geweldige kind weer terug hebben.

Waar wil jij studeren in het buitenland?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden