Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Vragen die iedereen heeft die voor het eerst in het buitenland gaat studeren

Vragen die iedereen heeft die voor het eerst in het buitenland gaat studeren

Als je voor het eerst in het buitenland gaat studeren is de voorbereiding spannend, maar misschien roept die ook wel veel vragen op: wat moet je bijvoorbeeld inpakken, en hoeveel? Heb je een creditcard nodig? En waarom in hemelsnaam duurt je ene vlucht langer dan je andere vlucht? Om ervoor te zorgen dat je je kunt focussen op alle leuke onderdelen van je voorbereiding, zoals vreugdedansjes doen en iedereen vertellen over je buitenlandplannen, hebben we de vragen op een rij gezet die veel studenten hebt voordat ze op avontuur gaan. Daarna hebben we onze buitenlandstudie-experts gevraagd naar alle antwoorden, wat resulteerde in deze handige studeren-in-het-buitenland-FAQ. Geniet van deel 1 en leer alles over de juiste voorbereiding voor je grote reis:

1. Ik heb nog nooit alleen gereisd. Heb je tips voor me?

Voor het eerst in je eentje reizen kan wat intimiderend zijn, maar er zijn een paar trucjes. Ga extra vroeg naar de luchthaven zodat je rustig door de security kunt en je gate kunt zoeken zonder je te hoeven haasten. Ook denken we dat het altijd helpt om de luchthaventransfer vooraf te boeken. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over hoe je na je (lange) vlucht bij je gastverblijf of residentie komt. Als je de transferservice boekt, haalt iemand je op in de aankomsthal, dus direct na de immigratiebalie en de plek waar je je koffer van de band hebt gehaald. Dankzij het bordje met jouw naam erop kun je hem of haar niet missen en deze persoon zal ook niet vertrekken voordat jullie elkaar gevonden hebben (en mocht het niet meteen lukken, dan kun je het telefoonnummer in je reisdocumenten bellen).

2. Moet ik vooraf al contact opnemen met de inwoners van mijn gastverblijf?

Zeker! Je gaat immers tijdelijk deel uitmaken van hun familie, dus deze mensen zijn waarschijnlijk net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Stuur ze een e-mail, stel jezelf voor, stel een paar vragen en vertel dat je uitkijkt naar jouw studie in het buitenland. Spam ze niet met e-mails en telefoontjes, maar even hallo zeggen is altijd een goed idee.

3. Wat moet ik inpakken?

Dat hangt af van jouw bestemming en hoe lang je daar blijft. Google in elk geval de gemiddelde temperatuur tijdens jouw verblijf. Je kunt overal de was doen, dus neem niet te veel kleding mee. Bovendien wil je vast ook een beetje winkelen, dus houd daar rekening mee (en houd dus ruimte over in je koffer). Neem veel kleding mee die je in laagjes kunt dragen. Pak ook een paar sneakers in, aangezien je waarschijnlijk veel excursies en activiteiten gaat ondernemen waarbij relaxte schoenen een voordeel zijn. En vergeet je opladers en verloopstekkers niet!

Enne, mocht je iets vergeten: tenzij het je lievelingstrui is kun je zo goed als alles ter plaatse kopen (zelfs nieuwe lievelingstruien). Ook toiletspullen kun je op de bestemming kopen, dus we raden je aan om alleen kleine flesjes zeep en douchegel te kopen om de eerste dagen mee door te komen. En natuurlijk kun je iets meenemen wat je herinnert aan thuis, zelfs als dat de vorm van een knuffel heeft.

4. Wat voor type bagage moet ik kiezen?

Koffers met wieltjes zijn makkelijk mee te nemen. Maar als je weet dat je ter plaatse veel gaat reizen, dan is een backpack misschien een beter idee. Vergeet niet bij de luchtvaartmaatschappij te checken hoe groot en zwaar jouw ruimbagage en handbagage mag zijn. Het beste kun je alle dingen waar je niet zonder kunt, al je waardevolle spullen (laptop, camera, oplader) en een schoon setje kleren (voor het geval je bagage per ongeluk achterblijft en pas een vlucht later meekomt) in je handbagage stoppen. Ben je van plan op je bestemming veel weekendtripjes te maken (we hopen van wel)? Zorg dan dat je daar een kleinere tas voor meeneemt.

5. Wat zijn de homovriendelijkste bestemmingen?

Enkele van de homovriendelijkste bestemmingen om tijdelijk te studeren zijn San Francisco, Barcelona, Malta, Londen en Parijs.

6. Moet ik een cadeautje meenemen voor mijn gastverblijf en kamergeno(o)t(en)?

Iedereen is dol op cadeautjes en gastverblijven en kamergenoten zijn geen uitzondering op die regel. Een souvenirtje van jouw woonplaats of land is een geweldige manier om het ijs te breken en te laten zien wat voor een fantastisch mens jij bent.

7. Hoe moet ik me voorbereiden op mijn verblijf?

Naast het inpakken, het kopen van cadeautjes voor je gastverblijf en kamergeno(o)t(en) en zorgen dat je op tijd op de luchthaven bent, moet je absoluut meer te weten komen over de school en je medestudenten. Doe ook de aangeraden online taaltest om te ontdekken in welke klas je thuishoort. We willen niet preken voor eigen parochie, maar dit blog bevat een aantal best coole artikelen over onze bestemmingen, dus dat kan ook een leuke manier zijn om jezelf klaar te stomen. Wil je nog beter beslagen ten ijs komen, google dan wat er allemaal te doen is op jouw bestemming. Voorpret gegarandeerd!

8. Waarom duurt de ene vlucht langer dan de andere?

We zullen je de details besparen, maar het heeft te maken met tijdzones (die ons altijd zo moe maken), aerodynamica en het feit dat de aarde bol is. Als je bijvoorbeeld van Wenen naar Londen en terug vliegt, duurt een van de twee vluchten net iets korter omdat je dan wind mee hebt (in plaats van wind tegen). En dan zijn er dus de tijdzones. Als je om 1 uur ’s middags naar Londen vertrekt en de vlucht twee uur duurt, dan kom je niet om 3 uur ’s middags in de Britse hoofdstad aan. Londen zit namelijk in een andere tijdzone: Engeland loopt één uur achter op Wenen. Je bent in feite dus om twaalf uur ’s middags Britse tijd vertrokken en twee uur later aangekomen. Je terugvlucht vertrekt om 1 uur ’s middags Britse tijd en na twee uur vliegen land je om 4 uur ’s middags Oostenrijkse tijd. Om een lang verhaal kort te maken: het is volkomen normaal dat de ene vlucht schijnbaar langer duurt dan de andere.

9. Heb ik een creditcard nodig?

Ja, we adviseren je er een te nemen, zeker als je naar de Verenigde Staten gaat. Mochten je ouders bezorgd zijn over hoeveel je gaat besteden, neem dan contact op met je bank om een laag uitgavelimiet in te stellen. Een andere manier om te voorkomen dat je te veel geld over de balk smijt, is een prepaid creditcard. Je ouders storten daar een bepaald bedrag op en dat is alles wat je kunt uitgeven tot ze opnieuw geld overmaken. Je kunt het beste je bank advies vragen over je financiën in het buitenland.

10. Hoe lang van tevoren moet ik op de luchthaven zijn?

Vliegtuigen zijn geen treinen, dus je kunt niet slechts vijf minuten voor vertrek aan komen zetten. Hoeveel tijd je nodig hebt, hangt af van je bestemming en je kunt het best opvolgen wat de luchtvaartmaatschappij aanraadt. Doorgaans geldt: bij vluchten binnen Europa kun je het beste twee uur voor vertrek aanwezig zijn, voor intercontinentale vluchten twee of drie uur. Geloof ons: het liefst wil je er vroeg zijn, relaxed inchecken en door de veiligheidscontrole gaan en op tijd en met een glimlach bij de gate aankomen (in plaats van bezweet en buiten adem).

11. Hoeveel geld moet ik meenemen?

Dat hangt helemaal af van waar je naartoe gaat, hoelang je daar blijft en hoeveel je wilt winkelen. We raden je aan om alleen cash geld mee te nemen voor de eerste week, plus een creditcard of pinpas. Soms kun je voor vertrek al vouchers kopen voor evenementen of activiteiten. Op die manier heb je al plezier met je medestudenten in het vooruitzicht zonder je dan nog druk te hoeven maken over geld.

12. Heb ik een speciale verzekering nodig om in het buitenland te studeren?

We raden je aan om een reisverzekering af te sluiten die ook aansprakelijkheid en rechtsbijstand dekt. Je kunt zelf een verzekering afsluiten of bij je contactpersoon navragen welke verzekering hij of zij adviseert.

13. Wat moet ik doen als ik ontdek dat mijn paspoort of ID-kaart niet meer geldig is?

Als je identiteitsbewijs of paspoort niet meer geldig is, moet je zo snel mogelijk een nieuwe aanvragen. Moet je een visum aanvragen? Controleer dan ook de verloopdatum van je paspoort, aangezien dit invloed heeft op de toekenning van het visum (bovendien is het visum aan je paspoort gebonden: als je eenmaal een nieuw paspoort krijgt, heb je een probleem met je visum). Onthoud dat veel landen eisen dat je paspoort nog zes maanden geldig is na het einde van je studietrip.

14. Kan ik mijn huisdier meenemen?

Tenzij het een hulphuisdier is, kun je deze niet meenemen. We zouden je dier dolgraag een vreemde taal willen leren – en OMG, denk eens aan al die coole #EFMoments! – maar dat zou qua accommodatie en douane echt te veel gedoe worden.

Heb je meer vragen? Lees dan ons vervolgartikel.

The world is waiting! Zelf studeren in het buitenland? Vraag onze gratis brochure aan.Ja, stuur mij meer informatie.

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen