GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je altijd bevriend moet raken met taxichauffeurs

Waarom je altijd bevriend moet raken met taxichauffeurs

Afgelopen augustus schreef BuzzFeed over Liam Murphy, een Ierse ingenieur die voor zijn werk naar de Verenigde Arabische Emiraten moest en besloot een korte stop bij het indoorpretpark Ferrari World te maken. Onderweg ontdekte hij dat zijn taxichauffeur daar nog nooit was geweest en nodigde hij hem uit om mee te gaan naar de attracties en achtbanen (wat een vriendelijke man!).

Toen ik dit las, moest ik denken aan alle geweldige taxichauffeurs die ik wereldwijd heb ontmoet en de interessante dingen die ik van hen heb geleerd. Zijn zij en hun informatie niet van onschatbare waarde voor elke reiziger? Zouden we ze niet beter leren kennen dan alleen maar als die man of vrouw die ons tegen betaling van A naar B brengt? Ik vind van wel. En dit is waarom:

Ze kennen de stad

Ben je in Londen wel eens in een zwarte taxi gestapt? De chauffeurs zijn wereldberoemd om hun haast encyclopedische kennis van de stad. Ze moeten twee tot vier jaar studeren voordat ze het examen kunnen afleggen om gediplomeerd chauffeur te mogen worden. Ze kennen elke zijsteeg en elk pleintje van deze enorme stad, waardoor je altijd probleemloos op jouw plaats van bestemming komt. Naar al die leuke ontbijttentjes, lunchcafés en restaurants, bijvoorbeeld. En wat dat betreft…

Ze kennen de hotspots

Toen ik een tijdje geleden in Lissabon was, kreeg ik de nobele taak om een geweldige uitgaansgelegenheid te zoeken voor die avond. Omdat ik geen idee had waar ik naartoe moest, hield ik een taxi aan en vroeg ik de chauffeur naar de leukste plek om te gaan dansen. Urban Beach, zei hij. Onderweg vertelde hij ons zijn levensverhaal (afgewisseld met ontzettend veel grappen) en tegen de tijd dat we aankwamen, hadden we al zo hard gelachen dat de sfeer de rest van de avond fantastisch bleef. Vandaag de dag praten we nog steeds over de dingen die de chauffeur toen heeft gezegd. Om nog maar de zwijgen over hoe leuk Urban Beach inderdaad was op onze laatste avond in Lissabon. Jammer dat ik hem er nooit voor heb kunnen bedanken.

Ze zijn op de hoogte van de politiek

Toen ik in oktober 2014 voor mijn werk in Brazilië was, was dat vlak voor de presidentsverkiezingen. Het was een nek-aan-nekrace tussen Dilma en Aecio en aangezien ik politicologie heb gestudeerd, wilde ik ontzettend graag weten op wie locals zouden gaan stemmen en waarom. Dankzij de vele uren die ik noodgedwongen met mijn taxichauffeur-vrienden in de file doorbracht, kon ik ontzettend veel gesprekken over de politiek voeren. Zo ging ik niet alleen beter begrijpen wat er allemaal aan de hand was in het land en hoe mensen tegen zaken aankeken, maar kon ik ook mijn Portugees oefenen.

Ze spreken de taal

En dat brengt me naar mijn laatste reden! Een van de beste manieren om een taal te leren is door die simpelweg te oefenen en in het dagelijks leven met native speakers (en soms ook non-native-speakers) te spreken. Daarom zijn taxichauffeur altijd zo’n geweldige uitkomst als je je in een land bevindt waar je de taal nog niet onder de knie hebt, maar wel graag wilt leren spreken. De meeste chauffeurs willen maar al te graag een beetje met je kletsen. Dat maakt de rit immers leuker voor jullie allebei!

Ik raad je aan om de volgende keer dat je in een taxi stapt een praatje te gaan maken met de chauffeur. Zo leer je veel over hem/haar en het land en misschien krijg je nog wel fantastisch advies voor een geweldig restaurant of gezellige bar. Gebruik je gezonde verstand en oordeel niet te snel. Maar, zoals in elke situatie: zorg dat je altijd weet waar je bent, waar je naartoe wordt gebracht en dat vrienden die je gaat ontmoeten weten waar je bent. Misschien voelt het ongemakkelijk om nee te moeten zeggen tegen een overenthousiaste chauffeur die met je uit wil (of met je wil trouwen, dat heb ik ook meegemaakt) maar beter ten dele gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Ook zo benieuwd naar de iconische gele taxi's? Ga naar New York!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden