GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je vast nog niet wist over Nieuw-Zeeland

10 dingen die je vast nog niet wist over Nieuw-Zeeland

Het land van de Hobbits, een paradijs voor bungeejumpers en de thuishaven van de haka die door het rugbyteam wordt gedanst. Dat zijn de drie dingen die de meeste mensen wel weten over het tweede land “Down Under”: Nieuw-Zeeland. Maar deze prachtige plek in een uithoek van de aarde heeft zoveel meer bijzonders te bieden.

Hieronder lees je tien dingen die je vast nog niet wist over Nieuw-Zeeland (kudo’s als dat wel al het geval was) en die er waarschijnlijk voor zorgen dat je je koffer wilt pakken en een (lange) vlucht wilt boeken:

1. Het is “The land of the long white cloud

De Maori-naam voor Nieuw-Zeeland – Aoetaroa – betekent “land of the long white cloud”, oftewel ‘land van de lange witte wolk’. Hier bestaan verschillende vormen van uitleg voor die in oude Maori-verhalen worden verteld, maar ze hebben allemaal iets te maken met het feit dat de horizon in Nieuw-Zeeland vaak bedekt is met lange, witte wolken en de vorm heeft van een lange wolk als je er vanuit de ruimte naar kijkt (maar misschien is dat laatste gewoon toeval).

2. Er zijn veel meer schapen dan mensen

Nieuw-Zeeland is een dunbevolkt land. Het heeft een oppervlakte die ongeveer even groot is als het Verenigd Koninkrijk, maar er wonen maar 4.47 miljoen mensen (vergeleken met 64 in het Verenigd Koninkrijk). En belangrijker: er zijn veel meer schapen dan mensen. Op elke Nieuw-Zeelander zijn ongeveer zes schapen, een van de hoogste verhoudingen ter wereld.

3. Je bent er nooit ver van het strand

In Nieuw-Zeeland behoort een dagje strand altijd tot de mogelijkheden: je bent zelfs nergens op geen enkele plek meer dan 128 kilometer van de zee vandaan. Je kunt in één dag dus gemakkelijk skiën EN surfen!

4. Het is de laatste door de mensheid ontdekte regio

Mensen – Homo sapiens, om precies te zijn – verschenen eerst in Afrika, vertrokken naar Europa, Azië, Noord-Amerika, Australië en uiteindelijk Nieuw-Zeeland. Op die laatste plek belandden ze pas zo’n 800 jaar geleden, tienduizenden jaren later dan in andere regio’s. Dat geeft een hele nieuwe dimensie aan het woord ‘afgelegen’, nietwaar?

5. Er kwamen ooit monsterlijk grote vogels voor

Houd je van grote vogels, dan is Nieuw-Zeeland jouw plek. Hoewel ze allang uitgestorven zijn, zijn de Moa-vogels oorspronkelijk Nieuw-Zeelands. Ze waren 3,6 meter hoog en wogen een bizarre 230 kilo.

6. Het land was voorloper op het gebied van vrouwenrechten

De verste uithoek van de wereld was ook de progressiefste. Lang voordat landen als de VS en Groot-Brittannië zich druk maakten over vrouwenrechten, was Nieuw-Zeeland daar al een voorvechter van. Het was dan ook het eerste land ter wereld waar alle vrouwen in 1893 stemrecht kregen.

7. Het is een hemelse plek voor natuurliefhebbers

Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, denkt waarschijnlijk aan de natuur. Dit land staat niet alleen vol prachtige bergen en indrukwekkende stranden, maar in totaal is zelfs een derde van Nieuw-Zeeland beschermd natuurgebied. Dat zorgt ervoor dat het land nog decennialang zo geweldig mooi zal blijven.

8. Het is het land van de kiwi’s (mensen, vogels en fruit)

Waarom roepen mensen wereldwijd te pas en te onpas het woord ‘kiwi’ als ze het over Nieuw-Zeeland hebben? Nou, het is de naam van een harige fruitsoort die je in je supermarkt kunt kopen (en waarvan de kans groot is dat-ie uit Nieuw-Zeeland komt), maar ook een vogel die ervandaan komt EN een lief bedoelde bijnaam voor de inwoners van dit land. De kiwi was eerst alleen de naam voor een pacifistische vogel die uit Nieuw-Zeeland kwam. Zo werd het fruit ook genoemd zodra de Nieuw-Zeelanders beseften dat de oorspronkelijke naam (‘Chinese kruisbes’) – niet zou verkopen. Ook is het slang om de inwoners van Nieuw-Zeeland aan te duiden, wat het woord nóg verwarrender maakt!

9. Dit is de plek waar de wereld ‘goeiemorgen’ zegt

Een deel van het jaar is het stadje Gisborne de eerste plek ter wereld waar de zon opkomt (na die periode kantelt de planeet deze plek een stukje noordelijker). Het ligt op de 178e breedtegraad, slechts 496.3 kilometer van de internationale datumgrens vandaan.

10. Het is “het andere Hollywood”

Sommige mega-blockbusters van de afgelopen jaren zijn opgenomen in Nieuw-Zeeland. Van de Lord of the Rings-trilogie tot The Hobbit, King Kong, The Piano, The Last Samurai en Whale Rider. De aantrekkelijke natuur en creatieve, relaxte locals maken dit land tot een ideale opnamelocatie.

Nieuwsgierig geworden naar Nieuw-Zeeland?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer