GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die niemand je vertelt over fooi in de VS

10 dingen die niemand je vertelt over fooi in de VS

Bezoekers van de VS staan ​​vaak versteld van onze fooicultuur. Het is waar – in het begin kunnen al deze ongeschreven regels rond fooi vrij verwarrend zijn.

Je geeft veel mensen een fooi in de VS – bedienden, barmannen, valets, kappers, masseuses. Je kunt zelfs die leuke kerel in je plaatselijke coffeeshop een fooi geven als je dat wilt. Maar hoe weet je wie je een fooi moet geven en hoeveel? En waarom zit fooien daar eigenlijk zo ingebakken in de cultuur?

Geef met vertrouwen een fooi op je volgende reis in de VS met de volgende tips die niemand je vertelt.

Een korte geschiedenisles

Fooi geven werd de norm in de jaren 1900. Het gerucht gaat dat de gewoonte dankzij de aristocratie uit Europa is begonnen. Na hun Europese bezoeken, waar fooien deel uitmaakten van de cultuur, wilden ze meer gecultiveerd overkomen. Misschien waren ze een beetje te enthousiast over de hele zaak. Amerikanen worden tot op de dag van vandaag bekritiseerd door Europeanen omdat ze zo veel fooien geven. Maar er is een legitieme reden waarom Amerikanen meer fooien blijven geven dan Europeanen.

In de jaren zestig besloot het Amerikaanse Congres tot een zogenaamd ‘fooienkrediet’. Dat betekende dat de werkgever de werknemer onder het minimumloon kon betalen als hij fooien kreeg. Nog steeds actief in veel staten, betekent dit dat werknemers met een laag salaris naar huis lopen en vertrouwen op fooien om rond te komen. Dit geldt in de voedingsindustrie. Niet iedereen die wordt getipt, leeft er echter van. Bij sommige beroepen is het geven van fooien een bonus, maar je moet je bewust zijn van de ongeschreven regels daar en dienovereenkomstig een fooi geven.

Restaurants en cafés

1. 20% is de ECHTE norm voor fooien

Ik werkte als serveerster om mijn rekeningen te betalen tijdens mijn korte periode op de kunstacademie. Daar kreeg ik een kijkje in de donkere onderbuik van de fooiencultuur van de VS. Insider uit de branche: een algemene consensus zegt dat 15-20% als een normale fooi wordt beschouwd, maar eerlijk gezegd wordt elk bedrag van minder dan 20% als een slechte fooi beschouwd. Als ik (of de andere servers waarmee ik werkte) minder kreeg, vroegen we ons af wat we verkeerd hadden gedaan. We waren echter geen geldvretende monsters. Er is een reden waarom we 20% verwachtten als we geweldig werk zouden leveren. Lees de volgende tip om erachter te komen waarom.

2. Servers en barmannen leven van hun fooi

Bedienen is de moeilijkste klus die ik heb gehad. Het is een beetje alsof je de spagaat doet op een krat dynamiet (urenlang rondrennen tussen tafels met weinig tot geen pauzes, hete, zware borden balanceren en bestellingen onthouden als een machine), terwijl je een glimlach op je bezwete gezicht houdt. Het is ook emotioneel uitputtend. Mensen zijn erg kieskeurig over hun eten, vooral als het niet is zoals verwacht. Ik werkte 30 uur per week, maar verdiende een maandelijks salaris van $ 200. Voor velen onvoorstelbaar, weet ik. Waarom zo’n klein salaris? Flashback naar de les over de fooi-kredietgeschiedenis die ik je heb gegeven: daarom. Sommige nachten verdiende ik meer dan $ 800 aan fooien, en godzijdank deed ik dat. Zonder mijn fooien kon ik mijn huur niet eens betalen. Maar servers en barmannen moeten nog steeds belasting aangeven op fooien, dus het is niet gratis.

3. Jouw tevredenheid is belangrijk

Eten te koud? Bevalt je salade je niet? Zeg het maar. Anders dan in Europa, waar ik blijkbaar brabbeltaal spreek elke keer dat ik een bezorgdheid uit. (Toen ik ooit beleefd iets zei over het betalen van tien euro voor een kleine pannenkoek met twee strategisch geplaatste bosbessen, kreeg ik grof te horen dat als ik ‘fast food’ wilde, ik maar naar Burger King moest). In de VS word je aangemoedigd om je mening te geven! Als je jezelf in een ongelukkige situatie bevindt, vertel dit dan onmiddellijk aan uw server. Je geloofwaardigheid als gast neemt af als je vertelt dat je hamburger het ergste was dat je ooit hebt gegeten als je naar een leeg bord wijst. Leuk weetje: pannenkoeken zijn veel groter en goedkoper in de VS, dat je het even weet.

4. Verwacht geconfronteerd te worden

Amerikanen zijn geen verlegen mensen. Sommigen noemen ons oppervlakkig, maar we zijn extravert, vriendelijk, en we zullen onbeschaamd een vreemde complimenteren als we hun jas of kapsel mooi vinden. We zullen ook een klant op straat achtervolgen als ze ons een slechte fooi geven. Als u niet tevreden bent met uw service, vertel dit dan aan uw server. De kans is groot dat ze er alles aan zullen doen om je gelukkig te maken. Servers kunnen uw maaltijd samenstellen (gratis aan u geven), uw tafeldessert sturen of u op zijn minst een oprechte verontschuldiging aanbieden. Als u wordt geconfronteerd omdat u geen adequate fooi heeft gegeven, moet u begrijpen dat dit normaal is. Voorkom dit in de toekomst en spreek problemen met uw server uit voordat u de rekening betaalt.

Andere diensten

5. Taxichauffeurs, valets, oh my

Als je Amerikaanse steden bezoekt, zul je waarschijnlijk een taxi of twee nemen. Taxi’s hebben tegenwoordig vaak een digitaal scherm waarop je een fooibedrag kunt selecteren zodra de rit voorbij is. Ik kies meestal het laagste bedrag (wat nog steeds goed is – 15%). Tenzij de chauffeur een absoluut genot was. Een valet krijgt meestal $ 2-3 voor het helpen van mijn koffers, het brengen van roomservice of het openen van autodeuren. Het is het beste om gewoon de netjes opgevouwen dollarbiljetten in hun handen te stoppen en snel “dankjewel” te zeggen, maak er geen probleem van. Geef ze geen verfrommelde biljetten.

6. Kappers

Mijn zus Anna heeft de afgelopen 15 jaar als haarstylist in de VS gewerkt. Van mensen die op het laatste moment afspraken afzeggen, onrealistische haarwensen eisen of, het ergste van alles, geen fooi geven voor diensten, ze heeft het allemaal gezien. Het werk van een kapper is fysiek veeleisend (heb je geprobeerd haar te föhnen met een ronde borstel, de hele dag te staan ​​of te manoeuvreren met een knipschaar?) en vereist intensieve kennis van kleurentheorie, creativiteit, aandacht voor detail en sociale vaardigheden, om er maar een paar te noemen. Als je tevreden bent met je kapper, laat het hem dan weten met een royale fooi van 20-25%. Als je geen fooi geeft of lastig bent, wordt je op de zwarte lijst van een salon geplaatst. Vermijd dat.

7. Schoonheidsspecialisten, massages en andere speciale spa-momenten

De vuistregel is hier 15-20%. Pas op voor automatisch toegevoegde fooi. Wat zeg je? Deze nieuwe manier van fooien komt steeds vaker voor in de VS. Sommige spa’s en cosmetische studio’s voegen automatisch een fooi (meestal 20%!) toe aan geboekte diensten, zelfs als je een cadeaubon koopt. Om te voorkomen dat je overrompeld wordt, raad ik je aan om het beleid van een bedrijf controleren voordat je je service boekt. Bepaal vervolgens of dit iets is waar je mee akkoord gaat of niet. Persoonlijk ben ik het er niet mee eens, maar het weerhoudt me er niet altijd van om een ​​plaats te mijden.

Wil jij Engels leren in de Verenigde Staten?Bestel onze brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer