GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om fan te zijn van Hawaï

10 redenen om fan te zijn van Hawaï

Hawaï is het paradijs op aarde: deze staat heeft prachtige stranden, een coole cultuur, een fonkelblauwe zee en betere surfplekken dan haast waar dan ook ter wereld. Er zijn wel 1001 redenen om fan te zijn van Hawaï, maar ik heb geprobeerd om die terug te brengen naar een lijstje van tien. Hieronder mijn top tien van redenen om verliefd te worden op deze magische plek en om vandaag nog je koffer te pakken (ja, meteen nadat je dit artikel hebt gelezen).

1. Het draait allemaal om dansen

Hula-dansen is waarschijnlijk een van de beroemdste dingen waar deze eilandengroep om bekendstaat, en dat gaat over zoveel meer dan alleen de grasrokjes en leis (die bloemenkettingen die je bijna in elke film ziet die is opgenomen in Hawaï). Het is een bizarre, atletische kunst vol gebogen knieën en blaren. Zo’n dans vertelt het verhaal en de legendes van eeuwenoude Hawaïaanse cultuur en tradities. Mijn geschiedenislessen zouden zoveel leuker (en nuttiger) zijn geweest als ze in de vorm van deze prachtige bewegingen waren gegoten!

2. En om de feestjes

Een luau is eigenlijk de kahuna (een surfwoord voor een heel grote golf) van de feestjes. Er is dan meestal een all-you-can-eat-buffet met vis, vlees en alles wat daartussenin zit, dus je krijgt niet eens de kans om na te denken over diëten of hoe je eruitziet in je bikini. Het draait allemaal om het hebben van een leuke tijd, met zo min mogelijk zorgen. Als je je buik rond hebt gegeten, kun je wat traditionele Polynesische dans bekijken en misschien treedt er nog een Samoaanse vuurdanser op.

3. Het is er écht relaxed

‘Een leuke tijd hebben met zo min mogelijk zorgen’, schreef ik net. Dat herhaal ik graag, omdat het een essentieel onderdeel van de Hawaïaanse lifestyle is. Een paar blogposts geleden besprak ik al hoe de Hawaïaanse taal focust op een relaxte levensstijl en dat idee beperkt zich niet tot de taal alleen. Hawaï staat voor een rustig(er) tempo, de balans tussen jezelf, de mensen om je heen en de natuur, en elke dag leven met liefde, geluk en vriendelijkheid. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is net zo goed als je zou willen.

4. De onderwaterwereld is er prachtig

In Hawaï zijn snorkelen en duiken een echte must. Er is toch geen betere manier om je dag te beginnen dan langs een vissen-hoaloha (Hawaïaans voor ‘vriend’) te zwemmen en een schildpad te aanschouwen die waarschijnlijk ouder dan je oma is? Molokini is een geweldige plek om te beginnen: het is eerder een vulkaankrater die boven het water uitsteekt dan een klein eiland en je vindt hier meer dan 250 typen zeedieren. De zeebodem in al z’n kleuren te zien shinen, is een ervaring die je nooit meer vergeet.

5. Je kunt er geweldig hiken

Vraag je je af of je wel genoeg beweegt op vakantie? Maak je geen zorgen, serieus. Ik zei het al eerder: dat mag hier niet. Bovendien heeft Hawaï allerlei nationale parken en bergen waar je gemakkelijk en zonder nadenken aan je dagelijkse portie beweging komt, zeker voor je benen. Ga bijvoorbeeld naar het nationale park Haleakala om zo’n drie uur te hiken op de Pipiwai Trail, van een mooi bamboebos naar de 120 meter hoge Waimoku-waterval. Oh, en ga ook zeker zwemmen in de Seven Sacred Pools!

6. Je vindt er overal ananassen

Beschouw vers fruit nooit als iets vanzelfsprekends. Oké, als jij het hele jaar door in een tropisch gebied woont, ben ik jaloers op je. Maar voor iedereen die in een kouder, onprettiger klimaat woont, is het echt geweldig om de hele dag door een enorme hoeveelheid vers fruit tot je beschikking te hebben. De bergen en bergen ananassen zijn misschien niet de enige reden om fan te zijn van Hawaï, maar ze maken je verblijf wel nóg prettiger.

7. En je vindt er surfplekken van wereldklasse

Op welke plek ter wereld kun je beter surfen dan de plek waar het allemaal is begonnen? De oude Hawaïanen surften hier vroeger al, maar toen werd het nog niet als sport of hobby beschouwd: het was een integraal onderdeel van de cultuur en werd eerder als kunst gezien. Het heette toen he’e nalu, wat Hawaïaans is voor ‘golf-glijden’. Voordat mensen de zee op gingen, deden ze een schietgebedje om de goden om bescherming en kracht te vragen om de heftige oceaan te overleven. Eigenlijk hetzelfde als wat wij nu doen als je je moeder of baas om een gunst vraagt.

8. De vulkanen zijn nog actief

De dik 3 kilometer hoge top van de Haleakala beklimmen, is niet weggelegd voor mietjes. Door nieuwe regels moet je tegenwoordig een plek reserveren voordat je de zonsopkomst vanaf de vulkaan kunt zien, maar het gevecht naar de top is echt de moeite waard. Daarnaast telt Hawaï ook vijf actieve vulkanen. Ik raad je aan om de Kilauea-vulkaan te bekijken, die sinds 1983 continu uitbarst en als een van de actiefste vulkanen ter wereld wordt beschouwd. En ja, dat zorgt inderdaad voor van die de bizarre, National Geographic-achtige beelden van lava die de zee in stroomt.

9. Er zwemmen bultruggen rond

Hoewel er ontzettend veel interessante dieren te spotten zijn op Hawaï, zijn de indrukwekkendste beesten misschien wel de 30.000 kilo zware bultruggen die rondom Maui zwemmen. Ze zijn het beste te spotten tussen januari en maart, als meer dan 10.000 walvissen op weg zijn naar Alaska om te paren, te bevallen en hun nageslacht te verzorgen.

10. Je vindt er overal geweldige koffie

Nee, ik heb het niet over Starbucks. Op het eiland Kona zijn honderden koffieboerderijen die hun eigen koffie verbouwen en produceren: deze drankjes vind je overal in de vele koffietentjes op het eiland. Door de hoge ligging, de continue aanwezigheid van wolken daar en de vruchtbare aarde van de Hulalai-vulkaan heeft deze koffie een typische, unieke smaak. En wie heeft er nog wijn nodig als je naar Daylight Mind kunt voor wat “coffee cupping” om je favoriete smaak te ontdekken?

Leer meer over de taalcursus op HawaïOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer