GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Vrijwilligerswerk: goed voor de maatschappij, goed voor je cv

Vrijwilligerswerk: goed voor de maatschappij, goed voor je cv

Lukt het maar niet om een betaalde baan te vinden en maak je je zorgen over dat gat in je cv?
Vrijwilligerswerk is hiervoor de oplossing! Je zet je niet alleen in voor de maatschappij, maar het staat ook goed op je cv. Het laat zien dat je empathisch vermogen hebt en je het belangrijk vindt om een verschil te maken; vaardigheden waar bedrijven vaak naar op zoek zijn!

Lees hier een vijf redenen waarom het doen van vrijwilligerswerk goed staat op je cv

1. Het laat zien dat je goed kan samenwerken

In de meeste gevallen vereist vrijwilligerswerk veel samenwerking. Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen kun je niet alleen laten zien dat je professioneel, vriendelijk en representatief bent, maar ook dat je goed kunt samenwerken binnen een team. Samen werk je namelijk aan een gemeenschappelijk doel. Daarnaast worden mensen die vrijwilligerswerk doen vaak gewaardeerd om het feit dat zij hier tijd voor maken. Werkgevers kunnen dit zien als de bereidheid om net iets harder te werken. Vrijwilligerswerk voor een langere periode toont toewijding en laat zien dat je betrouwbaar bent en niet na een paar maanden al gaat stoppen.

2. Bedrijven worden steeds meer maatschappelijk verantwoord

Tegenwoordig zijn steeds meer bedrijven bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven doneren steeds vaker iets aan een goed doel, een vereniging of zamelen geld in voor een buurthuis. Door vrijwillig een project te doen met een maatschappelijk doel laat je zien dat je betrokken bent met de maatschappij.

3. Vrijwilligerswerk geldt ook als werkervaring

Je kunt er misschien geen rekeningen mee betalen, maar vrijwilligerswerk is werk. En dus ook een toevoeging aan het kopje “werkervaring” op je cv. Zo laat je aan je toekomstige werkgever zien dat je veel nieuwe ervaringen hebt opgedaan en nieuwe vaardigheden hebt geleerd, die jou geholpen hebben je verder te ontwikkelen. Laat op je cv zien wat je verantwoordelijkheden waren en welke taken je allemaal had. Vaak doe je tijdens vrijwilligerswerk namelijk ervaring op in meerdere vakgebieden en dit kunnen zomaar de eigenschappen zijn waar werkgevers naar op zoek zijn!

4. Benut je talenten

Door aan de slag te gaan als vrijwilliger, doe je niet alleen iets voor een ander, maar ook voor jezelf. Je kunt tijdens vrijwilligerswerk werkervaring opdoen, die je bij een betaalde functie wellicht niet opdoet. Stel je bent goed in organiseren: doe dat dat voor een vereniging of andere organisatie. Misschien ben je heel zorgzaam en houd je van een praatje? Ga dan aan de slag in de ouderzorg. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om juist iets totaal anders te doen dan jouw dagelijkse bezigheden, studie of bijbaan. Zo kun je jouw nieuwe talenten ontdekken!

5. Dit is eigenlijk ook een goede reden!

Met het doen van vrijwilligerswerk breid je niet alleen je sociale netwerk uit, maar ook je professionele netwerk. Grote kans dat je op de werkvloer met andere professionals werkt, die jou weer in contact kunnen brengen met andere personen en bedrijven. Wie weet of daar een vaste betaalde baan uit voorkomt!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met StudentJob, Europa’s grootste vacaturebank voor studenten en jong talent.

Wil je vrijwilligerswerk combineren met een taalcursus?Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden