GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo wordt International Women’s Day wereldwijd gevierd

Zo wordt International Women’s Day wereldwijd gevierd

De Internationale Dag van de Vrouw is een wereldwijde dag om de economische, politieke en sociale vooruitgang van vrouwen te vieren en tijdens deze dag worden de stappen benadrukt die nog moeten worden genomen om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken. Tijdens International Women’s Day, dat jaarlijks op 8 maart plaatsvindt, staan vrouwen over de hele wereld stil ​​bij al deze veranderingen. Hierbij wordt vaak paars gedragen om gerechtigheid en waardigheid te symboliseren, en groen voor hoop. Maar hoe begon de dit alles?

Het begin van International Women’s Day

In februari 1909 werd de basis gelegd voor Internationale Dag van de Vrouw. In de vorm van een ‘Vrouwendag’ werd dit gezien als reactie op een grootschalige staking van kledingarbeiders in New York City voor een beter loon, kortere werktijden, betere arbeidsomstandigheden en stemrecht.

Oorspronkelijk was dit alleen een nationale dag in de VS, maar al snel werd het internationaal opgepakt. Het werd voor het eerst door Europese landen aangenomen dankzij Duitse socialiste Clara Zetkin. Op de Internationale Conferentie van Werkende Vrouwen in Denemarken in 1910 stelde zij het idee voor van een permanente dag in het kalenderjaar waarop vrouwen hun stem konden laten horen. De eerste internationale dag werd gevierd in 1911, hoewel we weten dat de datum van 8 maart pas tijdens de Eerste Wereldoorlog zou worden vastgesteld. De VN neemt nu elk jaar een thema aan om de aandacht te focussen op een specifiek probleem.

Hoe International Women’s Day over de hele wereld wordt gevierd

International Women’s Day is op een aantal plaatsen een officiële feestdag en wordt op veel meer plaatsen erkend als een belangrijke dag. Afhankelijk van waar jij je op de wereld bevindt, variëren de vieringen van het geven en ontvangen van geschenken tot politieke demonstraties en protesten.

1. Italië

Op 8 maart krijgen vrouwen traditioneel bossen kleine gele mimosa’s. Deze bloem is het gekozen symbool van Internationale Vrouwendag in dit land. Ook wordt gezien dat het vrouwelijke kracht symboliseert. Het is daarom gebruikelijk dat vrouwen takjes van mimosa’s aan elkaar doorgeven als een teken van vrouwelijke solidariteit. (Omdat Italië een erg op eten gericht land is, zul je cakes en pasta vinden die gemaakt zijn met levendige gele kleuren die op de bloem lijken!)

2. Roemenië

In Roemenië wordt Internationale Vrouwendag op dezelfde manier gevierd als Moederdag. Dit is een reden is voor mensen, vooral mannen, om hun moeders, grootmoeders en vrienden met kinderen kaartjes te sturen en bloemen te geven.

3. Verenigde Staten

International Women’s Day is geen officiële feestdag in de Verenigde Staten. Wel staat de maand maart bekend als ‘Women’s History Month’; een periode om aandacht te vragen voor de prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen. Zowel in het verleden als in het heden. Op 8 maart organiseren hoofdsteden bijeenkomsten, conferenties en zakelijke evenementen waar opinieleiders samenkomen en gesprekken rond het onderwerp voeren.

4. Rusland

Hoewel de dag sinds 1918 een officiële nationale feestdag in Rusland is, lijkt de oorspronkelijke politieke betekenis grotendeels te zijn vergeten. In Rusland worden vrouwen erkend door het geven en ontvangen van geschenken op 8 maart.

5. China

Terwijl Girl’s Day in China 7 maart is, erkent het land sinds 1949 de Internationale Dag van de Vrouw. Op 8 maart worden werkgevers aangemoedigd – hoewel niet verplicht – om hun vrouwelijke personeel een halve dag vrij te geven. Er is echter ook een sterk gewortelde commerciële kant van de dag. Mannen worden aangemoedigd om voor de gelegenheid cadeautjes te kopen voor de vrouwen in hun leven.

6. Australië

Australiërs vieren al tientallen jaren International Women’s Day, hoewel de Women’s March (vrouwenmars) sinds het begin van de jaren zeventig bijzonder populair zijn geworden. De dag zelf speelt zich af in het hele land met een verscheidenheid aan paneldiscussies, brunches en evenementen met prominente vrouwen in hun vakgebied. Zij spreken in het openbaar om op te roepen tot meer vertegenwoordiging, gelijkheid en diversiteit in bedrijven en topposities.

7. Spanje

Na het onverwachte grootschalige succes van de algemene staking in Spanje in 2018 waarbij meer dan 5 miljoen mensen 24 uur lang de straat op gingen, blijft het land de straat op gaan. Hoewel een massastaking niet noodzakelijk de hoofdfocus is van de Internationale Dag van de Vrouw, zijn de Spaanse mensen duidelijk in hun streven om zich steeds meer te richten op rechten voor vrouwen en meisjes.

8. Verenigd Koninkrijk

Het Women of the World-festival, dat drie dagen wordt gehouden in Londen, biedt een podium voor sprekers, activisten en artiesten die samenkomen om de problemen aan te pakken waarmee vrouwen wereldwijd worden geconfronteerd. Women of the World, opgericht in het VK, heeft nu zusterfestivals in andere delen van de wereld. Met discussies, lezingen en tentoonstellingen die met elkaar verweven zijn onder één naam.

9. Chili

De dag wordt in Chili gekenmerkt door marsen door verschillende steden, met name in de hoofdstad Santiago. Demonstranten dragen vaak groene zakdoeken om hun steun aan seksuele en reproductieve rechten te symboliseren. Gezang, drumbeats en zelfs uitgebreide kostuums komen ook voor.

10. Argentinië

Al sinds de jaren 1900 vieren Argentijnen International Women’s Day door cadeautjes te geven aan de vrouwen in hun leven. In de afgelopen jaren zijn protesten echter een vast onderdeel geworden. Hierbij gaan burgers steeds vaker de straat op om te demonstreren tegen geweld, de nog steeds aanwezige inkomenskloof, gelijke vertegenwoordiging in de kunsten, en andere sociale veranderingen.

Beleef de Internationale Vrouwendag in het buitenlandGa op taalreis!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer