GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo moet je shoppen op Singles Day, Black Friday en Cyber Monday

Zo moet je shoppen op Singles Day, Black Friday en Cyber Monday

Hoe goed ben jij op de hoogte van de shoppingfeestdagen? Singles Day, Black Friday, Cyber Monday… de belangrijkste winkeldagen van het seizoen zijn aangebroken. Gezien de enorme lijst cadeautjes die je moet kopen, is het tijd dat we je bijpraten over waar deze shoppingfeestdagen om draaien en hoe je zoveel mogelijk tijd en geld bespaart.

Singles Day: 11 november
Wat in de jaren 90 begon als een obscure ‘anti-Valentijns’-feestdag voor vrijgezellen in China is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste online winkeldag. De feestdag werd in 2009 ingevoerd door webshopreus Alibaba en die maakte het tot het succes dat het tegenwoordig is. Het wordt vaak ook “Bachelor’s Day” genoemd, naar de onevenredige man-vrouwverhouding in China door de eenkindpolitiek.

In 2017 gaf het winkelend publiek in 24 uur tijd gezamenlijk 25 miljard dollar uit, wat deze winkelfeestdag vier keer zo groot maakt als Black Friday. Om de verkoop te stimuleren, bieden bedrijven enorme kortingen en ‘op = op’-deals aan. Dit jaar was dat laatste voor bijvoorbeeld de promotie van de Chinese sterkedrank baijiu het geval: de eerste 33 klanten konden een levenslange hoeveelheid inslaan voor slechts 1,111 yuan (1680 dollar). En hoewel Singles Day nog steeds voornamelijk in China wordt gevierd, wordt het ook steeds populairder in Amerika, Singapore, Thailand, Australië, Zuid-Afrika en vrijwel overal waar grote groepen Chinezen wonen.

Shopping-tip:
Als je graag wat namen en cadeaus van je nog-te-kopen-lijst wilt strepen, dan is Singles Day daar misschien niet helemaal het perfecte moment voor, maar als je dit feestdagenseizoen zelf echt wilt krijgen waar je zo naar verlangt dan moet je op deze dag misschien maar zelf je slag slaan. Bookmark de pagina’s van producten die je wilt hebben en surf er op tijd naartoe. Alles is binnen een mum van tijd uitverkocht!

Black Friday: de vierde vrijdag van november
Warenhuis Macy’s besloot in 1924 de beroemde Thanksgiving Parade te gebruiken ter promotie van een nieuwe uitverkoop op de vrijdag na Thanksgiving. Ze hadden er toen nog geen idee van dat deze marketingstunt in Manhattan zou uitgroeien tot het startsein voor de populairste shoppingdagen van het jaar.

Black Friday zou z’n naam danken aan de financiële situatie van de winkels die eraan meedoen: ze zouden in één dag van het “rood” (in de min) naar “het zwart” (in de plus) gaan. Gezien de gigantische drukte op deze ene dag proberen bedrijven en winkels het maximale uit deze onofficiële feestdag te halen door “early bird specials” en “doorbusters” aan te bieden om mensen aan te moedigen buiten in de rij te gaan staan voor beperkte oplagen en extra hoge kortingen. Hoewel Black Friday dus van Amerikaanse origine is, geven de meeste grote internationale winkelketens nu speciale kortingen op de vierde vrijdag van november.

Shopping-tip:
Doe vooraf goed onderzoek. Ontdek waar je de cadeaus kunt vinden waarnaar je op zoek bent en plan de efficiëntste route van winkel naar winkel. Zorg indien mogelijk dat je er al bent als de winkel opengaat.

Cyber Monday: de maandag na Black Friday
Gezien de gigantische Black Friday-drukte besloot de US National Retail Federation in 2005 om ook een “Cyber Monday” in het leven te roepen. Het idee was om webshops een speciale eigen feestdag te geven. Sindsdien is deze dag wereldberoemd en wordt-ie gevierd door e-commerce-bedrijven wereldwijd.

Net als Black Friday kun je flinke korting op topcadeaus krijgen, op basis van een ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’-systeem. Maar in tegenstelling tot de Black Friday-uitverkoop zijn er online natuurlijk geen openings- en sluitingstijden, dus de kortingen zijn 24 uur geldig. En aangezien alles zich op internet plaatsvindt, beperkt Cyber Monday zich niet tot een bepaald geografisch gebied. Je kunt dus overal online inkopen doen, van San Diego tot Shanghai.

Shopping-tip:
In de dagen voorafgaand aan Cyber Monday krijg je ongetwijfeld talloze e-mails en online advertenties van je favoriete merken. Bookmark de pagina’s waarop je iets wilt kopen en zoek naar goeie deals voor cadeautjes voor vrienden en familie. Tot slot: controleer vast je creditcardlimiet!

Winkelen in het shopping-feestdagenseizoen kan best overweldigend zijn. Maar als je vooraf een plan maakt, ben je niet alleen snel klaar maar zou je ook nog eens een hoop geld kunnen besparen.

Fijne feestdagen – en veel plezier met besparen!

Vind het perfecte cadeau voor wie van reizen houdtOntdek bestemmingen
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden