GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 manieren waarop reizen jouw beeld van “thuis” verandert

5 manieren waarop reizen jouw beeld van “thuis” verandert

Weet je voor welke vraag veel reizigers het meest vrezen? Voor deze: “waar kom je vandaan?” Dat lijkt een doodnormale vraag, toch? Nou, niet echt. Die vier woorden kunnen in potentie het hele universum van een reiziger op z’n kop zetten. Bij het bedenken van een antwoord kunnen ze hun hele identiteit in twijfel trekken, zich afvragen waar ze thuishoren, wat ze belangrijk vinden en zelfs wie ze nou eigenlijk zijn.

Gelukkig zijn sommige reizigers in staat om te herstellen van zo’n ontwrichtend, zelfopgelegd moment van instabiliteit. Nadat ik in vier landen heb gewoond en door 23 heen ben gereisd, kan ik erover meepraten en het navertellen. Hieronder mijn vijf tips waarmee je kunt omgaan met het ongemak van culturele verwarring en een nieuw concept van “thuis” voor jezelf kunt bedenken.

1. Thuis en je familie

“Thuis is de plek waar je geboren bent .” Als je aan mensen in je omgeving vraagt wat “thuis” precies is, zal je waarschijnlijk meestal zo’n antwoord krijgen. Pas als je er langer bij stilstaat, besef je dat de plek waar mensen geboren zijn vaak ook de plek is waar hun familie en vrienden wonen. Is “thuis” dan de plek waar je geboren bent, of de plek waar je vrienden en familie zijn? Ik denk het laatste.

Zelf heb ik vier families en plekken die ik mijn thuis noem en ben ik momenteel de vijfde aan het creëren. Turkije, Libanon, Spanje, Egypte, Zwitserland… Op reis gaan is een korte, intensieve ervaring waarmee je snel een waardevolle band kunt opbouwen met mensen. Waar ik ook naartoe ging en ongeacht hoe lang: ik heb overal een sociaal vangnet gevonden. Een persoon of groep die mij steunde. Dat is familie en dat is “thuis” in verschillende uithoeken van de wereld.

2. Thuis en comfort

“Thuis is waar alles gemakkelijk gaat.” Je kent je straat, je wijk, de stad, de drogist, de supermarktcaissière en de taal… alles loopt er op rolletjes. Of gaat alles er misschien iets té gemakkelijk?

Het is geen geheim dat fervente reizigers een tikje masochistisch zijn. Waarom? Waarschijnlijk omdat het gebrek aan comfort zone hen doet beseffen dat ze leven. In het Turkse Izmir duurde het ongeveer een maand voordat ik begreep hoe ik van mijn huis naar de universiteit moest komen. Een hele maand voor een wandelingetje van tien minuten. Geloof me: niemand wil te laat komen en in een vreemde taal op z’n donder krijgen, maar het heeft wel iets moois om je weg te vinden in een vreemde stad en te verdwalen in je eigen nieuwsgierigheid. En zodra je comfort vindt in het onbekende, ga je je ergens thuis voelen.

3. Thuis en avontuur

“Thuis is waar het avontuur is.” Vroeger vond ik het ontzettend moeilijk om na een periode in het buitenland weer terug te gaan naar Barcelona. De belangrijkste reden? Ik verveelde me daar gewoon ontzettend. Het avontuur was voorbij en alles thuis voelde veel te bekend aan.

Om die reden besloot ik de boel wat spannender te maken toen mijn vriend en ik terugkwamen van een studieperiode in Turkije. We namen die buitenlandervaring mee naar huis. We spraken af om nieuwe straten te ontdekken, nieuwe activiteiten te ondernemen en nieuwe restaurants uit te proberen. Gaandeweg ontdekte ik dat als avontuur mijn thuis is, ik dat overal kan vinden. Zelfs in de stad waarin ik ben opgegroeid.

4. Thuis en spullen

“Thuis is waar mijn spullen zijn.” Toen ik klein was, droomde ik van een leven in een enorme villa, omringd door fonteinen en een perfect gemaaid gazon. Ik denk dat ik toen te veel Jane Austen-boeken las. Inmiddels leef ik uit een koffer, maar was ik nog nooit zo gelukkig.

Mijn reizen hebben me geleerd dat “thuis” geen synoniem is voor spullen en dat die daar ook geen deel van uitmaken. Je kunt je overal thuis voelen, zelfs op een plek waar je niet eens woont. Voor mij is “thuis” een gevoel, geen bezitting.

5. Thuis en jezelf zijn

“Thuis is waar je jezelf kunt zijn.” Ja en nee. Heb je je ooit een ander mens gevoeld in het buitenland? Iemand die meer uitdagingen aanging of misschien relaxter was? Zo ja, dan is dat volkomen normaal. Het overkomt mij ook de hele tijd. Nieuwe plekken, culturen en talen brengen nieuwe manieren van denken en nieuw gedrag met zich mee.

Ooit dacht ik dat Barcelona de enige plek is waar ik mezelf kon zijn. Inmiddels weet ik dat elke plek waar ik naartoe verhuis of waar ik doorheen reis, een kans is om mezelf opnieuw uit te vinden. Dankzij mijn reizen heb ik kanten van mezelf ontdekt die ik anders nooit gezien zou hebben.

Ik voel me thuis

“Maar Pat, dit is verwarrend. Waar kom je nu eigenlijk vandaan?” Ik denk dat je die vraag het beste zelf kunt beantwoorden. Ik heb geleerd dat er maar één manier is om een nieuwe woonplaats of reisbestemming te ontdekken, namelijk door die te omarmen. Voor mij is “thuis” de plek waar ik op dat moment ben.

Op welke bestemming weg van huis voel jij je thuis?Ontdek het hier
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden