GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Uit een nieuw rapport blijkt: de Zweden spreken beter Engels dan de Nederlanders

Uit een nieuw rapport blijkt: de Zweden spreken beter Engels dan de Nederlanders

Met 1.3 miljoen testuitslagen als basis zijn de resultaten van de EF English Proficiency Index (EPI) bekend: de Zweden spreken tegenwoordig beter Engels dan de Nederlanders. Het jaarlijkse rapport dat het Engelse taalniveau wereldwijd meet, laat zien dat onze score met 1.16 punten is gedaald: hierdoor moeten we onze eerste plek afstaan aan de Zweden. Balen!

Maar wat betekent dit?

Hoewel dit misschien oogt als een verwoestende aanval op onze internationale status, blijven wij Nederlanders volhardend. We staan inmiddels tweede op de lijst van 88 landen in het EF EPI-rapport en dankzij de 70.31 proficiency-ratings behoren we tot het Very High Proficiency-niveau. Dankzij deze score hebben we gemiddeld genomen de volgende Engelstalige vaardigheden onder de knie: we kunnen in sociale gelegenheden het juiste taalgebruik hanteren, gemakkelijk ingewikkelde teksten lezen en zelfs contractonderhandelingen voeren met Engelstalige native speakers.

Welke impact hebben onze Engelstalige vaardigheden?

Aangezien de wereld steeds meer met elkaar verbonden wordt door middel van handel, reizen en cultuur, is de behoefte van landen om een gezamenlijke taal (Engels) te spreken gegroeid. Uit de resultaten blijkt dat betere Engelse vaardigheden ervoor zorgt dat er gemakkelijker handel gedreven wordt, maar ook dat werknemers sterker staan in salarisgesprekken. Daarnaast zorgt het Engels als onbetwiste lingua franca ervoor dat uitstekende vaardigheden helpen bij het verspreiden van ideeën, technologie en innovatie, door te fungeren als dé taal om in te communiceren en in samen te werken. Tot slot is er een positieve correlatie tussen de Engelse vaardigheden van een land en de lokale levenskwaliteit: de levensverwachting, het onderwijs en het inkomen per hoofd van de bevolking.

Hoe kunnen we onze Engelse vaardigheden verbeteren?

Hoewel er voor Nederland veel verschillende mogelijkheden zijn om de Engelse vaardigheden van de bevolking verder te verbeteren, is het vooral aan individuele Nederlanders zelf om het heft in eigen hand te nemen. Als je snel Engels wilt leren, kun je dat het beste doen door in het buitenland te gaan studeren en jezelf onder te dompelen in een Engelstalige cultuur. Door Engels te leren, opent er niet alleen een hele wereld aan persoonlijke en professionele mogelijkheden voor je, maar help je ook mee om Nederland een internationaal concurrerender en innovatiever land te maken.

Wil jij deel uitmaken van de EF EPI?Test jouw Engels
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden