GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 10 beste stranden van Malta

De 10 beste stranden van Malta

Bajja is het Maltese woord voor strand. En als je van plan bent om tussen april en oktober naar Malta te gaan, zal je ongetwijfeld veel tijd doorbrengen op een van de vele prachtige bajjiet (het meervoud van strand). Ieders favoriete archipel in de Middellandse Zee heeft waarschijnlijk meer stranden dan je aankunt, dus waar moet je beginnen? Ik heb hieronder het antwoord. Of wel tien, om precies te zijn:

1. Ramla Bay

Dit is een van mijn favorieten. Het ligt op het eiland Gozo en heeft misschien wel het mooiste en zachtste zand waar je tenen ooit in zullen stappen. In het Maltees heet dit strand Ramla l-Hamra, wat Rood Strand betekent en wat volkomen logisch is als je het oranjerode zand ziet. Als je het strand even zat bent, ga dan naar de beroemde Calypso Cave aan de klif die uitkijkt op Ramla Bay. Het is een korte wandeling ernaar toe, maar het uitzicht is echt fantastisch (spoiler alert hier).

2. The Blue Lagoon

Het eiland Comino is slechts 3,5 vierkante kilometer groot maar is omringd door bizar helderblauw water waar je in no time je Instagram-account mee hebt gevuld. Ik raad je absoluut aan om ’s ochtends vroeg al te gaan, om de mensenmassa’s te mijden. Later op de dag kun je het eiland en de afgelegen gebieden ontdekken. Een paar plekken zijn perfect om te snorkelen, inclusief helderblauw water en allerlei onderwaterleven (misschien kom je zelfs Nemo tegen).

3.Hondoq Ir-Rummien

Dit betekent ‘granaatappelgracht’ en ligt in het zuiden van Gozo, dus houd je camera bij de hand vanwege het geweldige uitzicht op Comino. Het ongelooflijk heldere water en de vele natuurlijke grotten rondom Honodoq ir-Rummien maken dit tot een geweldige plek om te zwemmen, duiken en snorkelen. Aan de kust vind je eeuwenoude Romeinse zoutpannen: geweldig voor een lesje geschiedenis tijdens het zonnebaden. #winwin

4. Anchor Bay

Dit ligt in het noordwesten van Malta en staat meer bekend om Popeye Village dan het strand zelf. Anchor Bay was in 1980 de filmset van de Popeye-musical met Robin Williams en is sindsdien een grote toeristische attractie. In de baai zelf is het meestal niet zo druk als op andere stranden, maar dankzij de kliffen, gigantische stenen en grotten is ook dit een geweldige zwem- en duikbestemming.

5. Golden Bay

Meestal staat het woord ‘goud’ ergens voor om het chiquer of luxer te laten klinken. Denk aan een gouden pen of een gouden halsband. Maar alleen het woord ‘goud’ toevoegen doet geen recht aan dit strand. Als ik het een naam mocht geven, zou ik het zoiets als Het Geweldigste Strand Op Malta Ooit noemen (maar helaas is dat niet aan mij).

6. Dwejra Bay

Terug naar Gozo. Een van de beroemdste bezienswaardigheden daar is de Azure Window: een grote steenformatie in de zee die eruit ziet als een raam. Veel mensen weten echter niet dat er een kleine zwemplek bij ligt. Het is een beetje verstopt, maar je kunt gewoon de duikers volgen die hun voordeel doen met dit diepe natuurlijke duikzwembad.

7. Mgarr Ix-Xini Beach

Dit is een klein maar pittoresk baaitje, vlak bij een kleine beek en een steile vallei. Mgarr ix-Xini Beach ligt op Gozo en is een van de meest afgelegen stranden: perfect voor rust en stilte dus. Het zal je inmiddels niet meer verbazen, maar je vindt hier nog meer helderblauw water, snorkelmogelijkheden en onderwaterleven (en als je dáár niet van onder de indruk raakt: wat dacht je van bergbeklimmen met prachtig uitzicht?)

8. Paradise Bay

Ben je op zoek naar het paradijs? Zoek dan niet verder: Paradise Beach heeft die naam om een reden. Het strand heeft een prachtige uitzicht, grotten en meer natuurschoon dan Instagram aan kan. De Maltese bevolking heeft hier kwallennetten neergezet zodat je er zorgeloos kunt zwemmen, wat de ervaring nóg beter maakt. Als je huid helemaal rimpelig is geworden van een dag lang zwemmen, kun je de paradijselijke omgeving verkennen tijdens een hike of twee.

9. Ghajn Tuffieha

Zijn ongerepte stranden en fijn zand echt jouw ding, dan vind je hier de jackpot. Ghajn Tuffieha wordt ook wel de Rivièra genoemd, ligt naast de Golden Bay en is alleen toegankelijk via een steile reeks (van bijna 200) trappen, maar dat is het absoluut waard! Ook hier vind je weer een prachtig strand dat perfect is voor allerlei water-en-fotografie-activiteiten. Veel bezoekers komen hier ook surfen en blijven wat langer vanwege de adembenemende zonsondergang.

10. Mellieha Bay

Nóg meer behoefte aan zand? Ga dan naar het grootste en waarschijnlijk populairste zandstrand van Malta: Mellieha Bay, wat ook wel bekendstaat als Ghadira Bay. Het strand loopt hier heel langzaam af, wat ideaal is voor een wandeling waarbij je af en toe tot je enkels in het water wilt stappen. Wil je liever een stukje richting binnenland, ga dan naar Ghadira Nature Reserve om allerlei zoogdieren, reptielen en vogels te spotten.

Wil jij deze stranden eigenhanding ontdekken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden