GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Deze 5 sporten zijn ideaal om tijdens een tussenjaar te doen

Deze 5 sporten zijn ideaal om tijdens een tussenjaar te doen

Wie plannen maakt voor een tussenjaar in het buitenland, heeft z’n belangrijkste dagbesteding meestal al bedacht: een taal leren, stage lopen of rondreizen bijvoorbeeld. Maar in een gemiddelde week zal je na alle lessen, werkuren en toeristische attracties nog zeeën van tijd overhouden.

Daarin kun je mooi nieuwe vrienden maken, de lokale keuken ontdekken en je Instagram bijwerken, maar ook een nieuwe sport uitproberen (of je bestaande skills verder ontwikkelen). Grijp daarom je kans: onderstaande vijf sporten zijn bij uitstek geschikt om tijdens een tussenjaar te doen.

**Snowboarden (of skiën)
**En nee, dat is niet alleen voor de lucky bastards met een tussenjaar in de Alpen weggelegd. Toegegeven: skiën of snowboarden in Gambia, Costa Rica of Groot-Brittannië wordt wat lastig, maar toch zal het je verbazen op hoeveel bijzondere plekken ter wereld je gewoon een skipiste kunt vinden. Ooit gedacht dat je zelfs in Australië, Turkije of Zuid-Afrika je board kunt onderbinden? Het fijne aan een skigebied in de omgeving van je tussenjaarbestemming is dat je niet één week fulltime in actie hoeft te komen, zoals op een gewone wintersportvakantie. Je kunt juist af en toe een paar uur, een dagje of een weekend gaan. Heb je vandaag iets te hard geaprès-skied? Dan kun je prima morgen een sneeuwdag overslaan zonder dat het ‘zonde’ is. Overmogen weer een kans.

**Surfen
**Voor surfen geldt precies hetzelfde. In tegenstelling tot een surfvakantie hoef je tijdens een tussenjaar helemaal niet 24/7 op je board te staan om het maximale uit je trip te halen. Ga lekker een uurtje voor de les, na een ochtenddienst of als je op een luie zondag toch nog even in actie wilt komen. Op veel surfplekken kun je voor weinig geld een tweedehands board op de kop tikken en na je jaar weer verkopen, dat scheelt veel huur. En o ja: je nieuwe skills blijven veel beter plakken in je brein als je regelmatig even oefent, dan wanneer je na één week surfen weer een jaar wegblijft van de golven.

**Trainen voor een marathon
**Hoe ambitieus je tussenjaarplannen ook zijn: de kans is groot dat je het minder druk zult krijgen dan thuis. Je lessen, stagedagen of sightseeing slokken ongetwijfeld aardig wat tijd op, maar je vrije tijd zal rustiger zijn. Je hoeft namelijk niet meer naar de verjaardag van die ene basisschoolvriend die je amper nog spreekt, hoeft je oma voorlopig niet te helpen met haar computer en zult met je nieuwe vrienden veel vaker in groepsverband afspreken dan één-op-één. Fanatieke sporters kunnen die overgebleven tijd uitstekend gebruiken om te trainen voor een marathon, triatlon of andere sportieve uitdaging. Kun je meteen de omgeving ontdekken! (Ik spreek uit ervaring: toen ik in Parijs woonde, kende ik het prachtige Bois de Vincennes op een gegeven moment als mijn broekzak. Bijkomend voordeel: al die calorieën die ik eraf rende, kon ik er ongegeneerd aan-eten bij de Franse bakker op de hoek.)

**Jiujitsu, ijshockey, American Football of een andere ‘lokale’ sport
**When in Rome, do as the Romans do. Neem een duik in de cultuur terwijl je een sport leert die in Nederland een zeldzaamheid is. Want niemand kan je de basisvaardigheden zo goed uitleggen als een echte local die met de sport is opgegroeid. En het is toch veel leuker om probleemloos met je nieuwe landgenoten te kunnen kletsen over je nieuwe hobby dan steeds te moeten uitleggen wat die eigenlijk inhoudt?

Mountainbiken
Hoewel je in Nederland ook mountainbikeroutes kunt vinden, zijn die routes nogal, ehm, plat. Niet gek dus dat je wordt uitgelachen als je in Nederland een mountainbike koopt (ook hier spreek ik uit ervaring). Grijp je kans dus tijdens je tussenjaar om te mountainbiken zoals mountainbiken bedoeld is: op een berg. Of op z’n minst op een heuvel. In haast elke regio vind je wel een aantal mooie mountainbiketracks met steile en minder steile routes. Perfect om als onervaren Dutchie simpel en vlak te beginnen en langzaam maar zeker steeds hogere bergen te overwinnen. Wedden dat je dat klimmen nog gaat missen als je na afloop van je tussenjaar weer met tegenwind door de Hollandse polder fietst?

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer