GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voordat je naar Perth verhuist

10 dingen die je moet weten voordat je naar Perth verhuist

Perth is aan het groeien en blijft reizigers en expats betoveren. Hoewel de bloei van de mijnbouw in het begin van de jaren negentig inmiddels voorbij is, trekt de stad aan met haar natuurlijke schoonheid, opkomende culinaire scene en de nabijheid van wijnvalleien. Denk je erover om voor langere tijd hierheen te komen? Hier zijn tien dingen die je moet weten voordat je naar Perth verhuist.

1. Handig formaat

Met iets meer dan twee miljoen inwoners is Perth geen immense metropool. Het gemeenschapsgevoel dat hoort bij een kleinere stad is groter, net als de waardering voor ruimte en een onmiskenbaar ontspannen karakter. In Perth vind je niet dat gehaaste binnenstadsgevoel en loop je niet het gevaar dat je blindelings tegen mensen opbotst die tijdens het spitsuur naar hun werk rennen.

2. Verafgelegen stad

Aan de andere kant komt met al die ruimte ook het onvermijdelijke feit dat Perth ver weg ligt van de rest van de hoofdsteden van Australië. Het is bekend dat het dichter bij Indonesië ligt dan bij Brisbane en dit wordt weerspiegeld in de betaalbare rechtstreekse vluchten die je vanuit Perth kunt boeken naar veel Aziatische steden, maar ook naar Johannesburg en Londen.

3. Rustige sfeer doordeweeks

Perth is geen stad die 24/7 doorgaat, dus doordeweeks houden de inwoners van Perth de dingen meestal eenvoudig: ze blijven thuis met familie of eten misschien rustig met vrienden. Verwacht niet dat je de stad van maandag tot vrijdag ziet springen: raak in de Perth swing of things en gebruik die tijd om rond te hangen met je nieuwe vrienden.

4. Vooraf sparen

Het klopt dat Perth betaalbaarder is dan Sydney, maar bezoekers hebben vaak commentaar op hoe onverwacht duur Australië in het algemeen is. Doe onderzoek voordat je aankomt en spaar genoeg voor de duur van je verblijf (of in ieder geval de eerste paar maanden als de verhuizing permanent is).

5. Geïntegreerd OV

Het openbaar vervoer van Perth heet Transperth en is een volledig geïntegreerd systeem van treinen, bussen en veerboten. Hoewel het misschien niet zo frequent is als andere grote openbaarvervoersystemen zoals dat van Londen, is het betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken. Koop een SmartRider-kaart - een herbruikbare reiskaart die je oplaadt met tegoed en gebruikt om op en af te tikken tijdens het reizen. Er zijn initiële kosten verbonden aan het aanschaffen van je kaart, maar dat bespaar je in een mum van tijd tijdens je reizen.

6. Ontdek West-Australië

Neem de tijd om een van de meest onbekende staten van het land te ontdekken. Bezoekers van Australië reizen al snel door het oosten. Het westen van Australië heeft echter een aantal verbazingwekkende ervaringen te bieden: van de lange Bibbulmun Track die 1000 kilometer van Kalamunda naar Albany loopt, tot het Karijini National Park in het noorden en dolfijnen voeren in Monkey Mia Reserve.

7. Warmer weer

Nieuwkomers in Perth uit het noordelijk halfrond zijn meestal opgetogen over het weer. Verwacht een mediterraan klimaat, met hete, droge zomers en milde winters. Aan de andere kant kan de ervaring van een hete kerst een schok zijn voor expats. De truc is om toe te geven en te genieten van de Australische "Chrissie"-stijl: denk aan veel zeevruchten, salades en mousserende wijn, allemaal in de open lucht. Wij vinden het net zo heerlijk.

8. Ga naar buiten

Over naar buiten gaan gesproken: Perth is super gunstig gelegen, vlak bij verschillende wandelroutes, natuurpaden, watervallen en zwemplaatsen. Dus neem je wandelschoenen en zwemkleding mee! Probeer voor een weekendwandeling de Perth Hills, Serpentine National Park, Yanchep National Park, Bells Rapid Walk Trail, Herdsman Lake, Noble Falls en Lesmurdie Falls.

9. Veiligheid op het strand

Neem voordat je naar een van de prachtige stranden van Perth rent even de tijd om je strandveiligheid op te frissen. Zwem altijd op stranden waar toezicht is en zorg ervoor dat je dicht bij de kust en tussen de vlaggen blijft. Als je te ver naar buiten gaat of je niet tussen de vlaggen bevindt, loop je het risico om in een 'rip' (sterke stroming) terecht te komen. Probeer in dat geval niet tegen de stroom in te zwemmen, maar blijf drijven en steek je arm omhoog om de strandwachten te laten zien dat je hulp nodig hebt.

10. Blijf SunSmart

Over buiten zijn gesproken: wat je ook doet, vergeet niet dat de Australische zon veel schade aan je huid kan aanrichten. Het is maar goed dat het makkelijk is om aan de goede kant van de UV-stralen te blijven door de vijf S'en te volgen. Nog nooit van gehoord? Nou: Slip on a long-sleeved cotton shirt, Slop on 30+ sunscreen, Slap on a wide-brimmed hat, Seek shade, and Slide on some sunglasses.

Studeer Engels in AustraliëOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer