GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Dit moet je weten over het leren van een taal

Dit moet je weten over het leren van een taal

Wie een taal leert, loopt na een tijdje vaak tegen een muur op. Misschien ga je niet zo snel vooruit als je zou willen, of vind je het lastig om het volgende niveau te bereiken en vraag je je af waarom. Welnu: ik heb daar wel een idee over en jouw docent heeft dat zeker ook. En ik vind het vervelend om je dit te moeten vertellen, maar het is misschien tijd om in de spiegel te kijken en wat dingen te veranderen.

Knoop de vijf opmerkingen hieronder goed in je oren, want je leraar zou willen dat je dit wist over het leren van een taal en dat je er iets aan zou veranderen. Ga aan de slag met onze oplossingen en je gaat vrijwel zeker sneller vooruit!

Je vrienden in de klas kunnen je vijanden zijn

Een klaslokaal op een internationale talenschool is meestal gevuld met studenten vanuit de hele wereld. In het begin kijkt iedereen (nou ja, behalve die ene enorm zelfverzekerde student!) zenuwachtig om zich heen, een tikje wanhopig op zoek naar iemand om naast te kunnen zitten. Veel leerlingen vinden de jackpot: een student die dezelfde moedertaal spreekt. Iemand om mee te praten en om mee samen te werken. Iemand die je begrijpt. Geweldig, toch? Fout! In de klas is deze nieuwe vriend(in) eerder een soort vijand: een vijand van je leerproces. Als je er een gewoonte van maakt om naast hem of haar te zitten, zal dat je voortgang vertragen. De verleiding om samen je eigen taal te spreken wordt uiteindelijk té groot, waardoor je jezelf niet meer uitdaagt in de les. Simpel gezegd: je saboteert je eigen spreek- en luisteroefeningen.

De oplossing: begroet je moedertaal-vriend voor de les en split vervolgens op tot na afloop. Daag jezelf uit om elke les naast een andere student te zitten, of op z’n minst bij iemand die niet dezelfde taal spreekt. Door met veel verschillende klasgenoten van verschillende niveaus en achtergronden te praten, daag je jezelf uit om effectiever te communiceren en sneller te leren.

Huiswerk heeft wel degelijk een doel

“…en dat is het huiswerk voor de volgende les,” eindigt jouw leraar. “Prima,” denk je terwijl je het opschrijft in je agenda. Je bedoelt het goed, maar in de volgende les blijk je je agenda vrijwel niet te hebben opengeslagen. Huiswerk? Welk huiswerk ook alweer? “Ach, nou ja,” denk je. “Dat maakt niet uit.” Maar jouw docent geeft echt geen huiswerk op omdat-ie zichzelf zo graag hoort praten. Huiswerk versterkt het leren, omdat je informatie beter onthoudt voordat je doorgaat naar de volgende uitleg. Het onder de knie krijgen van een vreemde taal kost nou eenmaal tijd en moeite (zoals bij alle nieuwe dingen) en alleen een paar lessen per week volgen zonder er tussendoor nog tijd aan te besteden, vertraagt het leerproces.

De oplossing: doe je huiswerk zodra de les voorbij is. Om hier een gewoonte van te maken, kun je jezelf trakteren door je huiswerk bijvoorbeeld altijd in je favoriete koffietentje te maken, of relaxed op de bank met een kop koffie of thee. Voor bonuspunten kun je jezelf tussen de lessen door nog extra opdrachten geven: kijk films en zoek de woorden op die je niet kent, leer songteksten uit je hoofd of verander de taalinstellingen van je smartphone.

Een doel is er niet alleen in de sport

Kijk: het leren van een taal is nou eenmaal niet makkelijk. Het kost tijd, het is lastig om je vooruitgang te merken als je er middenin zit en soms voel je je gestrest en gefrustreerd. Leraren zien dat continu. Maar ze zien óók dat studenten die zichzelf duidelijke doelen stellen, vaak beter presteren. De beste doelstellingen zijn specifiek, een tikkeltje uitdagend en hebben een duidelijke deadline. Ze werken zo goed omdat ze jouw aandachtspunten benadrukken en je vooruitgang markeren.

De oplossing: stel een duidelijk doel op in positieve woorden (bijvoorbeeld: In oktober kan ik met mijn schoonmoeder in het Duits praten) en noteer een paar stappen om dat te bereiken (Ik moet leren hoe ik over mijn familie, mijn werk en mijn voorkeuren praat). Houd je voortgang regelmatig bij. Sommige mensen vinden het ook handig om als stok achter de deur hun doel aan een vriend te vertellen.

Moeite doen is een must voor succes

Er is weinig zo moeilijk voor een leraar als zien hoe een student zijn lessen niet serieus neemt. Deze leerlingen – de laatkomers die continu op hun telefoon kijken, hun huiswerk niet hebben gemaakt en naast hun beste vriend zitten – zijn alleen maar hun tijd en geld aan het verspillen. Zolang er geen meertaligheidspilletje bestaat, moeten degenen die niet meertalig zijn opgevoed nou eenmaal hard werken om een nieuwe taal te leren. Wees dus niet die luie student, maar ga rechtop zitten en doe moeite.

De oplossing: net als langeafstandsrennen vereist het leren van een taal lange tijd veel moeite, het is geen sprint! Ga niet lastminute twee uur leren voor een toets, maar werk er elke dag 20 tot 30 minuten geconcentreerd aan. Maak je huiswerk, gebruik flashcards en volg deze adviezen op. Bonustip: ga wat eerder van huis en neem op school nog een paar minuutjes de tijd om alvast te kunnen focussen en je aantekeningen opnieuw door te kijken.

Je kunt het. Zeker weten.

Als je denkt dat jouw streven om een nieuwe taal te leren onhaalbaar is, dan is er nog één ding waarvan je leraar zou willen dat je het wist: je kunt het! Geloof me, ik weet er alles van (ik had ooit hetzelfde streven). Het vereist een doelstelling, planning en doorzettingsvermogen, maar de resultaten zijn de moeite méér dan waard.

Ontdek onze bestemmingen!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden