GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

3 voordelen van leven als digital nomad

3 voordelen van leven als digital nomad

Dankzij de komst van internet en alle nieuwe communicatievormen is er een hele nieuwe generatie van flexwerkers en ‘digital nomads’ (online ondernemers en reizende freelancers) ontstaan. Zij vullen hun werk op een hele nieuwe manier in. Je hoeft immers niet meer per se vijf dagen per week van 9 tot 5 fysiek in een kantoor aanwezig te zijn. Als het werk het toelaat, hoef je niet eens meer in dezelfde stad of in het land te zijn. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd één op de vijf werkenden wel eens op afstand bezig is en dat zelfs één op de drie Amerikanen dat doet. Hun werkvorm brengt op nationaal gebied veel gezondheids- en economische voordelen met zich mee, van minder files en minder stress tot minder ziekmeldingen. Maar dat is lang niet de enige plus. Niet meer afhankelijk zijn van een vaste werkplek heeft ontzettend veel voordelen, die verder reiken dan alleen ‘in pyjama kunnen werken’ en ‘niet meer bang hoeven zijn dat iemand je lunch uit de kantoorkoelkast steelt’. Hieronder onze favoriete voordelen van een leven als digital nomad:

Motivatie en onafhankelijkheid

Als je baas continu over de werkvloer loopt en je ogen steeds naar de tergend trage klok glijden, ga je je waarschijnlijk afvragen of dit nou alles is in je leven. Afstandswerkers hebben daar meestal niet zo’n last van. Hun kantoor kan de keukentafel, studeerkamer, de tuin of zelfs hun bed zijn. En hun opdrachtgever? Die zit natuurlijk op de resultaten te wachten, maar cirkelt niet de hele dag als een drone om zijn medewerker heen. Keerzijde van de medaille is wel dat het inkomen van een (zelfstandige) digital nomad gebaseerd is op zijn of haar eigen productiviteit en onderhandeltechnieken. Dat kan stressvol zijn, maar levert ook de motivatie op om hard te werken en creatief te zijn. Hoewel het niet altijd makkelijk is om je eigen baas te zijn, is het de tijd die je in zo’n start-up-fase investeert, absoluut waard.

Onderdompeling in andere culturen

Aangezien de locatie van een flexwerker of digital nomad niet uitmaakt, is er geen enkele reden om altijd vanuit je eigen huis te werken, of zelfs maar vanuit je eigen land. Stel je voor dat je je werkdag aan de andere kant van de wereld doorbrengt, op het strand of een andere ansichtkaartwaardige locatie, ver weg van je ‘gewone’ leven. Zo’n situatie geeft je directe toegang tot een nieuwe cultuur en laat jou daar dieper in onderdompelen dan de toeristen die maar enkele dagen blijven. Of je nu een appartement huurt, de ondernemers van de buurtwinkels leert kennen of je favoriete koffietentje met de beste wifi ontdekt: door met locals te kletsen, investeer je in relaties en vriendschappen waar je misschien wel je hele leven lang iets aan hebt. Bovendien zijn shared workspaces in veel steden gemeengoed geworden, zoals Londen, Madrid, New York, Seattle en Sydney. Die flexplekken bieden een extra toegang tot de cultuur van het land. Door als afstandswerker of freelancer zo’n tijdelijke werkplek te huren, ontmoet je gelijkgestemden, soms uit alle hoeken van de wereld. Niet slecht voor een werkdag, toch?

De mogelijkheid om verschillende talen te leren

Door niet meer afhankelijk te zijn van een locatie en je onder te dompelen in een nieuwe cultuur, heb je als flexwerker of freelancer de kans om gemakkelijk nieuwe talen te leren. Rond vijf uur ’s middags begint immers het leven ná het werk en die zal zich in het buitenland grotendeels afspelen in een andere taal. Kletsen met locals is een geweldige kans om de taal te oefenen, wat je kunt aanvullen met taallessen om het maximale uit jouw tijd in het buitenland te halen. Ook andere cursussen in een vreemde taal, zoals lessen fotografie, dans, koken of een onderwerp dat aansluit bij jouw vakgebied, helpen om de taal beter te onthouden en het leren leuk te houden.

Leer communiceren in een andere taal!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden