GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De huidige voordelen van meertaligheid

De huidige voordelen van meertaligheid

Naar verluidt spreekt slechts drie procent van de mensen ter wereld vier talen of meer. Polyglotten - mensen die vloeiend meerdere talen spreken - zijn van onschatbare waarde in de geglobaliseerde wereld van vandaag.

Met technologie op zak waarmee we bijna elke taal ter wereld kunnen gebruiken, vraag je je misschien af wat de echte waarde is van het beheersen van meerdere talen. Om te beginnen kan AI woorden misschien wel direct vertalen, maar het kan niet communiceren met empathie, nuance en cultureel begrip zoals mensen dat kunnen.

Meertalig worden biedt voordelen die veel verder gaan dan alleen taalvaardigheid. Lees verder om te begrijpen hoe groot de voordelen van meertaligheid zijn in de huidige 'connected' wereld.

Verbeterde kansen op werk

Als je zaken doet over de grenzen heen, is er steeds meer vraag naar mensen die meerdere talen spreken, dus meertalig zijn kan leiden tot carrièremogelijkheden of promotie. Het kan ook leiden tot internationale overplaatsingen, waarbij je het leven als expat kunt ervaren.

Denk aan banen in de reisindustrie zoals stewardess of reisbegeleider, een carrière in de internationale zakenwereld of diplomatie, of taalkundige functies zoals leraar, vertaler of tutor. Het beheersen van meerdere talen kan je carrièrevooruitzichten en salaris aanzienlijk verbeteren. Uit een recente studie is gebleken dat werknemers die meerdere talen spreken gemiddeld 19% meer verdienen dan werknemers die slechts één taal spreken.

En natuurlijk is er de snelgroeiende sector van de computerlinguïstiek. Naast talen heb je in deze carrière ook programmeer- en wiskundevaardigheden nodig als je werkt aan het verbeteren van automatische vertalingen, het maken van chatbots, het verbeteren van computergestuurde assistenten en spraakherkenning.

Je bent krachtiger dan AI

Je hebt vast wel eens video's gezien van reizigers die in een restaurant bestellen via Google Translate. Of de kleinkinderen die met hun grootouders praten via AI terwijl ze een familierecept proberen te perfectioneren. Misschien heb je zelfs wel eens in deze situatie gezeten.

Het is een geweldige wereld waarin we via onze telefoon in bijna elke taal met iemand kunnen chatten. Maar hoewel deze enorme technologische vooruitgang ons kan helpen om over grenzen heen te communiceren, wat het niet kan doen is begrip brengen in deze interacties.

Om een andere cultuur echt te begrijpen, dingen vanuit een ander perspectief te zien of ons in te leven in iemand, moeten we onszelf onderdompelen in hun ervaringen. Het is een uitdaging om de precieze waarde van een meer onderling verbonden wereld in te schatten. Toch is het duidelijk dat het aanpakken van mondiale problemen meer internationale solidariteit en samenwerking vereist.

Hoewel technologie veel verschillen heeft overbrugd, kunnen mensen op dit moment alleen echt begrip kweken als ze dezelfde taal spreken, vandaar de behoefte aan polyglotten in de huidige verbonden wereld.

Boost je brein

Onderzoek suggereert dat het leren en gebruiken van meerdere talen de cognitieve functie kan stimuleren. Ooit in een 3 uur durende taalles gezeten? Of een avond in een vreemde taal gepraat? Waarschijnlijk ben je na afloop behoorlijk uitgeput. Dat komt omdat het leren van talen een mentale training is. Het verfijnt ons denken, stelt ons in staat om te multitasken en vergroot ons begrip in termen van cultureel bewustzijn.

Dit betekent dat polyglotten betere sociale verbindingsvaardigheden, logica, geheugen, probleemoplossend vermogen en multitaskingvaardigheden hebben. Dit kan allemaal bijdragen aan het vertragen van cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.

Ervaar persoonlijke voldoening

Het gevoel van persoonlijke trots en voldoening dat je krijgt van het spreken van een andere taal is moeilijk ergens anders te vinden als volwassene. En als je dat gevoel eenmaal hebt ervaren, wordt het behoorlijk verslavend.

Een tweede vreemde taal leren is gemakkelijker dan de eerste keer, omdat je weet welke leerstijl het beste bij je past en hoe je hersenen werken. En als je eenmaal bent begonnen met het trainen van die taalleerspier, is het veel gemakkelijker om eraan te blijven werken.

Reis en connect

Of je nu de beste geheime surfplekken van Californië wilt ontdekken of gewoon met iedereen in Zwitserland (dat vier officiële talen heeft) wilt communiceren, het hebben van meerdere talen in je arsenaal zal je reiservaringen enorm verrijken.

Van een praatje maken met oudere buren en afdingen voor vintage stukken op rommelmarkten tot het begrijpen van buitenlandse films en het ontdekken van lokale verborgen pareltjes - door meerdere talen te spreken kun je jezelf volledig onderdompelen in de lokale cultuur.

Zoals Alex Rawlings, een Engelse polyglot die 15 talen spreekt, zei: "Talen zijn een aanwinst voor wat je ook wilt doen in het leven. Ze openen je geest voor werelden waarvan je niet wist dat ze bestonden. Ze laten je kennismaken met geweldige mensen die je anders misschien gewoon voorbij zou zijn gelopen."

Word meertalig in het buitenland!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer