GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 dystopische boeken om je te helpen Engels te leren

8 dystopische boeken om je te helpen Engels te leren

Als je ooit enorm gefascineerd bent geweest door hoe de toekomst eruit zou kunnen zien als er niets wordt gedaan aan urgente maatschappelijke bedreigingen, dan is dystopische literatuur misschien iets voor jou. Wat is een betere manier om je onder te dompelen in een geheel nieuwe wereld en tegelijkertijd je Engelse leesvaardigheid te verbeteren?

In dit genre wordt een somber toekomstbeeld geschetst, maar meestal zijn het juist de onwaarschijnlijke helden die ons hart veroveren. Ze werpen corrupte regeringen omver, bevrijden onderdrukte samenlevingen en streven ernaar om van de wereld een betere plek te maken. Deze verhalen spelen zich af tegen een schrijnende achtergrond en zitten vol actie, boeiende hoofdpersonen en spannende wendingen.

Hier zijn 8 aangrijpende dystopische romans om je te helpen Engels te leren.

1. The Hunger Games door Suzanne Collins

In het post-apocalyptische Panem wordt de 16-jarige Katniss Everdeen gedwongen om mee te doen aan de 74e Hongerspelen om haar jongere zusje te sparen van deze gruwelijke jaarlijkse wedstrijd. Elk jaar moeten twee kinderen uit elk van de 12 districten van Panem het tegen elkaar opnemen in een spektakel dat op televisie wordt uitgezonden en dat is opgezet om de controle te behouden en angst in te boezemen in het hele land. Dit boek volgt Katniss' reis terwijl ze vecht om te overleven en vraagtekens zet bij de kwaadaardige hoofdstedelijke regering en haar motieven.

Als je van de trilogie houdt, moet je zeker de iconische films vol actie bekijken met Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth in de hoofdrollen.

2. Divergent door Veronica Roth

In deze driedelige serie is de maatschappij verdeeld in Factions om de controle te behouden en opstand te voorkomen van degenen die voor verandering zijn. Bij welke Faction je hoort wordt bepaald aan de hand van een test, maar de resultaten van hoofdpersoon Tris geven geen uitsluitsel en ze wordt geclassificeerd als "Divergent". De Divergents worden gevreesd door degenen die de touwtjes in handen hebben. Nadat ze haar lot heeft gekozen, moet Tris leren hoe ze door haar nieuwe thuis moet navigeren. Tijdens haar reis ontdekt ze duistere geheimen van sabotage en rebellie die de maatschappij zoals ze die kent willen vernietigen.

Dit verhaal, vol actie, angst en zelfs romantiek, zal je meteen naar het volgende boek laten grijpen. Er is ook een verfilming, maar helaas is de laatste film er nooit gekomen (zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!).

3. The 5th Wave door Rick Yancy

In deze aangrijpende dystopische sciencefictionroman vallen buitenaardse wezens, bekend als de "Others", de aarde binnen en proberen haar in vijf gewelddadige golven te vernietigen. De eerste vier zijn verwoestend: oorverdovende duisternis, wrede overstromingen, een dodelijk virus en de aliens die zich vermommen als mensen. Als een van de weinige overlevenden op aarde doet Cassie er alles aan om de "Others" te ontlopen en haar broer te redden. Maar met de vijfde golf op komst moet Cassie beslissen wie ze kan vertrouwen om te krijgen wat ze wil en de laatste golf te overleven.

Deze trilogie zal je doen afvragen hoe jij zou overleven in deze angstaanjagende apocalyps. Als de drie boeken je nog meer laten verlangen, kun je de verfilming uit 2016 bekijken.

4. Maze Runner door James Dashner

Wanneer Thomas wakker wordt en zich alleen zijn naam herinnert, weet hij dat hij in de problemen zit. Hij bevindt zich naast andere jongens die zich alleen hun naam kunnen herinneren. Ze worden omringd door grote, dreigende muren met een deur die naar een doolhof leidt. De deur gaat elke dag open en 's nachts weer dicht. De enige manier waarop de jongens kunnen ontsnappen is door het doolhof, maar niemand heeft het ooit betreden en overleefd. Alles verandert wanneer een meisje hun gebied binnenkomt met een boodschap: Remember. Survive. Run.

Natuurlijk is er een filmtrilogie die je kunt bekijken en die de boeken op een nieuwe, duistere en griezelige manier tot leven brengt.

5. Uglies door Scott Westerfeld

Dit boek onthult een verontrustende dystopische wereld waarin schoonheid verplicht is en wordt afgedwongen door de staat. Om mooi te worden moet je op 16-jarige leeftijd een operatie ondergaan. De hoofdpersoon van het verhaal, Tally, had zich niet meer kunnen verheugen op de dag dat ze eindelijk een "Pretty" zou worden. Na een toevallige ontmoeting met een groep rebellen begint Tally te twijfelen aan alles wat ze dacht te weten over haar leven. Ze komt in opstand tegen de staat en zijn opgelegde conformiteit en vraagt zich onderweg af of een "Ugly" blijven wel echt de moeite waard is.

De Uglies boeken spelen zich 300 jaar in de toekomst af en verkennen thema's als zelfontdekking, maatschappelijke normen en individualiteit. Deze serie laat je nadenken over wat het echt betekent om mooi te zijn.

6. The Host door Stephanie Meyer

The Host speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waar een buitenaards ras dat bekend staat als de "Souls" de aarde is binnengevallen. De "Souls" nemen het menselijk bewustzijn over en wissen al hun herinneringen, omdat ze de mensen te destructief en gewelddadig vinden. Een "Soul" die bekend staat als Wanderer neemt het lichaam van de tiener Melanie over en ontdekt dat ze niet in staat is om haar bewustzijn te wissen. Wanderer wordt verscheurd tussen haar missie en Melanie's menselijke emoties en herinneringen. Het verhaal volgt Wanderers zoektocht naar antwoorden over de immense liefde die ze voelt in het lichaam van haar menselijke gastheer en haar twijfels over de aanwezigheid van haar eigen soort op aarde.

Dit boek zet je aan het denken over de betekenis van menselijkheid en identiteit. Als je klaar bent, kijk dan zeker even naar de film uit 2013 met Saoirse Ronan in de hoofdrol.

7. Do Androids Dream of Electric Sheep? door Philip K. Dick

Deze post-apocalyptische dystopische roman, voor het eerst gepubliceerd in 1968, volgt premiejager Rick Deckard op zijn missie om zes androïden uit te schakelen die zich voordoen als mensen. Nu het leven op aarde is verwoest door een nucleaire oorlog, zijn dieren meestal bedreigd of uitgestorven. In deze wereld zijn dieren een symbool van status en empathie - dat laatste is iets waar androïden niet toe in staat zijn. Met als doel een echt dier te bemachtigen in ruil voor zijn missie, probeert Rick de androïde populatie te vernietigen.

Dit complexe verhaal is misschien meer geschikt voor gevorderde Engelse lezers, maar het is een geweldig stuk om aan te werken. Als je op zoek bent naar de verfilming, kijk dan eens naar Blade Runner met Harrison Ford in de hoofdrol..

8. The Handmaid’s Tale door Margaret Atwood

The Handmaid's Tale vertelt het aangrijpende verhaal van een samenleving waarin vrouwen hun rechten zijn ontnomen en strikte genderrollen zijn opgelegd. Welkom in Gilead, een theocratisch totalitair regime waar het enige doel van vrouwen is om zich voort te planten voor de heersende klasse. Het verhaal volgt Offred, een dienstmeid die wordt gedwongen een kind te dragen voor De Commandant, Fred, en zijn vrouw Serena. Lees hoe Offred haar huiveringwekkende verhaal vertelt en hoe ze ontsnapte aan de handen van de totalitaire macht. Het boek verkent thema's als vrouwelijke autoriteit, onderdrukking, veerkracht, extremisme en genderpolitiek. Het is een echte eye-opener!

Ook dit boek is het meest geschikt voor gevorderde Engelse lezers. Als je klaar bent met lezen, kijk dan zeker naar de ongelooflijke tv-serie met Elizabeth Moss in de hoofdrol.

Deze 8 tot nadenken stemmende dystopische romans zetten niet alleen aan tot een gesprek over onze toekomst, maar zijn ook een geweldige manier om jezelf onder te dompelen in de Engelse taal. Veel leesplezier!

Geef je Engelse skills een boost in het buitenland!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer