GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Ontdek welke carrière het beste bij jou past

Ontdek welke carrière het beste bij jou past

Of je nu op de middelbare school zit of een opleiding op het mbo, hbo of aan de universiteit volgt, je bent bewust of onbewust bezig met jouw toekomstige carrière. Als je een opleiding zoals geneeskunde hebt gekozen, dan heb je vaak al wel een idee over hoe jouw carrière eruit gaat zien. Maar voor iedereen die een ‘lekker brede studie’ heeft gekozen of nog op zoek is naar een opleiding, is de toekomst vaak nog onduidelijk op het gebied van hun carrière.

Het is nooit te vroeg om na te denken over welke verschillende opties er zijn en welke richting je uit zou willen gaan. Maar hoe begin je deze grote zoektocht?

Ga bij jezelf na wat jij graag wilt doen

In plaats van te denken dat je maar gewoon een baan of carrière moet kiezen, denk eens bij jezelf na hoe je jouw leven over 10 jaar voor je ziet. Wanneer ben jij volgens jezelf succesvol in je carrière? En belangrijker: waar word jij gelukkig van? Afgelopen jaren heb je zoveel verschillende invloeden gehad van je ouders, je vrienden, jouw school, en hoe een succesvolle toekomst er volgens hen uit ziet. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jij daar hetzelfde over denkt. Is genoeg geld verdienen om een groot huis en een mooie auto te kunnen kopen het belangrijkste? Of vind je het belangrijker dat je voldoening haalt uit het werk wat je doet en je iedere dag met een goed gevoel de deur uitgaat? Dat ligt er maar net aan waar jij behoefte aan hebt. Sommige mensen zien werk als middel om een doel te bereiken, voor anderen is hun werk het doel op zich.

Als je jezelf vragen stelt over wat voor jou het belangrijkste is in je leven en waar jouw oprechte interesse ligt, kan dat je helpen het balletje te laten rollen. Schrijf deze gedachten op en laat ze een tijdje rusten om hier op een later moment weer over na te denken. Dit kan helpen bepaalde carrières te elimineren, omdat het toch niet iets voor jou blijkt te zijn. Op deze manier filter je de dingen die jij écht leuk vindt!

Vervolgens kun je gaan Googlen op dat wat jij leuk vindt. Op deze manier kom je er al snel achter wat er allemaal mogelijk is in jouw interessegebied. Concreet kun je je al gaan oriënteren op opleidingen en cursussen die nodig zijn voor jouw toekomstige carrière. Is er een opleiding die past bij wat jij wilt doen? Ook kun je op zoek gaan naar vacatures in jouw gebied van interesse om te zien wat het inhoudt om in deze branche te werken. Het zoeken naar vacatures kun je ook gebruiken om een bijbaan of vakantiewerk te vinden bijvoorbeeld via StudentJob, waardoor jij al ervaring op kunt doet in jouw toekomstige werkveld. Zo kom je erachter of het echt wat voor je is én heb jij de eerste werkervaring al in de pocket!

Praat met een professional over carrièremogelijkheden

Ook kun je gaan praten met een professional op het gebied van carrièremogelijkheden. Misschien denk je dat je alleen in aanmerking komt voor carrière coaching als je al een carrière hebt opgebouwd en het gevoel hebt dat je een verandering nodig hebt of niet tevreden bent met je huidige situatie. Maar waarom zou dat zo zijn? Het is eigenlijk veel logischer om vóór dat je je carrière begint een gesprek aan te gaan met een loopbaancoach om het over jouw toekomst te hebben. Deze coach kan misschien wel helpen voorkomen dat jij een verkeerde keuze maakt.

Met een carrière coach kun je de ideeën die je op dat moment hebt bespreken en zij kunnen jou vanuit hun kennis en expertise advies geven. Een loopbaancoach hoeft niet duur te zijn als je nog op school zit. Iedere onderwijsinstelling heeft wel iemand die gratis loopbaanbegeleiding kan geven of vraag je mentor/tutor/coach om een keer te praten over jouw carrière in plaats van alleen over jouw resultaten op school.

Een succesvolle carrière komt niet iedereen aanwaaien, en de betekenis van succes is ook heel persoonlijk. Dus des te meer je nadenkt over jouw toekomstige carrière, des te waarschijnlijker het is dat je een keuze maakt die bij jou past!

Dit is een gastartikel, geschreven door Sira Hoogstraten bij StudentJob NL.

Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden