GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 Engelse slangtermen die je in 2023 moet kennen

10 Engelse slangtermen die je in 2023 moet kennen

Zoals we inmiddels wel weten, veranderen de slangtermen snel. 2022's termen? Verdwenen. Daarvoor in de plaats komt een hele reeks nieuwe woorden, zinnen en acroniemen die haastig in de dialoog worden gegooid.

Net als vorig jaar hebben we vooral TikTok te danken aan de komst van deze Engelse slangtermen. Sommige zijn nieuw, andere krijgen een tweede adem. Ongeacht hun herkomst lijkt het er voorlopig op dat deze woorden en zinnen het jaar 2023 zullen halen. Hoe lang ze daarna zullen blijven bestaan is, zoals altijd, een raadsel.

1. It’s giving

Dit kun je in een gesprek gebruiken om de sfeer te beschrijven die iets je geeft. Is een jurk die je aan het passen bent een beetje te lang en formeel? It's giving gala! Hebben je vrienden een bijzonder cheesy dans gechoreografeerd? It's giving High School Musical! Als iets gewoon geweldig is, kun je "it's giving" ook gebruiken als zelfstandig compliment.

2. Era

Zie dit als een vervanging voor "fase". Super verslaafd aan ramen noodles de laatste tijd? Dan zit je in je ramen era. Misschien heeft iemand de laatste tijd veel drama veroorzaakt - die zit in zijn drama era.

3. Iykyk

Dit is simpelweg een afkorting. Ikyky = if you know you know. En nu weet je dat!

4. Slay

Oké oké, luister naar me: Ik weet dat dit niet nieuw is. In feite, op dit punt is "slay" bijna vintage slang. Maar het heeft een opleving, en deze keer niet alleen als werkwoord, maar ook als bijvoeglijk naamwoord. "She slayed that" = ze rockte het. "Dat is zo slay" = dat is geweldig/cool/groot. Deze werkt ook als een zelfstandig compliment: "slay".

5. Fell off

Heeft een beroemdheid die vroeger hoogtij vierde, het de laatste tijd echt niet meer zo goed gedaan of is hij helemaal van de radar verdwenen? In zulke gevallen kun je zeggen dat "he fell off".

6. Gatekeep

Deze blijft vrij dicht bij de oorspronkelijke definitie, maar wordt gebruikt in een iets andere context. Wil je dat nieuwe leuke café dat je gevonden hebt niet delen? Of misschien is je vriend terughoudend over waar hij zijn nieuwe shirt vandaan heeft. Dit wordt gatekeeping genoemd. En, voor de goede orde, coole kinderen doen niet aan gatekeeping.

7. Situationship

Niet alleen vrienden maar ook niet echt een relatie? Dat klinkt alsof je een situationship hebt. Deze handige term kan worden gebruikt voor dat tussengebied, waarin je niet helemaal zeker weet waar jij (of een ander) staat.

8. Bad take

Als je vriend iets zegt of een mening deelt waar je van ineenkrimpt, zeg je misschien dat het een "bad take" is. Dit kan gaan van een slecht geformuleerd standpunt tot een mening waar je het gewoon totaal niet mee eens bent, ongeacht de context. Je vriend haat bananen? That’s a bad take.

9. Private not secret

Deze is vooral relevant op sociale media en geldt voor foto's van stellen waarbij iemand privé is, maar niet geheim, over zijn of haar geliefde. Misschien is het een simpele foto van hun handen verstrengeld aan de eettafel. Of een selfie waarbij de telefoon het gezicht van de partner bedekt. Ze houden hun relatie privé, maar het is geen geheim. Kan ook gebruikt worden als werkwoord à la, “Oh she’s private not secreting him”.

10. Touch grass

Vervang deze door de oude uitdrukking "beheers je". Als iemand in een neerwaartse spiraal terecht komt of iets totaal ongepast heeft gezegd, kun je hem zeggen; to “touch grass”. Time to go ground yourself.

Bonus: Rizz

Midden 2021 bedacht en de laatste maanden bijzonder populair, iemand die "rizz" heeft, heeft een groot charisma. Je kunt dit gebruiken voor iemand die super innemend is en een bijzonder talent heeft om anderen te charmeren (vooral liefdesinteresses).

Nog steeds de weg kwijt? Wij helpen je op TikTok.Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer