GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Loopbaan-Q&A: zo ontdek je welke carrière jou gelukkig maakt

Loopbaan-Q&A: zo ontdek je welke carrière jou gelukkig maakt

Deze Q&A maakt deel uit van een reeks interviews met succesvolle, internationaal georiënteerde professionals en loopbaanexperts. Ze draaien om de Career Beyond Borders-seminars.

Escape the City helpt mensen om op hun eigen manier een bedrijf of loopbaan op te bouwen, met behulp van strategieën en tools om te ontsnappen aan het carrière-hamsterrad waar veel werknemers zich verstrikt in voelen. Door middel van communities en de zogeheten Tribes, programma’s van drie maanden, brengt Escape mensen samen en helpt het hen bij grote loopbaanmoves, test het businessideeën en ondersteunt het bij het oprichten van start-ups. Matt Trinetti ontwikkelt het curriculum voor de Tribes, vooral voor de Escape Tribe die gericht is op het ontsnappen aan je huidige loopbaan en het zoeken naar werk dat meer voldoening geeft.

Matt presenteerde Escape the City op Careers Beyond Borders in Londen. We spraken hem over loopbanen, internationale ervaring en hoe reizen je leven kan veranderen.

MATT, JE KOMT UIT DE VERENIGDE STATEN EN WERKT NU IN LONDEN. HOE IS DAT GEBEURD?
In Amerika studeerde ik Engineering en na mijn afstuderen ging ik aan de slag als consultant voor IBM in Chicago. Dat deed ik omdat het een goede baan was en omdat het als een logische stap voelde: veel van mijn vrienden gingen de consultancy in en vonden een baan in de corporate wereld. Na ongeveer vijf jaar besefte ik dat ik dat niet langer wilde. Ik had het gevoel dat er ander werk op me wachtte, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen. Ik ging er verschillende dingen naast proberen, ‘s avonds en in het weekend, maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik even vrij moest nemen. Ik nam een sabbatical van mijn IBM-baan. Ik wilde mezelf de tijd gunnen om me te verdiepen in alles wat me mogelijk kon interesseren: een reis van zeven maanden. Ik reisde door Noord- en Oost-Europa en ging schrijven, bloggen en fotograferen. Tijdens die reis ging ik ook naar Londen, voornamelijk om de jongens te ontmoeten die Escape the City hadden opgericht: een website die ik volgde. Uit die bijeenkomst kwam een vriendschap voort en toen ze in 2014 een school wilden oprichten om zich meer op educatie te richten, vroegen ze of ik daarbij wilde helpen. De rest is geschiedenis.

WAT IS DE GROOTSTE UITDAGING VOOR MENSEN DIE PROBEREN TE ONTSNAPPEN AAN HUN HUIDIGE LOOPBAAN?
Een volledige carrièreswitch is heel complex, omdat je in feite vraagtekens zet bij je complete identiteit, inclusief alles wat betekenis heeft voor jou en de mensen met wie je je tijd doorbrengt. Ik zou zeggen dat de allesomvattende uitdaging bestaat uit het feit dat mensen vaak denken dat het veel makkelijker wordt dan het in werkelijkheid is. De meeste mensen denken dat een loopbaanmove gewoon een kwestie is van een doel stellen en een tienstappenplan maken om dat uit te voeren. Maar het is veel ingewikkelder, er komt veel experimenteren aan te pas en het is een veel langer proces dan mensen zouden willen. En een andere uitdaging is dat het heel moeilijk is om in je eentje te doen. En daar komt Escape om de hoek kijken: we bieden mensen de ruimte om samen te komen omdat het heel eenzaam kan voelen als iedereen om je heen zich op z’n plek voelt en al je collega’s plezier lijken te hebben in hun werk, terwijl jij je ontevreden en in tweestrijd voelt.

HEB JE EEN FAVORIET SUCCESVERHAAL?
We horen elke dag geweldige verhalen, dus ik heb niet echt een favoriet, maar ik hoorde laatst over een meisje dat in september deel uitmaakte van een Tribe. Ze had gesolliciteerd voor een baan in een bedrijf waar ze heel graag wilde werken, maar werd in eerste instantie niet aangenomen. Ze besloot het bedrijf dan maar parttime gratis te helpen op projectbasis om haar waarde en potentieel aan te tonen. Het bedrijf vond het zo geweldig om met haar te werken, dat ze haar later alsnog een baan aanboden. Als ze de hoop gewoon had opgegeven toen ze in eerste instantie was afgewezen, was ze nooit bij het bedrijf gekomen waar ze zo graag wilde werken. Ik ben dol op zulke verhalen: ik denk dat je kunt opvallen ten opzichte van de concurrentie door goed om te gaan met uitdagingen en afwijzingen.

JE HEBT VEEL GEREISD. HOE HEBBEN JE REIZEN JOUW LEVEN VERANDERD?
Ik ben groot fan van het idee dat reizen een tool is voor groei en voor het ontdekken van jezelf. Dus toen ik naar nieuwe plekken ging en nieuwe mensen leerde kennen, ontdekte ik dat hoe mensen op me reageerden, afhing van hoe ik hen benaderde en hoe ik me gedroeg. Ze werden een soort spiegelbeeld. Door deze contacten heb ik veel over mezelf geleerd, maar ook door alleen te zijn. Ik probeerde zo veel mogelijk locals te ontmoeten als ik kon en te kletsen met mensen die op de plekken werkten waar ik doorheen reisde. Dat heeft echt mijn ogen geopend en mijn perspectief en overtuigingen veranderd. Door nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe ervaringen op te doen, heb ik geleerd dat er niet zoiets bestaat als één bril waardoor je naar de wereld kunt kijken. Er is niet zoiets als ‘zwart of wit’ of ‘goed of fout’, maar nog zoveel daartussenin. Deze ervaringen leken toentertijd slechts kleinigheden, maar hebben een groot verschil gemaakt in mijn leven.

WELK ADVIES ZOU JE GEVEN AAN JONGE MENSEN DIE OP ZOEK ZIJN NAAR EEN BAAN?
Een van de grootste loopbaanmythes is dat je afstudeert, een werkrichting zoekt en dan klaar bent en voor altijd in diezelfde hoek werkt. Op basis van alles wat ik zelf heb meegemaakt en geleerd heb aan de hand van de Tribes van Escape, weet ik dat de werkelijkheid heel anders is en dat carrières heel anders verlopen. Je zult in de loop der jaren andere dingen belangrijk gaan vinden. En ook de wereld verandert razendsnel: er zijn tegenwoordig banen die een paar jaar geleden nog niet bestonden. Als je nu nog niet weet wat je later wilt worden, hoeft dat echt geen probleem te zijn. Gebruik deze periode van je leven om te experimenteren en meer over jezelf te leren, over wat je de wereld te bieden hebt en hoe je ‘wie je bent’ en ‘wat je doet’ goed bij elkaar kunt laten aansluiten. Daar heb je iets aan als je afstudeert of de arbeidsmarkt op gaat.

WAARUIT BESTAAT EEN CARRIÈRE DIE VOLDOENING GEEFT?
Uit meerdere dingen: je moet geloven in wat je doet en je moet het belangrijk vinden. Het werk wat je doet, moet een doel en een positieve impact hebben. Niet per se op de hele wereld, want wat je doet kan ook een verschil maken voor één iemand. Je zou niet je hele leven moeten opgeven voor je baan. Ik weet dat mensen veel praten over de work-life balance, maar ik denk dat het meer draait om het doen van werk dat niet nadelig is voor jou en de manier waarop je je leven leidt. Verder denk ik dat autonomie en vrijheid ook belangrijk zijn. Je werk is niet langer een plek, maar iets wat je doet. Als je ergens wekelijks minimaal zus-en-zo-lang moet zijn omdat je per se je gezicht moet laten zien, leidt dat meestal tot ontevredenheid. En tot slot is het belangrijk dat je een passend salaris krijgt, zodat je niet hoeft te worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen en je geen zorgen hoeft te maken om het doen van boodschappen of het betalen van rekeningen.

WAT IS HET BELANG VAN INTERNATIONALE WERKERVARING OP DE HUIDIGE ARBEIDSMARKT?
Ik denk dat internationale ervaring zó belangrijk is. Hoewel we meer internationaal contact hebben dan ooit tevoren, is dat niet hetzelfde als fysiek op een bepaalde plek zijn. Om maar weer terug te komen op perspectieven: als je naar een plaats gaat waar je nooit eerder bent geweest, ga je anders naar de wereld kijken en besef je dat er veel verschillende grijstinten zijn. Die verandering in perspectief en het ontdekken van verschillen in normen, waarden en cultuur zijn enorm belangrijk. Ze zorgen dat je je medemensen van over de hele wereld meer zult gaan waarderen. Dat is cruciaal, aangezien iedereen op persoonlijk en professioneel vlak steeds vaker contact heeft van mensen vanuit de hele wereld.

Begin nu aan jouw internationale carrièreKlik hier!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden