GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 nummers om de Zuid-Afrikaanse vibes te voelen

10 nummers om de Zuid-Afrikaanse vibes te voelen

De sociale mentaliteit in Zuid-Afrika is sterk bepaald door rassen, dus het is geen verrassing dat dit ook doorwerkt in de muziekscene. De Europese nederzettingen in Afrika hebben een diepe indruk achtergelaten op verschillende Afrikaanse landen, maar dat geldt voor geen enkel land zo sterk als voor Zuid-Afrika. Omdat deze rijke en zich steeds verder ontwikkelende cultuur alle rassen in Zuid-Afrika omarmt, krijg je een prachtige mix van verschillende geluiden en ritmes.

1. Hugh Masekela “Don’t Go Lose It Baby”

“When you lose you booze and when you booze you lose and then you wonder why you lose your shoes.”

Feit: Masekela speelde sinds 1954 muziek die protesteerde tegen apartheid, slavernij, de regering en sprak over de ontberingen waar velen mee te maken hadden. Vandaag de dag wordt hij nog steeds beschouwd als een van de beste jazzbeoefenaars ter wereld.

Luister hier.

2. Miriam Maekba “Click Song (Qongqothwane)”

“Igqira lendlela nguqo ngqothwane.”

Feit: In de jaren 1960 was ze de eerste Afrikaanse artieste die Afrikaanse muziek wereldwijd populariseerde, wat haar de bijnaam "Mama Africa" opleverde. Ze voerde campagne tegen het Zuid-Afrikaanse systeem van apartheid, waarop de Zuid-Afrikaanse regering reageerde door haar paspoort, staatsburgerschap en recht op terugkeer in te trekken in 1963. Pas in 1990, toen het apartheidssysteem werd afgeschaft, keerde ze terug naar huis.

Luister hier.

3. Jeremy Loops “Down South”

But I wanted you to stay and I didn’t want to go, I didn’t take it away from you.”

Feit: Hij is een moderne eenmansfolkband. Hij mengt gitaar-, ukelele-, harmonica- en beatboxvaardigheden, samen met echo's en vervormingseenheden, die je letterlijk versteld doen staan.

Luister hier.

4. Ladysmith Black Mambazo “The Lion Sleeps Tonight”

“In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight.”

Feit: Ladysmith Black Mambazo is een beroemde aanhanger van het Acapella of Isicathamiya genre. Het is vooral de Zoeloe stijl; een individuele stem die een harmonie leidt. Het lied werd oorspronkelijk in het Zoeloe gezongen met de titel "Mbube".

Luister hier.

5. Prophets of Da City “Never Again”

Oh, excellent! Finally a black president to represent.”

Feit: Ze staan bekend om de opkomst van een unieke lokale muziekstijl genaamd kwaito. In het midden van de jaren 90 brachten ze hiphop naar de mainstream, omdat het daarvoor een genre was dat werd beschouwd als een ondergrondse beweging, met fans uit de lagere klasse van Kaapstad.

Luister hier.

6. IFani “Milli”

“Triple long days just to make my money double up.”

Feit: Voordat hij de muziekscene betrad, behaalde hij een cum laude diploma in Computer Engineering en probeerde daarnaast geologie. Je kunt hem volgen op Twitter, @iFani_Haymani, waar hij zeer actief is.

Luister hier.

7. Lucky Dube “Respect”

I give love to those who gimme love, love those who gimme war.”

Feit: Hij was een symbool van het nieuwe Zuid-Afrika en werd in 2007 neergeschoten bij een zinloze carjacking. Rust in vrede Lucky Dube!

Luister hier.

8. Die Antwoord “I Fink U Freeky”

“Pump up your sneakers, God se Jesus. Kyk wies rapping, lekker to the drum.”

Feit: Zonder twijfel een van mijn favoriete bands aller tijden! Ze mixen technobeats met andere eclectische ritmes en rappen in een mix van Afrikaans en Engels.

Luister hier.

9. Mi Casa, “Jika”

“The way you move your body makes me say, Eish.”

Feit: Jika betekent "draaien" in IsiZulu en "Eish" is een populair woord in Zuid-Afrika om van alles uit te drukken, van afschuw tot opwinding en alles daartussenin.

Luister hier.

10. Zakes Bantwini ft. J Martins “Ifunaya”

“The things you do, make me lose my cool, when you’re around.”

Feit: Dit nummer is gemaakt in samenwerking met de Nigeriaanse singer-songwriter J Martins. Dit maakt deel uit van een toenemende trend om samen te werken met andere landen. Ifunaya is een Igbo-woord (een taal die in Nigeria wordt gesproken) dat "liefde" betekent.

Luister hier.

Foto door Christian Senger, Flickr / Creative Commons

Wil jij in Zuid-Afrika een taal leren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer