GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 Spaanse uitdrukkingen die iedereen zou moeten kennen

10 Spaanse uitdrukkingen die iedereen zou moeten kennen

Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld en het Castiliaans (de versie die in Spanje wordt gesproken) charmeert expats en toeristen net zo snel als de smalle kasseienstraatjes en smakelijke tapas van het land. Denk je erover om naar Spanje te gaan? Zorg ervoor dat je deze Spaanse uitdrukkingen leert en gebruik ze tegen iedereen die maar wil luisteren - het zal indruk maken op de lokale bevolking en ervoor zorgen dat je veel gemakkelijker vrienden maakt en erbij hoort.

1. ¡Qué guay!

Hoe zeg je het? “Keh whey”

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Het betekent cool, geweldig of top. Jongeren gebruiken dit bijvoeglijk naamwoord in hun gesprekken en reageren op de verhalen van hun vrienden met een koor van ¡Qué guay! ("Wat cool!").

2. Vale

Hoe zeg je het? “Balleh” (de V wordt een B)

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Heel belangrijk in de woordenschat van de Spanjaarden, en betekent OK, in orde, klinkt goed, ik begrijp het of geen probleem. Het komt van het werkwoord valer (waard zijn, zoals in ¿cuánto vale? - Hoeveel is het?) maar betekent zoveel meer. Het wordt gebruikt om te bevestigen wat iemand heeft gezegd. ("We spreken morgen om 11 uur af, vale?" of "Bel me later om dat te regelen." Vale, ik bel je). Na een tijdje in Spanje zul je merken dat mensen de neiging hebben om het twee keer te gebruiken als antwoord (vale, vale) en dat is aandoenlijk!

3. Hombre

Hoe zeg je het? “Ombre” (de H is stil)

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Het betekent letterlijk "man", en wordt ook gebruikt om te bevestigen of te versterken wat je zegt; meestal om nee, ja / natuurlijk te betekenen, te groeten of te pleiten. Je zult horen:

Nee - "Vind je je baas aardig?" Qué va, hombre, para nada. (Echt niet man, helemaal niet.)

Ja/Vanzelfsprekend - ¡Claro que sí, hombre! (Natuurlijk man, of zeker)

Begroeting - ¡Hombre! Cómo estás? (Hé man! Hoe gaat het met je?)

Smekend - ¡Vamos, hombre, por favor! (Aww, kom op man, alsjeblieft.)

Als bonus klinkt dit niet al te vreemd voor Nederlandstaligen, omdat het Nederlandse"man" op vrijwel dezelfde manier kan worden gebruikt.

4. Tío/Tía

Hoe zeg je het? “Tio/Tia”

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Hoewel dit letterlijk "oom" en "tante" betekent, wordt het ook informeel gebruikt om in het algemeen naar een andere persoon te verwijzen. Op dezelfde manier als Engelstaligen "dude" of "guy" gebruiken, gebruiken Spanjaarden tío of tía. Je kunt deze woorden ook gebruiken om de aandacht van een vriend te trekken, zoals in "Tío/tía, kom hier!").

5. ¿Cómo vas?

Hoe zeg je het? “Como bas” (Hier hetzelfde - de V wordt uitgesproken als een B)

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Spanjaarden zijn vriendelijke mensen, die snel een gesprek beginnen en gewapend zijn met verschillende manieren om het klassieke "Hoe gaat het?" te vragen. Deze begroetingen worden de hele dag door gebruikt - in kleine gesprekken, zoals bij het ontmoeten van vrienden, met bekende collega's, een praatje met een medewerker in de winkel - dus het is geweldig om ze te kennen. Veel bezoekers zullen ¿Qué tal? snel leren en onze vijfde uitdrukking is er nog een om toe te voegen aan je gereedschapskist voor small talk: ¿Cómo vas?, wat letterlijk "Hoe gaat het?" betekent.

6. Puente

Hoe zeg je het? “Pwente”

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? De favoriet van elke werknemer - en een stereotype van het leven in Spanje - is de puente, of het driedaagse weekend. Vaak vanwege de feestdag van een heilige, worden deze "brugdagen" de beste maandagen en vrijdagen van het jaar!

7. Guiri

Hoe zeg je het? “Giri”

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Iedereen die in Spanje wil opgaan in de massa heeft onderzoek gedaan naar hoe je er niet uitziet als een guiri. Guiris, uitgesproken als "giri", zijn (overduidelijke) buitenlanders die meestal afkomstig zijn uit Engelssprekende landen of Midden- en Noord-Europa. De Spanjaarden noemen je een guiri omdat je over het algemeen niet Spaans bent: 's avonds veel te vroeg eten of uitgaan; met extra grote kaarten en camera's zwaaien op hoeken van steden; heel hard praten bij monumenten of tijdens sightseeing; het hele jaar door korte spijkerbroeken met teenslippers dragen; en alleen sangria bestellen.

8. Buenas

Hoe zeg je het? “Bwenas”

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Begin je zonnige Spaanse ochtend met een vrolijk Buenos días, ga verder met buenas tardes in de avond en eindig met buenas noches als het tijd is om afscheid te nemen of welterusten te zeggen. Of houd het gewoon bij het lieve en eenvoudige "Buenas!" om op elk moment van de dag gedag te zeggen. Je krijgt een vrolijk "Buenas!" terug en kunt verder met belangrijkere overwegingen - zoals hoeveel tortilla en patatas bravas ga je bestellen voor de lunch?

9. ¡Venga ya!

Hoe zeg je het? “Benga ya” (Ook hier wordt de V uitgesproken als een B)

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Dit is nog een veelgebruikte uitdrukking in Spanje en je krijgt er extra punten voor omdat je buiten de gebruikelijke lijst van uitdrukkingen stapt die bezoekers vaak leren. ¡Venga ya! (of soms gewoon ¡Venga!) is een manier om verbazing of ongeloof uit te drukken. Net als "no way", "come on!" of "come off it!" in het Engels, wordt het gebruikt als je geschokt bent (bijvoorbeeld als je hoort dat je vriend 15 tortilla's en tien bordjes patatas bravas heeft besteld - en vervolgens alles heeft opgegeten).

10. Pasta

Hoe zeg je het? “Pasta” (net zoals je favoriete eten!)

Wat betekent het en hoe wordt het gebruikt? Geld, geld, geld. Of, pasta, pasta, pasta als je in Spanje bent. Dat klopt - in plaats van een oproep aan de Italianen aan de overkant van de zee, betekent pasta in Spanje geld. Of het nu gaat om munten, biljetten, kaarten, peseta's of euro's, of je het nu hebt of niet, voor de Spanjaarden is het allemaal pasta.

Leer Spaans met ons in het zonnige SpanjeOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer