GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Het is tijd om je voor te bereiden op je reis: zo doe je dat

Het is tijd om je voor te bereiden op je reis: zo doe je dat

Naar het buitenland verhuizen is ongelooflijk spannend en biedt eindeloos veel mogelijkheden om te leren, voor avontuur en persoonlijke groei. Maar het is ook een ongelooflijk grote verandering. Eentje die vooraf wat serieuze planning en organisatie vergt. Onze handige voorbereidingsgids hieronder zorgt ervoor dat je een zachtere landing maakt in je nieuwe leven. En nee, het is nooit te vroeg om je te gaan voorbereiden voor jouw jaar in het buitenland. Achteraf zal je ons dankbaar zijn.

1. Doe online research…

Ga een avond of twee googelen naar je nieuwe woonplaats en stalk de bestemming op Instagram (ja, die ene hashtag wordt je nieuwe beste vriend!). Je kunt natuurlijk ook heel old school een reisgids over jouw bestemming kopen. Net wat jij het fijnste vindt, zolang je maar voor vertrek zo veel mogelijk te weten komt over je nieuwe thuis.

Op die manier zal de stad bij aankomst niet zo gek en nieuw aanvoelen. Bovendien bestaat er echt geen betere manier om te genieten van de voorpret dan aan de hand van een goeie collectie Instagram-foto’s!

2. …en doe ook face-to-face-research

Vergeet niet om familieleden, vrienden en vrienden-van-vrienden die jouw bestemming al eens hebben bezocht, te vragen naar hun ervaringen. Zo stap je het vliegtuig uit met een hele lading insidertips en aanbevelingen op het gebied van activiteiten, leuke food-hotspots en hoe je er moet leven als een local.

3. Pak je spullen

Ook wordt het tijd om je koffer te gaan pakken. Begin op tijd – ja, minstens een paar maanden voor vertrek – om er zeker van te zijn dat er niets ontbreekt. Mocht je nog iets missen, dan heb je nog alle tijd om op zoek te gaan naar goede aanbiedingen en te gaan shoppen om de kledingstukken te scoren die nog ontbreken in jouw garderobe.

Zorg ervoor dat je goed ‘naar het seizoen’ inpakt, zeker als je naar een bestemming gaat met ijskoude winters of bloedhete zomers. Neem ook een paar fijne spulletjes mee van thuis, waarmee je je nieuwe kamer vanaf dag één een gezellige plek kunt maken waarin je je thuis voelt.

Voor uitgebreider inpak-advies raden we je aan om onze volledige handleiding te lezen voor het inpakken van je koffer voor een jaar in het buitenland.

4. Wees extra goed voorbereid

Ja, als je naar een totaal nieuwe stad gaat, zal je ongetwijfeld voor verrassingen komen te staan en uitdagingen voor je kiezen krijgen. Toch zijn er wel degelijk een paar dingen die je kunt doen om nóg beter voorbereid te zijn dan je nu voor mogelijk houdt.

Een simpele manier hiervoor is het downloaden van reis- en toerisme-apps die speciaal zijn gebouwd om toeristen de bestemming gemakkelijk te laten ontdekken. Vaak zitten daar ook superhandige offline kaarten in om mee te navigeren, en allerlei praktische informatie over het openbaar vervoer en hoe je verder nog je weg vindt in de stad.

Zoek ook uit of je je telefoonabonnement moet wijzigen en of je een lokale SIM-kaart moet kopen. Want hoewel er op de meeste openbare plekken (en ook op school) gewoon wifi is, is het toch fijner om gewoon overal bereikbaar te zijn.

5. Regel je papieren

Stap 1: zoek je paspoort en bewaar het op een veilige plek. Daarna moet je met een heleboel andere praktische zaken aan de slag, namelijk: zorg dat je vluchten zijn geboekt, dat je accommodatie is geregeld, je reisverzekering in orde is, je luchthaventransfer is gereserveerd, en dat je visumaanvraag helemaal ingevuld en in behandeling genomen is (je lokale EF-kantoor en de buitenlandstudie-adviseurs kunnen je hier natuurlijk bij helpen!).

Als dat eenmaal gelukt is, print je echt alle belangrijke documenten, van je boardingpass tot je aankomstinformatie. Bewaar alles op één plek, zodat je niks kwijtraakt.

6. En blíjf ook zo gestructureerd

Als alle belangrijke informatie netjes in één mapje in je tas zit, dan kun je alles erbij pakken zodra je iets nodig hebt en kun je het antwoord vinden op alle vragen waar je onderweg misschien op stuit.

Maak ook overal digitale bestanden van: als je je tas kwijtraakt of je koffie omstoot over je papieren, dan heb je nog steeds overal een versie van op je telefoon staan. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde als op een cruciaal moment je batterij leeg is.

7. Regel je geldzaken

Zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt en dat je jouw jaar in het buitenland kunt betalen. Regel dat je bankpassen gebruikt kunnen worden in buitenlandse geldautomaten en vergeet niet je bank te informeren over het feit dat je op reis gaat, zodat die jouw pasjes niet blokkeert zodra je je eerste transactie over de landgrenzen doet.

Als je lokale wisselkoerskosten wilt vermijden, dan is het slim om een prepaid-reisbankpas of -creditcard aan te schaffen. Ook is het slim om wat cash in de lokale munteenheid mee te nemen, voor het geval je pinpas toch ineens geweigerd wordt.

8. Begin met afscheid nemen (en het inplannen van bezoek)

Wacht niet met afscheid nemen tot het allerlaatste moment. Zorg ervoor dat je de maanden voor vertrek nog iedereen ziet die je in het buitenland zult gaan missen. Of dat nu betekent dat je een groot feest geeft voor vertrek, een hele maand aan koffiedates met vrienden inplant, of ervoor zorgt dat je voldoende tijd doorbrengt met je moeder: na vertrek zal je blij zijn dat je die moeite hebt genomen (en zij zullen dat ook zijn).

In deze voorbereidingsfase is het ook geweldig leuk om al plannen te maken om je vrienden en familie op bezoek te laten komen in het buitenland. Op die manier voelt het afscheid niet zo heel  verschrikkelijk. En door bezoekers rond te leiden in jouw nieuwe stad, raak je zelf ook makkelijker gesetteld in je nieuwe leven.

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer