Alle EF programma's

Tussenjaar in het buitenland

Tussenjaar in het buitenland
4.9
1690
(1.690 beoordelingen)
4.9

Net geslaagd of afgestudeerd? Kies voor een tussenjaar buitenland (of gap year) en leer jezelf en de wereld beter kennen. Vertrek voor enkele maanden, een half jaar of een jaar naar het buitenland om een nieuwe taal en cultuur te leren kennen, vrijwilligerswerk te doen of op een high school in Amerika te studeren. Een tussenjaar of gap year programma geeft je tijd en ruimte om zonder keuzestress na te denken over jouw toekomstplannen.

Zoek een programma

EF Taalreizen

EF Taalreizen

10-18 jaar
2-24 weken
Leer een taal in het buitenland op een individuele, flexibele cursus of in een all-inclusive groep onder leiding van een EF-leider.
Bestemming: AmerikaEngelandMaltaSpanjeCanadaFrankrijkIerlandKoreaAustraliëJapanDuitslandItaliëCosta RicaZuid-AfrikaSingaporeNieuw-Zeeland
EF Taalreizen

EF Taalreizen

18-25 jaar
2-24 weken
Leer een taal sneller spreken op een EF-school. Kies uit 10 talen, 50 droombestemmingen en start elke maandag.
Bestemming: AmerikaEngelandMaltaSpanjeCanadaFrankrijkIerlandKoreaAustraliëJapanDuitslandItaliëCosta RicaZuid-AfrikaSingaporeNieuw-Zeeland
EF Taalreizen

EF Taalreizen

25+ jaar
1-24 weken
Geef je internationale carrière een boost met gepersonaliseerde taalcursussen in een van 's werelds grootste steden. Ontworpen voor volwassenen en professionals.
Bestemming: AmerikaEngelandMaltaSpanjeCanadaFrankrijkIerlandKoreaAustraliëJapanDuitslandItaliëCosta RicaZuid-AfrikaSingaporeNieuw-Zeeland
EF Taaljaar in het buitenland

EF Taaljaar in het buitenland

16+ jaar
6, 9 of 11 maanden
Combineer een taalcursus met academische vakken. Het perfecte tussenjaar en voorbereiding op jouw studie en carrière.
Bestemming: AmerikaEngelandMaltaSpanjeCanadaFrankrijkIerlandKoreaAustraliëJapanDuitslandItaliëCosta RicaZuid-AfrikaSingaporeNieuw-Zeeland
EF Taalreizen

EF Taalreizen

50+ jaar
2-24 weken
Neem wat tijd voor jezelf met onze taalcursussen in het buitenland, speciaal ontworpen voor volwassenen van 50+. Geniet van gevarieerde lessen en activiteiten die speciaal op jouw interesses zijn afgestemd.
Bestemming: AmerikaEngelandMaltaSpanjeFrankrijkKoreaDuitslandItaliëCosta RicaZuid-AfrikaSingapore
EF High School Exchange Year

EF High School Exchange Year

14-18 jaar
Semester of studiejaar
Lokale High School
Ga op uitwisseling naar het buitenland als high school student op een lokale school en leer een andere cultuur kennen.
Bestemming: AmerikaEngelandIerland
Cultural Care Au Pair

Cultural Care Au Pair

18-26 jaar
1-2 jaar
Zorg voor de kinderen van een Amerikaans gezin, ontvang een wekelijkse bijdrage en studeer op een Amerikaanse College.
Bestemming: Amerika

Een tussenjaar om jezelf en de wereld beter te leren kennen

Wat kun je doen met een tussenjaar? Nou, wat denk je? Naar het buitenland natuurlijk! Een tussenjaar in het buitenland is namelijk een ongekend avontuur. Wil je gaan reizen, dan leer je binnen mum van tijd een nieuwe taal en cultuur kennen, ontmoet je mensen uit alle hoeken van de wereld en kom je in situaties terecht waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Zo stap je uit je comfort zone, word je zelfstandig, ondernemend en leer je jezelf steeds beter begrijpen tijdens een gap year. Het vraagt om durf en doorzettingsvermogen. Op tussenjaar in het buitenland gaan is de start van jouw levenslange reis als wereldburger.

Of je nu een half jaar naar het buitenland vertrekt of slechts een maand: een gap year geeft je tijd en ruimte om na te denken over jouw toekomstplannen. Welke studie wil ik volgen? Wil ik al gaan werken of eerst nog verder leren? Welke baan of carrière zal ik kiezen? Waar ben ik over 5 jaar? Een tussenjaar kan je helpen antwoorden te vinden op al deze vragen.

Wat kan ik doen tijdens een tussenjaar?

Als je hebt besloten dat je voor een tussenjaar in het buitenland gaat, dan is het tijd om na te denken over wat je wilt gaan doen. Zou je graag een nieuwe taal leren? Vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Of een tijdje werken binnen een aansprekend bedrijf? De mogelijkheden voor de invulling van jouw tussenjaar zijn eindeloos. Hieronder vind je een opsomming van de tussenjaarmogelijkheden bij EF. Bekijk hoe onze programma’s zich verhouden tot jouw ideeën en plannen voor een gap year:

 • Taalreizen - Tijdens een taalreis in het buitenland kun je naar een van EF's 50 wereldwijde bestemmingen trekken om een nieuwe taal te leren tijdens jouw tussenjaar. Van het populaire Engels en Spaans tot het uitdagende Japans of Koreaans, een nieuwe taal leren tijdens een taalreis verbreed je horizon en is een ongekend avontuur!
 • High School Exchange Year - Een half jaar of jaar naar een High School in Amerika, Engeland of Ierland is de ideale manier om al tijdens je middelbare schooltijd een tussenjaar te nemen. Ontdek het schoolleven op een buitenlandse middelbare school en keer vol ervaringen, nieuwe vrienden én met verbeterde Engelse skills terug naar Nederland.
 • University Foundation Year - Tijdens het EF University Foundation programma leer je de vaardigheden die je nodig hebt om door te kunnen stromen naar een buitenlandse universiteit. EF helpt je met zowel de taalkundige als academische vaardigheden die je nodig hebt voor jouw droomopleiding. Na succesvolle afronding van dit programma word je gegarandeerd toegelaten tot een van EF's partneruniversiteiten.
 • Pre-Master en Pre-MBA programma - Bereid je voor op een Master of MBA aan een internationale universiteit. Verbeter je taalvaardigheden en vakspecifieke kennis en krijg gegarandeerde plaatsing op een EF partneruniversiteit.
 • Examenvoorbereiding Cambridge English, TOEFL, IELTS en TOEIC - Ben je klaar met de middelbare school en wil je graag naar een Engelstalige universiteit? Gebruik je tussenjaar dan om in je Engels niveau te investeren en te studeren voor een van de erkende Engelse taaltesten. Met een bewijs van jouw Engelse niveau op zak vergroot je je kansen op toelating bij een Engelstalige studie.
 • Multi-Language Year - Kun je niet kiezen welke taal je graag wilt leren? Dat hoeft ook helemaal niet! Tijdens een tussenjaar heb je ruim de tijd om te doen wat je wilt, en met het Multi-Language Year van EF krijg je de mogelijkheid om twee talen te leren op twee verschillende bestemmingen, of zelfs drie talen op drie plekken! Kies uit de talen Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Mandarijn, Japans en Koreaans.
 • Stage- of vrijwilligerswerk in het buitenland - Als je nog niet weet wat je wilt gaan studeren, kun je tijdens je tussenjaar stage lopen om er achter te komen welke richting jij jezelf op ziet gaan en welke studie het meest geschikt is om dat carrièrepad te kunnen gaan volgen. Vrijwilligerswerk is ook een mooie besteding van je tussenjaar. Of je dit nu in eigen land doet of tijdens je reizen in het buitenland, door vrijwilligerswerk te doen kun je een steentje bijdragen en tegelijkertijd praktijkervaring opdoen.
 • Au pair in Amerika - Werken als au pair is een leuke en betaalbare manier om je tussenjaar in te vullen. Je gaat op in een ander gezin, leert een nieuwe taal en cultuur kennen en wordt verantwoordelijker. Afhankelijk van het gezin waar je in belandt, ben je vaak overdag op de kinderen aan het passen en heb je in de avonden en weekenden wat vrije tijd om ook het land van bestemming te ontdekken.
 • Werken en Reizen - Een tussenjaar kost geld. Een populaire optie is daarom het combineren van reizen en werken. Zo krijg je niet alleen de avontuurlijke ervaringen van een buitenlandse reis en de bijbehorende verbeterde taalskills, maar kun je ook een centje bijverdienen terwijl je waardevolle praktische, internationale werkervaring opdoet die goed zal staan op je cv.

Waarom een tussenjaar in het buitenland met EF de juiste keuze is

Al meer dan 50 jaar geven wij mensen van alle leeftijden en nationaliteiten de kans om nieuwe talen te leren en nieuwe culturen te ontdekken. Een van de mogelijkheden is deelname aan een tussenjaarprogramma. Voor velen is een gap year een onvergetelijke ervaring die ze zich hun hele leven zullen herinneren.

EF vindt het daarom belangrijk dat je alles uit je tussenjaar haalt. Met onze ervaring en toewijding - en onze handige tussenjaar tips en tricks - zorgen wij ervoor dat jouw jaar perfect op jouw niveau, interesses en leerdoelen is afgestemd. Hieronder vind je een aantal redenen waarom een EF Tussenjaar in het buitenland een geweldige keuze is:

 • 50+ jaar ervaring: EF is actief sinds 1965 en is wereldwijd marktleider in het aanbieden van internationale educatieve programma's.
 • Meer dan 50 bestemmingen: Bij EF kun je kiezen uit meer dan 50 bestemmingen. Iedere school staat op een absolute toplocatie.
 • Innovatieve leersystemen: EF maakt gebruik van innovatieve leersystemen die samen met Cambridge University zijn ontwikkeld, zodat je de taal zo snel en effectief mogelijk onder de knie krijgt. Onze eigen EF lesmethode wordt in elke school toegepast.
 • Wereldwijd erkend: EF is wereldwijd erkend door de belangrijkste onderwijsorganisaties zoals the British council en ACCET.
 • Persoonlijke begeleiding en advies: Bij EF kun je rekenen op persoonlijke begeleiding, zowel voor, tijdens, als na je cursus. Zo kun je bijvoorbeeld tot 6 maanden na je cursus gratis gebruikmaken van de online taaltrainingen van EF.
 • Scholen in eigen beheer: In tegenstelling tot veel andere organisaties heeft EF al haar scholen in eigen beheer en krijg je les van onze eigen EF docenten. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je opleiding.
 • Een complete ervaring: EF biedt je naast een taaltraining ook een activiteitenprogramma aan met onder andere cultuur, sport en city trips. Zo worden er dagelijks excursies en andere leuke activiteiten georganiseerd.

Inspiratie nodig? Lees onze tussenjaar blogs en handleidingen!

Wil jij inspiratie opdoen? Of weet je nog niet naar welke bestemming je wilt afreizen? Lees dan deze blogs en handleidingen over alle mogelijkheden van een tussenjaar in het buitenland nemen:

Klaar om te gaan? Wacht niet langer en reserveer nu jouw plaats voor een tussenjaar! Heb jij nog vragen? Bijvoorbeeld, hoeveel kost dit allemaal eigenlijk? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 085 048 0900 of download een gratis brochure en ontvang alle informatie over de kosten van een tussenjaar. Klaar voor de ervaring van je leven? Neem een EF Tussenjaar in het buitenland!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voorwaarden om een tussenjaar in het buitenland te verblijven?

De voorwaarden voor een tussenjaar in het buitenland variëren afhankelijk van de bestemming, de duur en de studie of taalcursus die je kiest. In het algemeen omvatten de voorwaarden een geldig (werk)visum, zorg- en reisverzekering en een goede taalbeheersing.

Waar verblijf ik tijdens een tussenjaar?

 • Gastgezin: Voel je thuis door te verblijven in onze zorgvuldig geselecteerde EF Homestay, waar je jezelf kunt onderdompelen in de cultuur door te wonen bij een gastgezin.
 • Studentenresidentie: Als je liever met je studiegenoten woont, overweeg dan een residentie. Ze zijn comfortabel, veilig en gunstig gelegen in de buurt van het stadscentrum.
 • Campus: Blijf op een steenworp afstand van het leslokaal. Ervaar het bruisende campusleven terwijl je samenwoont met studenten uit meer dan 100 landen.
 • Appartementen: Vooral jongvolwassenen geven de voorkeur aan meer privacy en zelfstandigheid. Om deze reden bieden wij ook een- of tweepersoonskamers aan in onze geselecteerde appartementen.

Hoe bereid ik een tussenjaar in het buitenland voor?

Een goede voorbereiding op je gap year is ontzettend belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor het thuisfront, voor familie en vrienden. Gelukkig krijg je bij EF persoonlijke begeleiding, zowel voor, tijdens als na jouw tussenjaar. Wij zorgen samen met jou dat je goed voorbereid op reis gaat! We helpen je bij het kiezen van een geschikt gap year programma, de accommodatie en allerlei andere praktische zaken zoals je visum en zorgverzekering. Je koffer zul je zelf moeten inpakken, maar voor alle overige zaken kun je bij ons terecht!

Vanaf welke leeftijd kan ik een tussenjaar in het buitenland nemen?

EF biedt een groot aantal programma’s aan. Welk programma bij jou past is afhankelijk van je leeftijd en de studiefase waarin je zit. Ben jij 17 jaar? En op zoek naar een half jaar naar het buitenland? Of ben je 18 en klaar met je vwo? Kies hieronder jouw leeftijd en opleidingsniveau en lees meer informatie over wat jouw tussenjaar mogelijkheden zijn:

 • Tussenjaar buitenland 16 jaar: vmbo en mbo
 • Tussenjaar buitenland 17 jaar: havo en vwo
 • Tussenjaar buitenland 18 jaar: hbo en bachelor

Waar kan ik naartoe in mijn tussenjaar?

EF biedt verschillende educatieve programma’s aan in 10 talen en op meer dan 50 bestemmingen wereldwijd. Hieronder vind je een overzicht van de locaties. Kies een gap year in Europa, volg een cursus Spaans in Costa Rica of neem een tussenjaar buitenland in New York - aan jou de keus!

Onze populaire tussenjaarbestemmingen zijn: Amerika, Australië, Canada, Engeland, Frankrijk, Spanje. Overige bestemmingen voor een tussenjaar in het buitenland zijn: Italië, een tussenjaar in Japan, Nieuw-Zeeland, een gap year Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.

Hoe zit het met de leerplicht tijdens een tussenjaar?

Je bent leerplichtig als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als je dus een havo- of vwo-diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school. Als je nog leerplichtig bent, heb je een vrijstelling nodig.

Hoelang kan een tussenjaar in het buitenland duren?

Een tussenjaar hoeft niet per se een ‘jaar’ te duren. Bij EF krijg je de kans om jouw maanden, half jaar of jaar in het buitenland in te vullen zoals jij dat wilt. Zo kiezen veel scholieren en studenten voor een 12-weekse taalcursus of voor een aantal maanden vrijwilligerswerk of stage in het buitenland. Ook zijn er studenten die kiezen voor een combinatie van studeren, werken en reizen gedurende de gehele periode van hun gap year. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe betaal ik een tussenjaar in het buitenland?

In de meeste gevallen betaal je je tussenjaar in het buitenland uit eigen portemonnee. Talloze Nederlandse studenten besluiten dan ook om te werken en reizen tijdens een gap year, vooral in Europa, omdat je hier zonder werkvisum aan de slag kunt. Vertrek je naar Amerika, Engeland of Azië, dan heb je een werkvisum nodig.

Zo kun je naast je taalstudie 's avonds een baan in een restaurant of bar vinden die aansluit bij jouw cursusrooster. Degenen die niet legaal mogen werken, kunnen nog steeds een paar uurtjes babysitten of Engelse bijlessen voor kinderen geven. Het beste alternatief voor de financiering van een tussenjaar in het buitenland is toch om thuis een baan te vinden en genoeg te sparen om de kosten te dekken voordat je vertrekt.

Waarom EF?

Vertrouwen

We hebben meer dan 50 jaar ervaring en onze reputatie is wereldwijd bekend.

Verbinden

Leer met studenten uit meer dan 100 landen.

Personaliseren

Verken de wereld met onze programma's op meer dan 50 internationale bestemmingen.

Bereiken

Leer sneller en grondiger met de EF-methode.

Volledig EF

Onze eigen scholen en kantoren overal ter wereld zorgen voor uitzonderlijke klantenservice.

Wereldwijd geaccrediteerd

Onze onderwijsdeskundigheid en leeraanpak worden wereldwijd erkend.