Tussenjaar in het buitenland
Net geslaagd of afgestudeerd? Kies voor een tussenjaar buitenland (of gap year) en leer jezelf en de wereld beter kennen. Vertrek voor enkele maanden, een half jaar of een jaar naar het buitenland om een nieuwe taal en cultuur te leren kennen, vrijwilligerswerk te doen of op een high school in Amerika te studeren. Een tussenjaar of gap year programma geeft je tijd en ruimte om zonder keuzestress na te denken over jouw toekomstplannen.
Kies een programma volgens leeftijd
EF Taalreizen
EF Taalreizen
EF Taalreizen
EF Taaljaar in het buitenland
EF High School Exchange Year
Cultural Care Au Pair
Tussenjaar in het buitenland
Gratis brochureOntdek onze programma's via populaire thema's
Ontdek onze programma's op een populaire bestemming
Een tussenjaar om jezelf en de wereld beter te leren kennen
Wat te doen in tussenjaar? Nou, wat denk je? Naar het buitenland natuurlijk! Een tussenjaar in het buitenland is namelijk een ongekend avontuur. Wil je tijdens jouw tussenjaar reizen, dan leer je binnen mum van tijd een nieuwe taal en cultuur kennen, ontmoet je mensen uit alle hoeken van de wereld en kom je in situaties terecht waarvan je niet wist dat ze bestonden.
Zo stap je uit jouw comfort zone, word je zelfstandig, ondernemend en leer je jezelf steeds beter kennen tijdens een gap year. Het vraagt om durf en doorzettingsvermogen. Een tussenjaar in het buitenland is de start van jouw levenslange reis als wereldburger.
Waarom een tussenjaar in het buitenland met EF de juiste keuze is
Al meer dan 50 jaar geven wij mensen van alle leeftijden en nationaliteiten de kans om nieuwe talen te leren en nieuwe culturen te ontdekken. Een van de mogelijkheden is deelname aan een tussenjaarprogramma. Voor velen is een gap year een onvergetelijke ervaring die ze zich hun hele leven zullen herinneren.
EF vindt het daarom belangrijk dat je alles uit je tussenjaar haalt. Met onze ervaring en toewijding - en onze handige tussenjaar tips en tricks - zorgen wij ervoor dat jouw tussenjaar perfect op jouw niveau, interesses en leerdoelen is afgestemd. Hieronder vind je een aantal redenen waarom jij moet kiezen voor een EF Tussenjaar in het buitenland:
- 50+ jaar ervaring: EF is actief sinds 1965 en is wereldwijd marktleider in het aanbieden van internationale educatieve programma's.
- Meer dan 50 bestemmingen: Bij EF kun je kiezen uit meer dan 50 bestemmingen. Iedere school staat op een absolute toplocatie.
- Innovatieve leersystemen: EF maakt gebruik van innovatieve leersystemen die samen met Cambridge University ontwikkeld zijn zodat je de taal zo snel en effectief mogelijk onder de knie krijgt. Onze eigen lesmethode, Efekta™, wordt in elke school toegepast.
- Wereldwijd erkend: EF is wereldwijd erkend door de belangrijkste onderwijsorganisaties zoals the British council en ACCET.
- Persoonlijke begeleiding en advies: Bij EF kun je rekenen op persoonlijke begeleiding, zowel voor, tijdens, als na je cursus. Zo kun je bijvoorbeeld tot 6 maanden na je cursus gratis gebruikmaken van de online taaltrainingen van EF.
- Scholen in eigen beheer: In tegenstelling tot veel andere organisaties heeft EF al haar scholen in eigen beheer en krijg je les van onze eigen EF docenten. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je opleiding.
- Een complete ervaring: EF biedt je naast een taaltraining ook een activiteitenprogramma aan met onder andere cultuur, sport en city trips. Zo worden er dagelijks excursies en andere leuke activiteiten georganiseerd.
Of je nu een half jaar naar het buitenland vertrekt of slechts een maand. Een gap year geeft je tijd en ruimte om na te denken over jouw toekomstplannen. Welke studie wil ik volgen? Welke baan of carrière zal ik kiezen? Waar ben ik over 5 jaar?
Inspiratie nodig? Lees onze tussenjaar blogs en handleidingen!
Wil jij inspiratie opdoen? Of weet je nog niet naar welke bestemming je wilt afreizen tijdens jouw tussenjaar? Lees dan deze blogs en handleidingen over een tussenjaar in het buitenland nemen:
- Backpacken of een taalreis in het buitenland: wat is een betere besteding van je tussenjaar?
- Handleiding voor een tussenjaar in Europa
- Handleiding voor een tussenjaar in Azië
- Handleiding voor een tussenjaar in Amerika
- Handleiding voor een tussenjaar in Australië en Nieuw-Zeeland
Wacht niet langer en reserveer nu jouw plaats voor een tussenjaar. Heb jij nog vragen? Bijvoorbeeld, hoeveel kost een tussenjaar naar het buitenland eigenlijk? Neem dan contact op met onze studieadviseurs via 085 048 0900 of download een gratis brochure en ontvang alle informatie over de kosten tussenjaar buitenland. Klaar voor het jaar van je leven? Neem een EF Tussenjaar in het buitenland!
Veelgestelde vragen
Wat kan ik doen in een tussenjaar?
Als je hebt besloten dat je voor een tussenjaar in het buitenland gaat, dan is het tijd om na te denken over wat je wilt gaan doen. Zou je graag een nieuwe taal leren? Vrijwilligerswerk doen in het buitenland? Of een tijdje werken binnen een aansprekend bedrijf? De mogelijkheden voor de invulling van jouw tussenjaar zijn talrijk. Hieronder vind je een opsomming van de tussenjaarmogelijkheden bij EF. Bekijk hoe onze programma’s zich verhouden tot jouw gap year ideeën en tussenjaar plannen:
- Taalreizen
- High School Exchange Year
- University Foundation Year
- Pre-Master en pre-MBA programma
- Examenvoorbereiding Cambridge English, TOEFL, IELTS en TOEIC
- Multi-Language Year
- Stage- of vrijwilligerswerk in het buitenland
- Au pair in Amerika
- Work and Travel
Hoelang kan een tussenjaar in het buitenland duren?
Een tussenjaar hoeft niet per se een ‘jaar’ te duren. EF biedt verschillende mogelijkheden om jouw maanden, half jaar of jaar in het buitenland in te vullen zoals jij dat wilt. Zo kiezen veel scholieren en studenten voor een 12-weekse taalcursus of voor een aantal maanden vrijwilligerswerk of stage in het buitenland. Ook zijn er studenten die kiezen voor een combinatie van studeren, werken en reizen gedurende de gehele periode van hun gap year.
Hoe zit het met de leerplicht tijdens een tussenjaar?
Leerplichtig ben je als je 16, 17 of 18 jaar bent en nog géén startkwalificatie hebt: (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Als je dus een havo- of vwo-diploma op zak hebt en je bent nog onder de 18 mag je gewoon een tussenjaar nemen na de middelbare school. Als je nog leerplichtig bent, heb je een vrijstelling nodig.
Waar kan ik een tussenjaar in het buitenland nemen?
EF biedt verschillende educatieve programma’s aan in 10 talen en op meer dan 50 bestemmingen wereldwijd. Hieronder vind je een overzicht van de locaties waar je uit kunt kiezen. Kies een gap year in Europa, volg een cursus Spaans in Costa Rica of neem een tussenjaar buitenland in New York - aan jou de keuze!
Onze populaire tussenjaarbestemmingen zijn: Amerika, Australië, Canada, Engeland, Frankrijk, Spanje. Overige bestemmingen voor een tussenjaar in het buitenland zijn: Italië, een tussenjaar in Japan, Nieuw-Zeeland, een gap year Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
Vanaf welke leeftijd kan ik een tussenjaar in het buitenland nemen?
EF biedt een groot aantal tussenjaar programma’s aan. Welke programma’s bij jou passen is afhankelijk van je leeftijd en de studiefase waarin je zit. Ben jij 17 jaar? En op zoek naar een half jaar naar het buitenland? Of eerder 18 jaar en klaar met je vwo? Kies hieronder jouw leeftijd en opleidingsniveau en ontdek wat jouw tussenjaar mogelijkheden zijn:
Hoe bereid ik een tussenjaar in het buitenland voor?
Een goede voorbereiding op je gap year is ontzettend belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor het thuisfront, voor familie en vrienden. Gelukkig krijg je bij EF persoonlijke begeleiding, zowel voor, tijdens als na jouw tussenjaar buitenland. We helpen je bij het kiezen van een geschikt gap year programma, de accommodatie en allerlei andere praktische zaken zoals visum en zorgverzekering. Je koffer zul je zelf moeten inpakken, maar voor alle overige tussenjaar zaken kun je bij ons terecht!
Waar verbijf ik tijdens een tussenjaar?
- Gastgezin: Voel je thuis door te kiezen voor een verblijf in onze zorgvuldig geselecteerde EF Homestay, waar je jezelf kunt onderdompelen in de cultuur door te verblijven bij een gastgezin.
- Studentenresidentie: Als je liever met je studiegenoten woont, overweeg dan een residentie. Ze zijn comfortabel, veilig en gunstig gelegen in de buurt van het stadscentrum.
- Campus: Blijf op een steenworp afstand van het leslokaal. Ervaar een levendig campusleven terwijl je samenwoont studenten uit meer dan 100 landen.
- Appartementen: Vooral jongvolwassenen geven de voorkeur aan meer privacy en zelfstandigheid. Om deze reden bieden wij ook een- of tweepersoonskamers aan in onze geselecteerde appartementen.
Hoe financieer ik een tussenjaar in het buitenland?
In de meeste gevallen financier je je tussenjaar in het buitenland uit eigen portemonnee. Talloze Nederlandse studenten besluiten dan ook om te werken en reizen tijdens een gap year, vooral in Europa, omdat je hier zonder werkvisum aan de slag kunt. Vertrek je naar Amerika, Engeland of Azië, dan heb je een werkvisum nodig.
Zo kun je naast je taalstudie 's avonds een baan in een restaurant of bar vinden die aansluit bij jouw cursusrooster. Degenen die niet legaal mogen werken, kunnen nog steeds een paar uurtjes babysitten of Engelse bijlessen voor kinderen geven. Het beste alternatief voor de financiering van een tussenjaar in het buitenland is toch om thuis een baan te vinden en genoeg te sparen om de kosten te dekken voordat je vertrekt.
Wat zijn de voorwaarden om een tussenjaar in het buitenland te verblijven?
De voorwaarden voor een tussenjaar in het buitenland variëren afhankelijk van de bestemming, de duur en de studie of taalcursus die je kiest. In het algemeen omvatten de voorwaarden een geldig (werk)visum, zorg- en reisverzekering en een goede taalberheersing.