GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Trapkracht: 10 Engelse fietstermen die je moet kennen voor de Tour de France

Trapkracht: 10 Engelse fietstermen die je moet kennen voor de Tour de France

EF Education First is niet alleen gespecialiseerd in taalcursussen in het buitenland. Het bedrijf heeft ook een eigen team van wielrenners die aanwezig zullen zijn bij de volgende Tour de France. De jaarlijkse wielerwedstrijd van de Tour de France betovert miljoenen mensen over de hele wereld door het ongelooflijke atletische vermogen en vastberadenheid van 's werelds beste wielrenners te demonstreren.

Of je nu een doorgewinterde wielerliefhebber bent of een totale nieuweling in de sport, als je jezelf vertrouwd maakt met enkele essentiële Engelse wielertermen, zul je de buzz en opwinding van dit wereldwijde evenement dat elk jaar in Frankrijk wordt gehouden, beter gaan waarderen.

Over de Tour de France

Fietsers in de Tour de France-race strijden in juli 23 dagen lang, waarbij ze ongeveer 3.600 kilometer in Frankrijk afleggen en af ​​en toe naar nabijgelegen landen duiken, waarbij een groot deel van de route over bergachtig en steil terrein gaat. De renners zijn echt internationaal en komen dit jaar uit meer dan 25 verschillende landen.

Net als andere internationale sportevenementen verovert de Tour de France jaarlijks de wereld stormenderhand. Netflix brengt zelfs een documentaire (genaamd Tour de France : Unchained) uit over de hoogte- en dieptepunten van het actievolle evenement (houd het EF Education-EasyPost-team in de gaten terwijl je kijkt!). Omdat wielerfans vaak een eigen taal spreken, is het kennen van het jargon een belangrijk onderdeel om van het plezier te genieten.

Van de dynamiek van het "peloton" tot de moed van "ontsnappings"-renners, het kennen van de taal van het wielrennen zal je Tour de France-ervaring verbeteren, dus begin met deze 10 essentiële woorden en -zinnen en je klinkt binnen de kortste keren als een professional .

1. Bidon

Bij het fietsen van lange afstanden is hydratatie cruciaal. Een bidon is een fles die wielrenners gebruiken om tijdens de wedstrijd gehydrateerd te blijven. Deze flessen zijn vaak gevuld met water of speciaal samengestelde sportdranken om de vloeistoffen en elektrolyten van de renners aan te vullen.

2. Breakaway

Stel je een gedurfde wielrenner voor die plotseling versnelt en afstand neemt van het peloton - dat is een 'breakaway', oftewel een ontsnapping! Een ontsnapping vindt plaats wanneer een of meer renners besluiten de leiding te nemen en zich los te maken van het hoofdgroep. Het vereist een mix van vaardigheid, strategie en pure vastberadenheid om de leiding te behouden en het peloton voor te blijven.

3. Bonk

Deze term wordt gebruikt om de ergste nachtmerrie van een wielrenner te beschrijven: het plotselinge verlies van energie als gevolg van onvoldoende voeding of een slecht tempo. Wanneer een fietser "bonkt", raken ze de spreekwoordelijke muur en ervaren ze extreme vermoeidheid, waardoor het een uitdaging wordt om verder te rijden.

4. Cadence

Cadans verwijst naar het ritme of de snelheid waarmee een fietser trapt. Het wordt gemeten in omwentelingen per minuut (RPM). Het vinden van de juiste cadans is cruciaal voor optimale prestaties, omdat het helpt om een constant tempo aan te houden en spiervermoeidheid voorkomt.

5. Domestique

In de Tour de France heeft elk team zijn sterwielrenner, maar achter elke succesvolle renner staat een team van toegewijde knechten. Afgeleid van het Franse woord voor 'dienaar', is een domestique een fietser die onbaatzuchtig zijn teamleider ondersteunt door waterflessen te halen, bescherming te bieden en zelfs zijn eigen overwinningskansen op te offeren voor het team.

6. Drafting

Drafting is een strategische techniek die door fietsers wordt gebruikt om de windweerstand te verminderen en energie te besparen. Door dicht achter een andere rijder te fietsen, kunnen fietsers profiteren van de slipstream die wordt gecreëerd door de voorste rijder, waardoor ze efficiënter kunnen trappen en hogere snelheden kunnen aanhouden.

7. King of the Mountains

De Tour de France draait niet alleen om snelheid en uithoudingsvermogen, het gaat ook om het overwinnen van bergachtig terrein. De King of the Mountains-trui wordt toegekend aan de beste klimmer in de race die uitblinkt in het met vastberadenheid en snelheid beklimmen van steile hellingen.

8. Lanterne Rouge

De Tour de France gaat niet alleen over winnen; het gaat over de triomf van de menselijke geest. De Lanterne Rouge wordt uitgereikt aan de wielrenner die de wedstrijd als laatste beëindigt. Deze ogenschijnlijk twijfelachtige eer draagt een geest van doorzettingsvermogen en vastberadenheid met zich mee en viert de inspanningen van elke fietser die de slopende reis voltooit - zelfs als ze op de laatste plaats eindigen.

9. Peloton

Stel je een zwerm bijen voor die samen zoemen - het peloton is een soortgelijk gezicht in de wielerwereld. Het verwijst naar de hoofdgroep van renners die tijdens een wedstrijd samen in een peloton fietsen. Het peloton zorgt niet alleen voor een gevoel van kameraadschap, maar speelt ook een strategische rol door fietsers bescherming te bieden tegen windweerstand.

10. Time Trial

In een tijdrit racen individuele renners tegen de klok, met als doel een bepaald parcours in de snelst mogelijke tijd af te leggen. Dit intense evenement test het uithoudingsvermogen, de snelheid en het vermogen van fietsers om een constant tempo aan te houden. Tijdritten spelen vaak een cruciale rol bij het bepalen van de overall winnaar van de Tour de France.

Met deze essentiële woordenschat ben je klaar om je fietskleding te pakken of je favoriete team aan te moedigen (misschien raden we je aan om te rooten voor EF Education-EasyPost)!

Blijf je Engelse kennis verbeteren in het buitenlandOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer