Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Vind de perfecte reisgenoot

Vind de perfecte reisgenoot

Stel je eens voor: je studeert in het buitenland of bent net voor je school of werk naar een andere stad of zelfs ander land verhuisd. Je hebt superveel zin om de regio te ontdekken. Op een dag stelt een nieuwe vriend(in) voor om samen op een tripje te gaan. In de les of op de werkvloer kunnen jullie het heel goed met elkaar vinden, maar hoe weet je zeker dat hij of zij ook een goede reisgenoot is? Met deze checklist helpen we je graag bij het uitzoeken van jouw ideale reisgezelschap.

1. Avondmens versus ochtendmens

Stel: je vriend(in) wil naar een nieuwe discotheek, terwijl jij meer heil ziet in een acht uur durend schoonheidsslaapje. Je besluit allebei je eigen gang te gaan, maar de volgende ochtend ligt je vriend(in) nog te snurken terwijl jij al klaar bent op pad te gaan: je hele dag is verpest. Kies een reisgenoot die ongeveer hetzelfde leefritme heeft als jij om het maximale uit jouw reis te halen. Avondmensen en ochtendmensen zijn niet altijd een goede combinatie.

2. Persoonlijkheden

Ben jij een energieke goalgetter of doe je liever rustig aan terwijl je in een leuk cafeetje met mooi uitzicht van de ervaring geniet? Type-A-persoonlijkheden zijn dol op actie, terwijl type-B-persoonlijkheden liever ‘in het hier en nu zijn’ en stilstaan bij elk moment van hun reis. Houd deze typen persoonlijkheden in de gaten bij het maken van reisplannen.

3. Alles draait om de euro’s

Sommige mensen reizen het liefst van hostel naar hostel en gaan liever picknicken dan uit eten. Anderen houden meer van luxe in hotels van minimaal drie sterren en roomservice. Er is geen goed of fout, er is hier alleen sprake van heel verschillende financiële voorkeuren. Om ongemakkelijke gesprekken over het uitgavenpatroon tijdens de reis te voorkomen, kun je beter vooraf al uitzoeken hoe iemand over geldzaken denkt. Dit voorkomt ook een hoop frustraties onderweg. Niemand heeft zin om elke dag te bakkeleien over het nemen van de bus of juist een taxi.

4. Humor is een vereiste

Wie op reis gaat, zal tegenslagen tegenkomen: je mist de bus, het regent dagenlang of je vergeet je bagage. Dit hoort allemaal bij het avontuur. Maar wat er ook gebeurt, het is goed om te reizen met iemand die zulke dingen met een positieve blik kan benaderen en er flink om kan lachen.

5. Orde in de chaos

Reis je met een super-georganiseerde planningjunk die alles tot op de laatste maaltijd vooraf geregeld wil hebben? Of ontdek je de wereld met een ik-zie-wel-waar-het-schip-strandt-persoon? In een ideale situatie krijgen jullie geen ruzie, maar vullen jullie elkaar aan op het gebied van reisplanningen (of het gebrek daaraan). Op die manier krijgt niemand de pest in en verloopt de trip zonder problemen.

6. Gedeelde interesse

Je hebt een reis van twee weken geboekt, maar zoekt halverwege dag één al naar nieuwe gespreksonderwerpen. De dagen erna zoek je oeverloos naar aanleidingen voor een gesprek. Om een ongemakkelijke stilte tijdens je reis te voorkomen, moet je minstens één interesse met je reispartner delen, of dat nou mandenvlechten of fotografie is.

7. Ga een keer proefdraaien

Heb je punten 1 tot en met 6 afgevinkt en ben je klaar om samen de horizon achterna te reizen? Wat dacht je van eerst een generale repetitie? Probeer minstens een hele dag samen door te brengen. Ga bijvoorbeeld naar een stad waar jullie nog nooit zijn geweest en kijk wat er gebeurt als jullie moeten ontdekken hoe jullie samen het openbaar vervoer ontdekken, nieuwe activiteiten ondernemen en een restaurant uitkiezen terwijl je je weg vindt in een vreemde omgeving. Dit is hét moment om te testen of jullie bij elkaar passen en uit te zoeken hoeveel compromissen jullie moeten sluiten om het reisavontuur allebei leuk te blijven vinden. Misschien klinkt zo’n dag als veel werk maar geloof me: aangezien het om jouw langverwachte vakantie gaat, zul je heus geen kat in de zak kopen.

8. Individuele activiteiten

Misschien zul je de ideale reisgenoot niet vinden, en dat geeft niet. Het kost veel tijd en is een leerervaring op zich. En als jij van musea houdt en je vriend liever gaat skydiven, kunnen jullie nog steeds allebei een geweldige tijd beleven. Het is van groot belang dat jullie niet overal compromissen voor sluiten, maar af en toe je eigen plannen doorzet. En dat jullie samen op reis zijn, betekent niet dat jullie elke minuut samen moeten doorbrengen. Plan wat individuele activiteiten, zeker wanneer je samen op een langere reis bent, om de sfeer te verbeteren. Bovendien hebben jullie ’s avonds na thuiskomst allebei iets nieuws te vertellen.

Waar zou jij samen met je vriend of vriendin heen willen?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen