GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je Arabisch zou moeten leren

Waarom je Arabisch zou moeten leren

Het Arabisch is een van de meest gesproken talen ter wereld, maar buiten het Midden-Oosten kun je het op maar weinig scholen leren. We hebben tien topredenen op een rij gezet waarom je ernaar zou moeten streven om als volgende taal Arabisch te leren.

1. Het is een spannende uitdaging

Wie Arabisch gaat leren, moet een heel nieuw alfabet onder de knie krijgen – en van rechts naar links schrijven. Dus als je al een tweede taal in de vingers hebt (misschien spreek je al vloeiend Engels of Frans als tweede of derde taal) en er klaar voor bent om je taal-leer-vaardigheden naar een hoger plan te tillen, dan zal het Arabisch je breinspieren versterken en nieuwe vormen van informatieverwerking in gang zetten.

2. Het is best wel cool

Als er een populariteitswedstrijd bestond voor het leren van talen, dan zou het Arabisch hoge ogen gooien. In bijvoorbeeld de VS en Europese landen, waar de taal door lang niet iedereen wordt gesproken, is Arabisch populair bij zowel werkgevers als een groeiende gemeenschap van taalstudenten. Meer mensen dan ooit melden zich aan om Arabisch te leren, dus zowel de kwaliteit van de lessen als de beschikbaarheid van cursussen is flink verbeterd.

3. Maak lokale vrienden…

Mensen in het Middden-Oosten en Arabischsprekend Afrika staan bekend om hun enorme gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid jegens bezoekers. Passanten worden bijna altijd verleid tot een vriendelijk gesprekje en bij hen thuis uitgenodigd (hoe bescheiden het optrekje ook is) voor een muntthee, een koffie en een kletspraatje. Bezoekers kennen vaak wel een woordje Arabisch of twee – bijvoorbeeld shukran, wat dankjewel betekent, maar de taal écht spreken wordt als iets heel beleefds gezien, wat altijd met veel enthousiasme wordt ontvangen door de locals.

4. …terwijl je studeert

Uiteraard is het samen studeren met klasgenoten ook een bewezen manier om nieuwe vrienden te maken. Leer samen, oefen samen, woon samen en praat samen: de vrienden die je maakt terwijl je in het buitenland studeert, zijn vrienden voor het leven.

5. Je versterkt je cv ermee

Een vreemde taal staat altijd goed op je cv, maar Arabisch is een veelgevraagde maar weinig aangeboden vaardigheid. Wie de taal vloeiend spreekt, heeft echt een streepje voor en is klaar voor een carrière in veel verschillende branches: of je nu een vertaler wilt worden, in de militaire wereld wilt werken, of een baan in de journalistiek of verslaggeverij wilt: Arabisch kan ontzettend handig zijn.

6. Je maakt deel uit van een kleine groep…

Mensen die vloeiend Arabisch spreken, zijn nog betrekkelijk zeldzaam in de Westerse wereld. Dankzij die exclusiviteit val je niet alleen op in een groep sollicitanten, maar het geeft je ook directe toegang tot de kleine gemeenschap van niet-native-speakers Arabisch.

7. …maar maakt ook deel uit van een gemeenschap van honderden miljoenen mensen

Als je uitzoomt, besef je dat Arabisch een van de meest gesproken talen ter wereld is. Het Modern Standard Arabic is de officiële taal in 22 landen, wordt gesproken door 420 miljoen mensen en is daarmee de op vier na meest gesproken taal ter wereld. Het is zelfs zó’n grote taal, dat er meer dan dertig moderne variaties en honderden regionale dialecten van bestaan.

8. Het is een prachtig schrift

We kunnen er niet omheen: het eeuwenoude Arabische schrift ziet er prachtig uit. Of het nu in de muren van historische tempels is gebeiteld, in eeuwenoude religieuze schriften geëtst staat of in je schrift gepend staat terwijl je oefent om van rechts naar links te schrijven: het is zowel opvallend als betoverend.

9. Studeer op een fascinerende plek

Een van de populairste plekken om naar school te gaan en Arabisch te leren is Dubai, het extravagante en rijke hart van de Verenigde Arabische Emiraten. Je zult er ondergedompeld worden in een cultuur waar eeuwenoude Arabische geschiedenis gecombineerd wordt met het hippe, moderne leven, en je kunt er na de lessen urenlang winkelen, de woestijn ontdekken of zelfs relaxen op het strand.

10. Ga werken in het Midden-Oosten

Dubai is niet alleen een fantastische plek om te studeren, maar ook een plek vol economische activiteit en een internationale hub voor handel. Hierdoor ontstaan er talloze fantastische (en vaak enorm goedbetaalde) banen in deze stad. Sectoren als energie, finance, business, architectuur en luchtvaart zijn hier vaak goed vertegenwoordigd en daardoor komen ambitieuze types en young professionals vanuit de hele wereld in groten getale af op de wolkenkrabbers en bruisende stranden van Dubai. Hoewel de internationale (expat)gemeenschap hier groot en divers is, maakt het spreken van Arabisch het nog makkelijker om je weg te vinden en te wennen aan de lokale gebruiken en levensstijl.

Leer een taal met EF!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer