GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je voor een gastgezin moet kiezen als je een taal leert in het buitenland

Waarom je voor een gastgezin moet kiezen als je een taal leert in het buitenland

Wat reizen betreft, hebben veel mensen al gauw de neiging te roepen dat het ‘te overweldigend’ is om in je eentje op pad te gaan. We stellen onszelf eindeloos veel ‘wat als’-vragen: wat als ik niemand ontmoet om mijn ervaring mee delen? Wat als ik verdwaal in een gigantische vreemde stad en de taal niet goed genoeg spreek om de weg te kunnen vragen? Wat als ik een hekel blijk te hebben aan het lokale voedsel?

Maar… hoe zou het zijn als je tijdens jouw verblijf in het buitenland bij een lokale familie in huis zou kunnen wonen? Een thuis ver van huis? Hoewel we ervan overtuigd zijn dat je geweldige vrienden zult maken tijdens jouw taalcursus, kan een ondersteunend gastgezin van groot belang zijn om je te laten thuis voelen in het nieuwe land en in de nieuwe cultuur. Het gastgezin kan je ook helpen om de taal extra snel onder de knie te krijgen.

Hier een paar van de belangrijkste redenen waarom je in een gastgezin zou moeten wonen als je een taal leert in het buitenland:

Een warm welkom

Een van de beste onderdelen van het reizen is thuiskomen in je comfortabele eigen huis en een knuffel krijgen van een familielid of een vriend. Stel je eens voor dat je zo’n soortgelijk warm welkom al bij aankomst op jouw bestemming krijgt?! Je heimwee zou behandeld kunnen worden met de quality time die je vanaf dag één doorbrengt met je gastgezin. Je kletst met elkaar, probeert elkaars hobby’s uit en geniet van een filmavond samen: zo krijg je een band en bouw je vriendschappen op die een leven lang duren.

Verbeter 24/7 je taalvaardigheden

Als je op jouw reisbestemming in een lokaal gezin woont, kun je in een relaxte sfeer het maximale halen uit de dagelijkse gesprekken. Door tijd door te brengen met native speakers, word je aangemoedigd om nieuwe woorden te leren op nieuwe manieren die je niet zo snel in het klaslokaal zou leren. Je leerproces gaat veel sneller aangezien je je nieuwe taalvaardigheden ook buiten het klaslokaal in de praktijk brengt, bij native speakers van allerlei verschillende leeftijden.

Eet als een local

Heb je je weleens afgevraagd wat Portugese gezinnen ‘s avonds eten? Of misschien wil je wel de echte Britse tea time meemaken, compleet met thee, scones en slagroom? Als je in een gastgezin woont, eet je de lokale gerechten en ontdek je de echte lokale eetcultuur. Hoewel elke familie natuurlijk andere gewoonten heeft, geeft dit waardevolle inzichten in het lokale leven. Je leert er misschien zelfs wat overheerlijke familierecepten en moet dan natuurlijk ook die van jou delen. En je gastgezin zal natuurlijk z’n uiterste best doen om rekening te houden met jouw dieetwensen.

Reis als een local

Het kan uiteraard geweldig zijn om buiten de gebaande paden te treden, en de verkeerde bus pakken en in een eigenzinnig dorpje belanden is natuurlijk enorm spannend: dat is natuurlijk vaak de manier hoe we verborgen juweeltjes ontdekken. Maar soms moet je gewoon ergens op tijd zijn. Door in een gastgezin te wonen, kun je leren reizen als een local. Zo reis je binnen no time met de Britse Underground als een pro en lees je de treindienstregeling met zó veel zelfvertrouwen, dat een native speaker je om hulp zal vragen.

Een culturele uitdaging

Het dagelijks leven in een gastgezin leert je ontzettend veel over de cultuur en de tradities van het land waarin je leeft. Je leert er ook culturele verschillen bespreken, uitleggen en omarmen: zowel die van jou, als die van hen. Je zult snel beseffen dat je, ondanks de verschillen, meer gemeen hebt dan je eerst verwachtte. Je komt niet alleen thuis met nieuwe taalvaardigheden, maar hopelijk ook met een tweede familie in het buitenland. Een echt thuis ver van huis.

Leer een taal in het buitenland met onsLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer