GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo maak je de perfectie reisselfie

Zo maak je de perfectie reisselfie

De Oxford Dictionary beschrijft een selfie als “een foto die iemand van zichzelf heeft gemaakt, meestal met een smartphone of webcam, en die gedeeld wordt via social media”. Daar is deze opmerking aan toegevoegd: “Af en toe een selfie wordt acceptabel bevonden, maar elke dag een nieuwe foto van jezelf posten is niet nodig”. Let’s face it (geen woordgrap): er zijn situaties in het leven die je dolgelukkig maken, zoals great hair days, perfect gevormde wenkbrauwen of gewoon een dag waarop alles volgens plan verloopt, en dat zijn de perfecte situaties om een selfie (of drie) te maken. Maar vergeet niet de momenten waarop je het maken van een selfie naar een hoger plan kunt tillen: op reis. Het is alsof je al je vrienden een vrolijke ansichtkaart stuurt, en wie wordt daar níet blij van? Maar check voordat je het geheugen van je telefoon volstopt met foto’s van jouw gezicht nog even onze zes tips voor een superselfie op reis.

1. Je armen

Selfie-regel nummer 1: probeer je armen niet in het shot te laten zien, zelfs niet als dat betekent dat je je ze heel raar moet buigen. Werk met slimme hoeken of snijd je foto bij.

2. Je gezicht

En dan: je gezicht. Een zonnebril is cool, maar toon ‘m niet op elke foto. Ik weet zeker dat je mooie ogen hebt die je best mag laten zien. Oud-topmodel Tyra Banks leerde het ons in America’s Next Top Model: leer “smizen”: smilen met je ogen. En wees natuurlijk. Vergeet de duckface, pout of fish gap. Lach gewoon alsof er geen camera in de buurt is! Mensen zien er gewoon beter uit als ze lachen, en je bent op reis, dus je hebt genoeg om blij over te zijn.

3. De achtergrond

Misschien heb je onder een lantaarnpaal wel het perfecte licht gevonden, maar die stapel vuilniszakken op de achtergrond is minder geslaagd. Laat die indrukwekkende Californische zonsondergang of dat prachtige Zuid-Afrikaanse strand zien. Het kiezen van de juiste achtergrond is de sleutel tot succes (en de meeste likes. En laten we eerlijk zijn: het posten van een selfie draait altijd over likes, ongeacht hoe hard je probeert jouw eigenwaarde er niet van af te laten hangen). Misschien worden mensen al een beetje moe van jouw gezicht, maar als ze jouw hoofd bij een kangoeroe of het Sydney Opera House zien, reageert iedereen alsnog met een “OMG! Zo cool!” en een dikke like.

4. Klik eerst, bewerk later

Weinig mensen durven het toe te geven, maar bij elke goede selfie horen meestal een aantal slechte selfies die Instagram niet gehaald hebben. Zelfs de meest ervaren selfie-nemer heeft soms zijn ogen dicht of een halve vuilnisbelt op de achtergrond. Probeer daarom foto’s te maken vanuit verschillende hoeken en klik erop los alsof het je werk is. De beeldbewerking, het filter en de juiste hashtags komen later wel. Zolang je je smartphone-fotogalerij maar niet aan de hele wereld laat zien, kan dat prima.

5. De uitrusting

Zelf maak ik mijn selfies met alleen mijn smartphone, maar gadgets en accessoires kunnen ontzettend nuttig of gewoon superleuk zijn. Denk aan een GoPro met een fish eye-lens voor een panorama-achtig beeld of een externe flits om je foto op te lichten. Een spiegelreflexcamera biedt altijd geweldige kwaliteit en geeft je enorm veel street cred, maar de grote lens kan het je ook lastig maken om die geweldige achtergrond of zelfs je gezicht goed in beeld te krijgen. Plus: zo’n toestel is überhaupt best hinderlijk om mee te moeten sjouwen.

Natuurlijk moet ik de selfiesticks niet vergeten. Oké, ze kunnen handig zijn, maar tenzij jij en/of je vrienden ongelooflijk korte armen hebben (en dan bedoel ik T-Rex-kort): gebruik ze gewoon níet. Selfiesticks zijn op veel plekken verboden en zien er gewoon idioot uit.

6. Groepsselfies

Reis je met anderen, dan raad ik je om meerdere redenen aan om wat groepsselfies te maken: A) het is leuk om thuisblijvers te laten zien met wie je hebt gereisd, B) je laat je reisgenoten zien dat je niet bang voor ze bent en C) je kunt altijd de hashtag #squadgoals maken terwijl je je afvraagt waarom niemand ooit een cooler woord dan ‘groepsselfie’ heeft bedacht. Zorg dat de meest ervaren selfie-nemer de leiding neemt . Hopelijk is dat ook degene met de langste arm (eigenlijk hebben we allemaal een vriend met lange armen nodig die als persoonlijke selfiestick kan fungeren).

Waar maak jij je volgende reisselfie?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden