Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voor je naar New York verhuist

10 dingen die je moet weten voor je naar New York verhuist

“You talkin’ to me?” Als je overweegt (tijdelijk) naar New York City te verhuizen of de knoop zelfs al hebt doorgehakt, dan ja: we hebben het inderdaad tegen jou! We weten dat het best intimiderend kan zijn om naar een nieuwe plek zoals New York te verhuizen. Zeker als dat een van de drukste en beroemdste steden ter wereld is. Om de stap gemakkelijker te maken, delen we hieronder onze top tien van dingen die je moet weten voordat je naar in New York verhuist.

1. De beste apps voor het leven in New York City

Als je zo prettig mogelijk in een grote stad wilt leven, dan is je telefoon (inclusief een aantal apps) vaak je beste vriend. Met Seamless kun je bijvoorbeeld restaurantgerechten thuis laten bezorgen. ILOVENY is van het New York Tourism Board en staat bomvol evenementen en andere vrijetijdstips. En met TodayTIX kun je met flinke korting kaartjes kopen voor Broadway-shows die dezelfde dag nog plaatsvinden.

2. De metro kan een gekke plek zijn

De metro is een handige manier om van A naar B te komen, maar het kan er druk en zweterig zijn, en je komt er veel gekke dingen tegen. Van een coupé die helemaal gevuld is met mensen in chique galajurken tot huisdieren in allerlei vormen en maten en zelfs geïmproviseerde optredens. Stap echter nooit in een lege coupé: die is doorgaans leeg omdat iemand erin gekotst heeft of omdat de airconditioning kapot is.

3. New Yorkers zijn DOL op rond voedsel

En dan heb ik het over bagels en donuts. Gezien het grote aantal bakkers in de stad zou je letterlijk de hele dag door alleen maar ronde deegproducten kunnen eten zonder honger te krijgen. Stel je eens voor: kaneel- en rozijnbagels bij je ochtendkoffie, een marmer-roggebagel of meergranenbagel voor lunch. En als vieruurtje een typisch New Yorkse bagel met cream cheese. En dan als extraatje een van de vele overheerlijke donuts die je overal in de stad kunt krijgen. Variërend van triple chocolate fudge tot pindakaas met room of stroop en bacon (JA, bacon!).

4. Hoe je een huis vindt

Vrijwel iedereen in New York deelt een appartement, omdat het veel te duur is om in je eentje te wonen, zeker voor studenten. Websites als Craigslist en RoomieMatch kunnen je helpen om een kamer in een gedeelde woning te vinden. Maar het bedrijf of de school waarvoor je naar New York verhuist kan je ook helpen om accommodatie te vinden voordat je baan of studie begint.

5. Vervoer in New York

In New York pakt niemand de auto, en taxi’s zijn duur en staan vaak in de file. De makkelijkste manier om door de stad te reizen is om een Metrocard te kopen bij het dichtstbijzijnde station en de metro te pakken. Sommige metro’s gaan in het weekend wat minder vaak, maar ook de benenwagen is razend populair. Investeer in een paar goede schoenen om je commute prettig te houden, want de kilometers tikken hard aan als je de stad aan het ontdekken bent. Onthoud dat de stad is opgedeeld in blokken. Avenue-blokken zijn langer dan Street-blokken, dus vergeet dat niet als je nieuwe vrienden je vertellen dat iets “maar drie blokken verderop” is!

6. Goedkoop eten

Net als de huur, reizen en bij wijze van spreken ademen kan eten in New York nogal DUUR zijn. Gelukkig zijn er manieren om je maag te vullen zonder je portemonnee helemaal om te hoeven keren. Op veel straathoeken vind je fruitkraampjes en voedselkarretjes met lagere prijzen dan veel supermarkten en fastfoodrestaurants. Ook zijn er veel pizzeria’s waar de pizza per pizzapunt wordt verkocht. En kun je websites als TimeOut in de gaten houden voor goedkope gerechten. Onthoud dat de menukaart in New York niet de totaalprijs laat zien: je moet er nog 10 tot 20% aan service charge bij op tellen. Dat staat soms al op de rekening, en anders word je geacht dat zelf bij te leggen in de vorm van fooi.

7. Gezondheidszorg

In de Verenigde Staten is gezondheidszorg niet gratis, dus als je geen zorgverzekering hebt kan een ziekte of ongeval behoorlijk duur uitpakken. Hopelijk heb je zo’n verzekering niet nodig. Maar het is wel goed om die voor aankomst al geregeld te hebben. Vraag je nieuwe werk of je nieuwe school welke zorgverzekering ze je aanraden voordat je naar New York verhuist.

8. Stay connected

Veel parken, waaronder Central Park, hebben gratis wifi, zodat je je e-mail kunt checken of onderweg een nieuwe Instagram-post kunt plaatsen. Wil je meer flexibiliteit zonder dat je hoeft te betalen voor internationale dataroaming, dan kun je ook een lokale simkaart kopen. AT&T en T-Mobile USA verkopen simkaarten die je kunt gebruiken als je telefoon simlockvrij is.

9. Personal space bestaat hier niet

Zeker één keer per dag zal er in New York een vreemde op straat tegen je aan botsen en de kans is groot dat je regelmatig tijdens een metroritje veel te dicht op de oksel van een medepassagier staat. Vat dat echter niet persoonlijk op. Want de stad is druk en vol, dus mensen zijn eraan gewend geraakt om zo ongeveer in elkaars aura’s te leven. Maar wat er ook gebeurt: oogcontact is echt not done. New Yorkers zijn ontzettend vriendelijk, maar reizen in het openbaar vervoer liever in hun eigen wereldje.

10. Visa

Het kan lang duren voor je het ingewikkelde Amerikaanse visumsysteem begrijpt. Als student kun je het best als eerste contact opnemen met je stagebedrijf of de school waar je naartoe zult gaan. In veel landen zal je met je paspoort, officiële documenten en een bewijs van je studie-inschrijving op zak een bezoekje moeten brengen aan de Amerikaanse ambassade of het consulaat.

Ook naar New York City?Ga op taalreis met EF

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen